"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. sausio 21 d., Nr. 1 (62)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Antrą kartą - dekanato jaunimo dienos

Birutė Nenėnienė

Jaunimo dienų dalyvių
kelias triskart per dvi dienas
vingiavo į Pilviškių
Švč. Trejybės bažnyčią

Sausio 8-9 dienomis Pilviškiuose vyko Vilkaviškio dekanato jaunimo dienos „Mes atėjom Jo pagarbinti” (Mt 2,2 ). Tai jau antrus metus rajone organizuojamas renginys, kurio dalyviai praturtėja įvairia gyvenimiška informacija, drauge linksminasi ir meldžiasi, susiranda naujų draugų, bendraminčių. Šiemetinio sambūrio pavadinimas pasirinktas kaip ir Pasaulio jaunimo dienų, kurios vyks Kelne (Vokietija) rugpjūtį, o tikslas - mažesnėse katalikų bendruomenėse pasirengti pasauliniam forumui.


Šventovėje – vakaras su Šekspyru

Šakių meno mokyklos
jaunosios smuikininkės

„Kaip man prailgsta pilko kelio juosta“ – tokiu pavadinimu pakvietė šakiečius grupė skaitovų, muzikantų, giedotojų ir išraiškos šokio atlikėja pabūti kartu su Šekspyru, pajusti jo sonetų įtaigą ir galią.

Sausio 9-ąją po vakarinių šv. Mišių iš Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios žmonės nesiskirstė. Skambant fleitos garsams, skaitovai padalijo žvakeles, tarytum primindami, kad šv. Mišių aukos šviesa gali sutvirtinti žmogaus dvasiškojo ir kūniškojo prado harmoniją.


Saugokime savo laisvę

Justas PLANKIS

Vilniaus miesto Sietuvos vidurinės
mokyklos 11 klasės moksleivis

Laisvės gynėjų dienos
minėjime Seime kalba
Vilniaus miesto Sietuvos
vidurinės mokyklos 11 klasės
moksleivis Justas Plankis
Valdo Kopūsto
(ELTA) nuotrauka

Tą juodo skausmo naktį mano bendraamžiams buvo tik ketveri metai. Šiandien man tiek metų, kiek buvo jauniausiajam Sausio 13-osios didvyriui Ignui Šimulioniui. Du gyvenimo taškai, du skirtingi požiūriai. Tada man viskas buvo labai įdomu ir svarbu – šalia manęs prie laužų besimeldžiantys, giedantys ir labai geranoriški žmonės, kurie vaišino mane ir kalbino. Tik niekaip negalėjau suprasti, kodėl tą naktį jie manęs klausinėjo: „Na, vyruti, ar nebijai?“, o tėvą ragino grįžti atgal. Tačiau aš tempiau tėvo ranką ir norėjau vis arčiau – juk taip įdomu! Juk tokia romantika!


Prasmingas savaitgalis

Moksleiviai ateitininkai
sporto šventėje

Ateitininkų sendraugių koorporacija ,,Šviesa” ištisus metus organizuoja įvairius renginius ateitininkų kuopoms. Gruodžio 4-ąją į Kauno „Versmės” vidurinę mokyklą sugužėjo moksleiviai ateitininkai, kurie išbandė jėgas MAS sporto šventėje.

Gausų būrį sudarė atstovai iš septynių kuopų: Šv. Pauliaus, Šv. Kazimiero, S. Daukanto, J. Basanavičiaus , Vaidoto pagrindinės mokyklos, S. Lozoraičio ir Noreikiškių vidurinių mokyklų ateitininkai.


Pasakų šalis neturi nei pradžios, nei pabaigos

Rūta Jonuškienė

„Zuikio Puikio“ dirbtuvėlėse
vaikai gamino lėles

Utenos kultūros centro lėlių teatro „Zuikis Puikis“ kolektyvas, kuriam vadovauja režisierė Janina Baldauskienė, ką tik atšventė kūrybinės veiklos 30-metį.

Susibūrė prieš 30 metų

Į pirmąjį savo spektaklį „Katinėlio Motiko nuotykiai“ lėlių teatras vaikus pakvietė 1974 metais. Būtent tais metais Raimondas ir Ada Kunickai subūrė žmones, norinčius vaidinti su lėlėmis ir kurti pasakas vaikams. 1978 metais kolektyvui buvo suteiktas „Zuikio Puikio“ liaudies teatro vardas. Tuomet teatre vaidino R. Žukauskaitė, V. Malaiškaitė, V. Railaitė, A. Andrašius ir kiti.


Jaunųjų menininkų koncertas bažnyčioje

Griežia jaunasis smuikininkas
iš Zyplių Justinas Kaunas

Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje prieš šv. Kalėdas vykusių rekolekcijų metu daug jaunų žmonių atliko išpažintį, priėmė Komuniją. Tačiau bene daugiausia jų susirinko paskutinį Advento sekmadienį, kuomet bažnyčioje koncertavo Šakių meno mokyklos akordeonistai, smuikininkai, dainų ir giesmių atlikėjai.


Karių ir jaunimo vakaronė

Gruodžio 29 dieną Alovės laisvalaikio centro salėje vyko Lietuvos karių dienos, A.Juozapavičiaus šaulių rinktinės įkūrimo 85-mečio, Didžiosios kunigaikštienės Birutės MPB kovinės vėliavos dešimtmečio paminėjimas bei Kalėdų švenčių renginys. Į svečius buvo pakviesti DK Birutės MPB kariai, Alovės miestelio jaunimas ir, žinoma, mes, Alytaus jaunieji šauliai bei šaulės. Renginyje dalyvavo ir Alovės parapijos klebonas bei šaulių rinktinės kapelionas kun. S.Stankevičius.


Susitiko su Kalėdų Seneliu

Antroji Kalėdų diena Šilutės katalikų Šv.Kryžiaus bažnyčioje buvo tarsi šios parapijos ir jaunimo diena. Į rytmetines šv.Mišias, skirtas jaunimui, susirinko per pusantro šimto vaikų: didesnių, mažesnių, netgi ant tėvelių rankų laikomų, nes juk tai buvo Šventosios Šeimos šventė. Sausakimšoje bažnyčioje matyti ir daug jau gerokai ūgtelėjusio jaunimo.


Vienus keiksmai gąsdina ir baugina, o kitiems jie tapo pilka kasdienybe

Rūta JONUŠKIENĖ

„Keiksmažodžiai yra šių dienų problema“, - sako Utenos lopšelio-darželio „Želmenėlis“ folklorinio ansamblio „Kupolytė“ vadovė Elena Kiškienė, Vytauto Didžiojo universitete, Humanitarinių mokslų fakultete, studijuojanti etnologijos programą ir kursiniam darbui renkanti dabartinėje kalboje gyvuojančius keiksmažodžius. Tai įdomi ir plačiau nenagrinėta tema, tačiau, iš arčiau susipažinusi su dabartiniais keiksmais, moteris buvo apstulbusi - senųjų lietuviškų keiksmų jaunimas moka nedaug, o dabartiniai tokie, kad joks kultūringas žmogus net ištarti jų neišdrįstų.


72 proc. baigusiųjų studijas nori dirbti užsienyje

Neturintys galimybių Lietuvoje sėkmingai pritaikyti įgytų profesinių žinių aukštųjų mokyklų absolventai linkę ieškoti darbo svetur. Taip teigė Darbo ir socialinių tyrimų instituto mokslininkai, atlikę 2003-iųjų absolventų laidos konkurencingumo darbo rinkoje tyrimą.


Rūpestis dėl nuolaidos naktiniam internetui

Didžiausias Lietuvos interneto paslaugų teikėjas „Lietuvos telekomas” paskelbė iki birželio pabaigos truksiančią akciją, kurios metu nuo vidurnakčio iki 7 valandos ryto prisijungimas prie interneto kainuos tik litą, pranešė bendrovė. Telekomo atstovai teigia, kad ši akcija bus interneto „degustacija” tiems vartotojams, kurie dar nėra prisijungę prie interneto, bet naudojasi kompiuteriu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija