"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. sausio 21 d., Nr. 1 (62)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Antrą kartą - dekanato jaunimo dienos

Birutė Nenėnienė

Gediminas Jaunius bendrauja
su vyskupu Rimantu Norvila

Jaunimo dienų dalyvių
kelias triskart per dvi dienas
vingiavo į Pilviškių
Švč. Trejybės bažnyčią

Linksmos savanorės
pilviškietės Aida ir Rūta kvietė
pasinaudoti vietinio pašto
paslaugomis ir rašyti laiškus
patikusiems dalyviams

Vyskupas Rimantas Norvila
ir kunigai drauge su jaunimu
šlovino Viešpatį

Sausio 8-9 dienomis Pilviškiuose vyko Vilkaviškio dekanato jaunimo dienos „Mes atėjom Jo pagarbinti” (Mt 2,2 ). Tai jau antrus metus rajone organizuojamas renginys, kurio dalyviai praturtėja įvairia gyvenimiška informacija, drauge linksminasi ir meldžiasi, susiranda naujų draugų, bendraminčių. Šiemetinio sambūrio pavadinimas pasirinktas kaip ir Pasaulio jaunimo dienų, kurios vyks Kelne (Vokietija) rugpjūtį, o tikslas - mažesnėse katalikų bendruomenėse pasirengti pasauliniam forumui.

Į renginį Pilviškiuose (ši vietovė buvo pasirinkta siekiant ir ateityje laikytis tradicijos – kiekvienais ateinančiais metais jaunimo šventę rengti kitame rajono miestelyje) atvyko beveik visų parapijų, daugelio mokyklų atstovai, kuriems jau sukakę trylika metų. Dalyvių susirinko beveik 130, keitėsi paskaitininkai, svečiai.

Atvykstančiuosius su miegmaišiais patogiai įsitaisyti laikinuose „miegamuosiuose“ svetingai kvietė ir registravo savanoriai. Kiekvienas dalyvis buvo perspėtas laikytis Jaunimo dienų konstitucijos: karštai mylėti visus dalyvius ir savanorius, kuo daugiau šypsotis ir džiaugtis. Galiojo draudimas vaikščioti paniurusiam ar susiraukusiam, trukdyti kitiems dalyvauti ir džiaugtis. Kiekvienas turėjo teisę susirasti draugų, skaniai pavalgyti, dalyvauti įdomioje programoje.

Dalyviai galėjo čia pat pasinaudoti vietinio pašto paslaugomis ir į akį kritusiems vaikinams, merginoms ar lektoriams rašyti laiškus. Šie prisipažinimai ir linkėjimai buvo įteikiami vakarėlio metu. Jų, atrodo, daugiausia gavo Eimantas Brazaitis, savanoris iš „Aušros” vidurinės mokyklos. Jis, kaip ir visas būrys savanorių pilviškiečių, kaip ir mokytoja Eglė Žvingilaitė, kaip ir klierikas Linas Baltrušaitis, tapo „pailgėjusia“ dešiniąja ranka šio renginio pagrindiniam „varikliui” – Vilkaviškio parapijos vikarui kun. Nerijui Žvirbliui. Dalyviai savo nuotaikas ir jausmus, pastabas ar nepasitenkinimą galėjo išreikšti abi dienas leidžiamame kiekvienam prieinamame sienlaikraštyje. Jo unikalios mintys bus išsaugotos kitų metų susitikimui.

Pilviškiečius stebino nuo mokyklos iki bažnyčios nusitęsusi jaunų klegančių žmonių virtinė. Per tas dvi dienas šiuo maršrutu jie ėjo tris kartus: renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Vilkaviškio vyskupas R.Norvila su kunigu Nerijumi, baigėsi irgi šv. Mišiomis, kurias aukojo Vilkaviškio dekanas prelatas Vytautas Gustaitis su Pilviškių parapijos klebonu kan. Antanu Žukausku. Šeštadienio vakare, jau sutemus, jaunimo kolona per miestelį nulingavo nešina fakelais. Bažnyčioje, degant gausybei žvakių, skambėjo muzika, buvo demonstruojamos skaidrės taikos tema, o jaunimas ant lapelių surašė savo jausmus ir mintis. „Kad taika ir šviesa laikytųsi pasaulyje, pirmiausia ji turi apsigyventi mano širdyje”, - tokius ir panašius pamąstymus jie paliko prisegtus bažnyčios prieangyje, turėdami viltį, kad pasiskaitys vėliau į šventovę ateisiantys žmonės.

Sekmadienio rytą jaunimas, susiskirstęs grupelėmis, kuriose būtinai buvo vienas vietinis, išėjo į gatves, kad netikėtai pasibelstų į daugelio pilviškiečių duris. Nustebusiems žmonėms įteikdavo po savo rankų darbo angelą, tuo liudydami Evangelijos kvietimą – eiti į pasaulį ir skelbti Gerąją Naujieną. Žmonės juos priėmė geranoriškai, kai kas pavaišino arbata.

Pirmosios dienos popietė – renginio pristatymas - prasidėjo oficialokai. Dalyvavo, trumpas kalbas pasakė parapijos klebonas, vyskupas. Jie, kaip ir visi dalyviai, ryšėjo jaunimo dienų simbolines smėlio spalvos skarytes. Pasaulio jaunimo dienų turinį pristatė vyskupijos Jaunimo centro darbuotojai.

Apie pusantros valandos popiet buvo skirta teminiams užsiėmimams, kurie vyko aštuoniose grupėse. Pavyzdžiui, Bartninkų J. Basanavičiaus vidurinės mokyklos mokiniai pasidžiaugė, jog jie išskirstyti po įvairias grupeles, todėl galėjo pasidalyti skirtingais pojūčiai bei informacija. Vienoje grupelėje kybartietis medikas doktorantas R.Aušrotas kalbėjo apie išmintingą meilę, psichologė A.Grigišaitė - apie tarpasmeninius vaikų santykius ir tyčiojimąsi, kiti kartu su mokytoja I. Mauriene, kurdami angelus, kalbėjosi apie Dievą - žmogaus Kūrėją. Dar kiti dalyvavo „Sniego gniūžtės” užsiėmimuose arba klausėsi regionų tradicijų apžvalgos ir t.t. Su viena grupele bendravo ir vyskupas R. Norvila. Jis negailėdamas savo laiko visą dieną praleido su jaunimu - ir bendroje eilėje sulaukęs savitarnos vagykloje kartu valgė didžkukulius.

Ilgiausiais plojimais buvo sutiktas ir klausimais apibertas Gediminas Jaunius iš „TV pagalbos”. Renginio organizatorių pakviestas, net ir sirguliuojantis Gediminas sutiko į Pilviškius atvažiuoti netradicinei pagalbai. Jis pasakojimu apie savo gyvenimą paliudijo, jog ir visų žinomai bei garbinamai žvaigždei nėra svetimas Dievas ir tikėjimas, jog, kai tai suderinama, tavo kelias nušvinta ypatinga šviesa.

Daug įspūdžių jaunimas patyrė ir šeštadienio vakarėlio šokiuose, kurių programą su įvairiomis užduotimis, konkursais vedė kybartietis, dramos teatro darbuotojas A.Žemaitaitis. Jų metu parapijų jaunimas, pasiskirstęs į grupeles, kolektyviai piešė, kaip jie įsivaizduoja... dekanatą. Įspūdingame piešinyje, kurį sekmadienio šv. Mišiose jie nešė kaip šių dienų prasmės atnašą, buvo pavaizduotos ir visa ką apglėbiančios Tėvo rankos.

Išsiskirstydami kiekvienas išsinešė savo jausmus, įspūdžius, kuriais arba reikia dalytis su bendraamžiais, arba dar leisti jiems susigulėti, kad sutvirtėję galėtų drąsiai prisipažinti esą krikščionys, Bažnyčios bendruomenės nariai.

Abi dienas giesmėmis Viešpatį šlovino, įtraukdami ir kitus dalyvius, Kybartų parapijos katalikiško jaunimo centro giesmininkai.

Kad šios Jaunimo dienos vyktų sklandžiai, o vaikai būtų sotūs, prisidėjo nemažai rėmėjų, Pilviškių parapijos žmonių, lektorius padėjo pakviesti s. Bernadeta Mališkaitė.

Pilviškiai, Vilkaviškio rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija