"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. kovo 18 d., Nr. 3 (64)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

NEMARI KUNIGO SIELA

Kun. Alfonso Lipniūno gimimo 100-osioms metinėms

Bronius VERTELKA

Iš kairės: tikybos ir istorijos
mokytoja Loreta Petrauskienė,
jaunųjų lipniūniečių būrelio
vadovė istorijos mokytoja
Skaidrė Zavadskienė
ir mokyklos direktorius
Jonas Knizikevičius

Panevėžio miesto Klaipėdos mikrorajone pastatytai 16-ajai vidurinei mokyklai daugiau nei prieš dešimt metų buvo suteikta teisė vadintis kun. Alfonso Lipniūno vardu. Šiuo metu joje žinių siekia per 750 jaunųjų panevėžiečių.

Skirta kunigui atminti

Pavaikščiojus mokyklos koridoriais, į akis krinta sieninis pano „Kunigo A.Lipniūno gyvenimas ir kančia“. Grafiti technika atlikto darbo autorė – radviliškietė Genovaitė Butkevičienė. Savo kūrinyje menininkė stengėsi perteikti kunigo, kuris kaip ąžuolas buvo giliai suleidęs šaknis į gimtąją žemę, gyvenimo prasmę ir būties tragiškumą.

Greta kabo žymaus Panevėžio krašto dailininko Kazimiero Naruševičiaus kūrinys. Jaunystėje jis buvo ateitininkas. Kun. A.Lipniūnas tuo metu vadovavo Panevėžio vyskupijos jaunimo organizacijoms. Savo darbą K.Naruševičius dovanojo mokyklai tuo metu, kai jai buvo suteiktas šio dvasininko vardas.

Greta kitų eksponatų – ir licenciato diplomas

Mokykloje yra kun. A.Lipniūno atminimui skirtas kambarys. Prie jo atsiradimo daugiausia prisidėjo direktorius Jonas Knizikevičius, mokytojos Skaidrė Zavadskienė, Loreta Petrauskienė, Roma Gasparaitytė (dabar gyvena JAV) bei kiti pedagogai. Čia eksponuojami kun. A.Lipniūną menantys daiktai, surinkti iš jo artimųjų, giminių ir pažįstamųjų. Kambaryje ant sienos kabo paties kunigo Alfonso tapytas paveikslas, kuriame pavaizduoti jo gimtieji Talkonys. Tuo metu jaunuolis mokėsi Panevėžio gimnazijoje ir lankė skulptoriaus Juozo Zikaro dailės studiją. Čia pat – ir kun. A.Lipniūno portretas, kurį iš nuotraukos padidinti sugebėjo vienas panevėžietis dailininkas. Išsaugota kunigo parašyta ir 1933 metais išspausdinta knyga „Penkių valstybių sostinėse“. Greta – jo versta knyga „Paskutinė pergalė“. Dvasininkas mokėjo kelias užsienio kalbas. Yra Vytauto Didžiojo universiteto, kuriame jis teologiją baigė licenciato laipsniu, diplomas. Rankšluostį su išaustais Lietuvos himno žodžiais dovanojo Apolonija Abromavičienė. Stalas uždengtas kunigo Alfonso jaunystę menančia staltiese. Saugoma žvakidė, kuri paimta nuo kun. A.Lipniūno kapo Kristaus Karaliaus Katedros šventoriuje.

Kambaryje lankėsi garbingi žmonės

Nemažai daiktų kunigo atminimo kambariui dovanojo mons. Juozapas Antanavičius. Čia lankėsi vyskupai Juozas Preikšas ir Jonas Kauneckas, vyskupijos generalvikaras dr. kun. Robertas Pukenis. Vos ne kaip savo namuose kun. A.Lipniūnui atminti kambaryje jaučiasi Kristaus Karaliaus Katedros klebonas kun. Tomas Skrudupis. Jis yra baigęs šią mokyklą. Švietimo įstaigoje apsilankė ir miesto savivaldybės vadovai. Užsuko čia pasaulyje žinomas verslininkas Juozas Kazickas su žmona. Amerikoje ilgai gyvenusių lietuvių pora mokyklai dovanojo ir kompiuterių. Mokykla toliau domisi daiktais, menančiais kun. A.Lipniūną. Turinčiųjų tokių prašo užsukti į mokyklą (Klaipėdos g. 138, Panevėžys) arba paskambinti telefonu – 52-77-17.

Tarp konkurso nugalėtojų – ir seminarijos klierikas

Pagerbiant iškilaus dvasininko atminimą, mokykloje rengiamas rašinių konkursas. Jo rezultatai suvedami kasmet kovo mėnesį, artėjant kunigo gimtadieniui. Geriausi rašinių autoriai yra apdovanojami piniginėmis premijomis. Atitinkamą pinigų sumą tokiam reikalui kasmet skiria už Atlanto gyvenanti Stasė Petersonienė. Ryšius su labdaringa moterimi pavyko užmegzti mons. J.Antanavičiui. Dalyvauti konkurse kviečiami ir kitų miesto mokyklų moksleiviai. Vieno jo nugalėtoju tapo V.Žemkalnio gimnazijos moksleivis Justas Jasėnas. Jis dabar studijuoja Vilniaus kunigų seminarijoje.

Mokyklos naujokus supažindina su kunigo gyvenimu

Mokykloje veikia lipniūniečių būrelis, kuriam vadovauja istorijos mokytoja Skaidrė Zavadskienė. Jo nariu gali tapti bet kurios klasės moksleivis, tačiau daugiau tarp jų yra mergaičių. Jaunasis lipniūnietis privalo būti dvasingas, tvarkingas ir mokėti bendrauti. Mokytis atėjęs naujokas yra supažindinamas, kodėl jų mokykla turi tokį vardą, jam pasakojama apie kun. A.Lipniūno gyvenimą ir veiklą. Devintoje klasėje per tikybos pamokas suteikiama žinių apie daugiausia Lietuvai nusipelniusius kunigus. Taip daroma todėl, kad moksleiviai sektų jų pavyzdžiu. Viena tokia pamoka yra skirta kun. A.Lipniūnui. Jos metu apžvelgiama, kaip jis elgėsi, bendravo su kitais kunigais būdamas Štuthofo koncentracijos stovyklos kaliniu.

Prizas – dviratis

Pernai moksleiviai organizavo gerumo akciją „Padėk kitam, būsi geras pats“. Jos metu abejingųjų nebuvo. Kuris kiek sugebėjo, nešė produktų ar drabužių labdaros valgyklėlėms „Betliejus“ ir „Nazaretas“. O praėjusiais metais mieste vykstant konkursui, kuriuo norėta išaiškinti saugiausią mokyklą, jo antroji vieta atiteko Kun. A.Lipniūno vidurinei. Jai buvo įteiktas prizas – gimnastikos dviratis, kuris dabar yra medicinos punkte.

Ryšiai tarp mokyklų

Užmegzti bendradarbiavimo ryšiai su Panevėžio K.Paltaroko vidurine mokykla. Talkinant mons. J.Antanavičiui pavyko susidraugauti su Lenkijos Garcegožo mokykla. Panevėžyje lankėsi jos atstovai. Jie buvo atvykę į vyskupijos kuriją, bendravo su vyskupu J.Kaunecku, generalvikaru dr. kun. R.Pukeniu. Svečiai išreiškė mintį, jog reikia siekti, kad kun. A.Lipniūnas būtų pripažintas šventuoju ar palaimintuoju. Garcegože lankėsi ir A.Lipniūno mokyklos delegacija. Ji turėjo progą susipažinti su Lenkijoje renkama medžiaga apie Štuthofo koncentracijos stovyklą, kurios kaliniu buvo ir lietuvis kun. A.Lipniūnas.

Moksleiviai – gegužinėse pamaldose

Minėjimo, skirto kun. A.Lipniūno gimimo 100-osioms metinėms pažymėti, iškilmės vyko ką tik suremontuotoje mokyklos aktų salėje. Jo įsimintinos akimirkos buvo įamžintos vaizdajuostėje ir fotonuotraukose. Surengta išvyka į kunigo tėviškę –Talkonis Pasvalio rajone. O pavasarį ten, prie klėtelės, bus rengiamos gegužinės pamaldos. Kartu su Talkonių kaimo bendruomene jose dalyvaus ir iš Panevėžio atvykę moksleiviai. Tai jau tapo tradicija.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija