"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. lapkričio 12 d., Nr. 11 (60)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pašaukimas ateina iš Dievo

Benjaminas ŽULYS

Živilė ir Saulius Matulevičiai
susitikimą su jaunimu paįvairino
vaizdinėmis priemonėmis

Sesuo Kristina (dešinėje)
su jaunosiomis renginio dalyvėmis

Ne pirmi metai Kaune, Šv. Mergelės ir kankinės Kotrynos seserų kongregacijos namuose, vyksta renginiai jaunimui. Provincijos vyresnioji sesuo Julita papasakojo, kad į tokius renginius sueina, suvažiuoja vaikinai ir merginos ne vien iš Kauno miesto, kur įsikūrusi seserų kotryniečių bendruomenė, bet ir iš kitų šalies miestų, rajonų, nes visur yra daug doros keliu einančio jaunimo. Seserų kotryniečių rūpestis jaunimu yra vienas šios kongregacijos siekių bei darbų. Jie apima jaunimo auklėjimą, ligonių slaugymą, pagalbą parapijai. Prieš porą mėnesių čia vyko renginys, skirtas ligoniams ir neįgaliesiems, kiekvieną savaitę susirenka ir bendrauja anoniminiai alkoholikai ir kt.

Šį kartą gausus būrys įvairių mokyklų moksleivių čion suvažiavo pabūti dviejų dienų renginyje „Esu pašauktas“. Atvyko jaunuolių iš Kauno Milikonių, „Ąžuolo“ vidurinių mokyklų. Kai kas - pirmą kartą, kai kas - antrą. Štai moksleivės Eglė bei Rita iš „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos apie tos dienos jaunimo susibūrimą sužinojo iš savo tikybos mokytojos, kuri jas ir pakvietė į renginį. Milikoniškės Rasa ir Deimantė čia atėjo norėdamos dar geriau pažinti Dievą. O Aurelija bei Evaldas atvyko net iš Panevėžio. Iš šios vietovės į susitikimą atkako itin didelis būrys jaunimo. Jo doriniu, katalikišku auklėjimu atsidėjusi rūpinasi to miesto „Žemynos“ vidurinės mokyklos tikybos mokytoja sesuo Kristina. Ir dabar ji lengvai bendravo su jaunimu, jautėsi tarp jų savas, artimas žmogus. O kur dar jaunimo būreliai iš Biržų, Pandėlio! Mezgėsi gyvos kalbos, naujos pažintys.

Artimiau susipažinti vieniems su kitais padėjo išradingosios renginio vedėjos - Kaune veikiančios katalikiškosios radijo stoties „Marijos radijas“ laidų vedėja Edita ir Vytauto Didžiojo universiteto studentė Jolita. Edita papasakojo apie radijo stoties veiklą. Pasirodo, jos amžius - vos keli mėnesiai, tačiau jau turi nemažą būrį klausytojų ir gerbėjų, svarsto galimybes toliau plėtoti savo veiklą.

Susitikime bendra tema „Esu pašauktas“ buvo analizuojama daugelis aspektų - ką reiškia būti krikščioniu, šeimos tėvu, motina, kunigu, vienuoliu? Ir apskritai, ką reiškia sąvoka būti?

Į susitikimą atvyko Saulius bei Živilė Matulevičiai. Pokalbį su jaunimu (nors ir patys yra jaunatviško amžiaus) jie pradėjo tarsi žaidimu. O per jį patys to žaidimo dalyviai aiškinosi, kas yra pašaukimas, atskleidė savo požiūrius į profesiją, sąžiningumą, drąsą, atvirumą, šeimą. Svarbiausiuoju akcentu čia, be jokios abejonės, esąs Dievas ir atvirumas Jam su atvira sąžine bei pasitikėjimu. Saulius papasakojo savo gyvenimo fragmentus, kaip jis suprato, jog jo pašaukimas yra šeima, kad joje jis randąs tikrąjį dvasinį gėrį, kuris ne tik netrukdąs, bet net papildąs profesinį užimtumą (jis - muzikas), kitą veiklą. Tas supratimas atėjęs per Dievą, kai Saulius ieškojęs savo tikrojo pašaukimo esmės. Vieną kartą nuoširdžios maldos metu jis tarsi išgirdęs Dievo mintį: „Atiduok tą savo problemą man“. Ir Saulius atidavė, žinodamas, kad Aukščiausiojo sprendimas bus pats teisingiausias. Po kurio laiko jis sutiko Živilę...„Dievas kalba į širdį, tad būk Jam atviras”, - sakė Saulius. Živilė taip pat papasakojo, kaip ji mintyse kreipėsi į Dievą, atiduodama Jam visas savo viltis, ir po kurio laiko sutiko Saulių...

Saulius plačiai kalbėjo ir apie ypač svarbų gyvenimo reiškinį - draugystę, meilę, pasirengimą santuokai. Tai, be jokios abejonės, domina kiekvieną vaikiną, merginą. Nėra konkrečių receptų kiekvienam atvejui, kaip dera elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, nes dėl intymaus bendravimo, doros, pagarbos vienas kitam, pareigos ir daugybę kitų konkrečių klausimų vargu ar kada nors bus surasta visas puses tenkinančių vienareikšmių atsakymų. Tik Saulius labiau atkreipė dėmesį į galimą katalikiškos draugystės modelį. Pagal jį iš pradžių nederėtų bendrauti vien uždaroje intymioje erdvėje, o būti grupėje. Tada, nors ir nejučia, regi, kaip tavo mergina ar vaikinas bendrauja su kitais. Dar geriau, jei abu juos sieja vienokia ar kitokia bendra veikla (Saulius ir Živilė drauge dirbo ne prie vieno projekto). „Žinoma, po kurio laiko būti vien viešumoje, tarp kitų irgi nėra kategoriškai būtina, - samprotavo Saulius. -Puiku, jei yra galimybė patirti, kaip tavo išrinktasis ar išrinktoji elgiasi su savo tėvais. Kaip elgiasi su savo tėvais, taip po kurio laiko elgsis ir su tavimi...“

Susitikime diskutuota apie kai kurios žiniasklaidos žalą jaunimui, ypač - paaugliams. O ką kalbėti apie abortų gausą visame pasaulyje. Svarbu ne vien iš šio pragaištingo verslo pelnomi milijonai, bet nepalyginti svarbiau - nužudytos gyvybės.

Tą pačią dieną vyko pokalbiai apie savęs pažinimą, pavakare vyko pasirengimas Susitaikinimo sakramentui, kas norėjo, priėmė Komuniją, vienuolyno bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, prieš miegą visi pasimeldė.

Kitą dieną visi dalyviai vyko į Kauno Arkikatedrą, kur dalyvavo šv. Mišių aukoje, vėl vyko pokalbiai seserų kotryniečių bendruomenės namuose.

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija