"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. vasario 18 d., Nr. 2(63)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Ąžuolo“ vidurinė mokykla sveikina Lietuvos kūrėjus

Kauno „Ąžuolo“ vidurinės
mokyklos bendruomenė
susitiko su pasaulinio
garso mokslininku – baltistu
kalbininku akademiku Zigmu
Zinkevičiumi (sėdi centre).
Į dešinę priekyje sėdi
Regina Zinkevičienė

Kauno „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos bendruomenė gali pasididžiuoti savo subtiliu pilietinio patriotinio ugdymo procesu, pasireiškiančiu atitinkamų būrelių veikla, jo integracija per kitas pamokas, per pažintines ekskursijas, per rengiamus susitikimus su žinomais kūrybinės veiklos žmonėmis – Lietuvos patriotais. Štai neseniai mokykloje lankėsi monsinjoras Alfonsas Svarinskas, kuris mokyklai yra padovanojęs menišką kryžių „Laiminantis Kristus“, daugybę knygų, muzikinių plokštelių, savo lėšomis išleistų nusipelniusių Lietuvai žmonių portretų. Mokykla šiam kunigui – kovotojui su komunistine priespauda, iškalėjusiam ilgus metus sovietiniuose lageriuose, surengė įspūdingą jo jubiliejinės kunigystės ir jubiliejinio gimtadienio minėjimą. Dar anksčiau mokyklos svečias buvo tuometinis Lietuvos kariuomenės vadas generolas Jonas Kronkaitis ir kt.

Vasario 4 dieną mokykla gražiai pratęsė pasaulinio garso mokslininko – baltisto kalbininko akademiko Zigmo Zinkevičiaus 80-ies metų sukakties minėjimą. Akademikas su „Ąžuolo“ vidurine mokykla nuoširdaus bendravimo ryšius palaiko jau nuo 1999-ųjų, aktyviai dalyvauja čia rengiamose respublikinėse konferencijose, mokslinių knygų aptarimuose ir kituose renginiuose. Šį kartą svečias į mokyklą atvyko su savo ištikima pagalbininke - žmona Regina ir su savo sūnaičiu Mindaugu, kuris teikia didelės vilties, kad pratęs savo senelio mokslinius darbus. Mokiniai ir mokytojai apsidžiaugė pamatę greta akademiko šeimos atvykusį ir mons.A.Svarinską - gerąjį savo „Kalėdų Senelį“, vėl atitempusį didžiulį dovanų ryšulį mokyklos bibliotekai.

Svečius iš Vilniaus pasitiko lietuviškos dainos skambesys, ištiestų rankų šiluma. Pagrindiniam svečiui – akad. Z.Zinkevičiui tautiniais drabužiais apsirengę mokiniai įteikė lietuviška juosta gražiai perrištą duonos kepalėlį ir mokytojos Rasos Trečiokienės sukurtą prasmingą paveikslą – karpinį „Pasaulio medis“. Dar kartą pagerbti jubiliato į mokyklą atvyko Lietuvos Respublikos Seimo narys Rytas Kupčinskas, miesto mero pavaduotojas bei Lietuvos krikščionių demokratų Valdybos narys Kazimieras Kuzminskas, Žemės ūkio universiteto docentas, buvęs ginkluoto antisovietinio pasipriešinimo dalyvis, Vyčio kryžiaus ordininkas Augustinas Švenčionis, Knygnešių draugijos Kauno skyriaus pirmininkas Kazys Blaževičius, miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausiasis inspektorius Henrikas Kundrotas.

Svečiai įdėmiai apžiūrėjo garbingoje vietoje įrengtą parodėlę „Akademikui Zigmui Zinkevičiui – 80 metų“, apsilankė mokyklos muziejuje, klasėse. Vėliau lietuviška muzika pakvietė visus į tautiniais motyvais išpuoštą salę. Tai grojo iškilaus mokytojo eksperto Dobilo Juškos vadovaujamas vis labiau garsėjantis „Gilės“ ansamblis, muzikos garsais sveikinantis akademiką. Sveikinimo žodžius tarė mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rita Gecevičienė, mokyklos direktorius Liudvikas Lukošius ir atvykę svečiai. Akademikas Z.Zinkevičius dėkojo už gražius sveikinimus, už jam bei jo šeimai parodytą nuoširdumą, pasidžiaugė mokykloje puoselėjama tautinės savimonės dvasia, gyvu pilietiniu patriotiniu mokinių ugdymu. Akademikas mokyklai padovanojo savo naujosios knygos „Lietuvių tautos kilmė“ signalinį egzempliorių.

Suskambėjęs varpas paskelbė jau nuolatinės mokyklos renginių režisierės – lietuvių kalbos mokytojos Aurelijos Pielikienės sukurtą ir režisuotą literatūrinę kompoziciją „Prie vieno stalo“. Ją su didele meile atliko mokytojos mokiniai. Salėje - susikaupimo tyla. Paskui prapliupę ilgi plojimai ir pagiriamieji žodžiai vainikavo mokytojos Aurelijos kūrybinį darbą, skirtą lietuvių kalbos ir jos kultūros didžiajam ąžuolui – Z.Zinkevičiui, savo mokslo darbais garsinančiam Lietuvos vardą. Nuskambėjo mokyklos himnas su priedainiu – „tegyvuoja Lietuva, kaip tas didis ąžuolas...“

Zigmas TAMAKAUSKAS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija