"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. kovo 18 d., Nr. 3 (64)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Veiklą skatinantis centras

Bronius VERTELKA

A.Lipniūno kultūros
centro darbuotoja
Elona Stasiūnaitė

Vienuolika metų veikia Panevėžio vyskupijos A. Lipniūno kultūros centras. Pernai jis šventė įkurtuves. Centras Marijonų gatvėje įgijo pakankamai geras sąlygas dirbti su miesto jaunuomene.

Elona Stasiūnaitė – centro programų ir savanorių veiklos koordinatorė. Jai patikėta ieškoti ryšių su miesto jaunimu, nors pati dar studijuoja socialinę pedagogiką Panevėžio kolegijoje. Trečiadieniais mergina veda gitaros pamokas, kurios rengiamos nemokamai. Pamokas lanko per dvi dešimtis jaunųjų panevėžiečių. Jie vieni per kitus susižinojo, jog čia įmanoma pramokti skambinti gitara. Elona prieš tai muzikos mokykloje baigė akordeono klasę, o skambinti gitara pramoko savarankiškai. Dabar pamokose, skambant gitaros garsams, Elonos mokiniai repetuoja giesmes. Savo sugebėjimus jie atskleidžia Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo koplyčioje.

Centras padeda jaunimui išvykti dirbti savanoriais į Europos Sąjungos šalis. Dirbant E. Stasiūnaitei, tokia galimybe pasinaudojo dvi panevėžietės. Abi jos buvo savanorėmis Vokietijoje. Viena jų turėjo progą susipažinti su emigrantų centro darbu, kita buvo įsidarbinusi jaunimo centre. Ką reiškia dirbti užsienyje, ne iš pasakojimų žino ir pati Elona. Baigusi Panevėžio M. Rimkevičaitės technologijos mokyklą, kur įgijo namų ūkio ekonomės specialybę, ji pagal „Au Pair“ programą išvyko dirbti aukle į Prancūziją. Devynis mėnesius prižiūrėjo vienos šeimos dvynukus. Už darbą lietuvė gavo nemokamą maitinimą ir 240 eurų algą. Gyvendama užsienyje, E. Stasiūnaitė neblogai pramoko kalbėti prancūziškai. Dabar ji centre ketina surengti šios užsienio kalbos kursus. Jiems pati ir vadovautų. Ateinančią vasarą numatyta jaunimo piligriminė kelionė į Tezė vienuolyną. „Panevėžyje dažniausiai mokomasi kalbėti angliškai. Besirengiant vykti į šią kelionę, praverstų prancūzų kalbos pagrindų mokėjimas“,- neabejojo simpatiška mergina.

Elona „XXI amžiui“ pasakojo, kad kultūros centro pastangomis veikia psichologinės pagalbos linija. Skambinti jos telefonu galima nemokamai. Linija veikia nuo 17 iki 21 valandos. Kur ji įsikūrusi, neskelbiama. Konsultacijas įvairiais klausimais teikia centro parengti savanoriai, tai 17-18 metų moksleiviai. Jų patarimų tikisi sulaukti bendraamžiai, kurie nusivylė meile, turi bendravimo su tėvais problemų. Pokalbių turinys niekam neatskleidžiamas.

Kultūros centro veikla – gana plati. Užsukti čia gali bet kuris miesto jaunuolis. Centre verda ginčai, įsiliepsnoja diskusijos. Kiekvienam suteikta teisė ginti savo nuomonę. Su bendraamžiais leidžiama ginčytis iki užkimimo. Čia nėra iš anksto numatytų pokalbių ar disputų rėmų. Kalbama apie tai, kas aktualu, kas jaudina ir kas skaudina.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija