"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. kovo 18 d., Nr. 3 (64)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prancūzus sužavėjo sniegas ir svetingumas

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Prancūzai negalėjo
atsidžiaugti išvydę sniegą

Vasario 2-10 dienomis Ukmergės „Šilo“ vidurinėje mokykloje viešėjo prancūzų delegacija, atvykusi iš Tulūzos miesto, Faredu koledžo. Svečiai į mūsų miestą atvyko mokytojų J.Vytienės, A.Kubrakovienės, N.Valinskienės, R.Zabielienės, parengusių projektą „Europos identitetas. Liaudies šokiai ir dainos - šalies identiteto pagrindas“, dėka. Faredu koledžo mokinukai ir mokytojos susipažino su mokykla, lankė pamokas, apžiūrėjo Ukmergę, vyko į ekskursijas.

Svečiai mokėsi lietuvių kalbos

Visą savaitę svečiai drauge su mūsų mokiniais ėjo į mokyklą. Jiems buvo vedamos ne tik muzikos, choreografijos, dailės, bet ir anglų, lietuvių, biologijos, geografijos pamokos. Prancūzai prisipažino, jog lietuvių kalba labai sunki, tad jie išmoko tik kelis žodžius. Svečiai džiaugėsi, kad pamokos Lietuvoje baigiasi gerokai anksčiau negu jų šalyje, tarp pamokų daug pertraukų. Faredu koledžo auklėtiniai uniformų nedėvi, bet aprangai taikomos tam tikros taisyklės: į mokyklą merginoms negalima ateiti su mini sijonėliais, apnuogintais pečiais ar pilvu.

Pertraukų metu ne visi „Šilo“ vidurinės mokyklos mokiniai su svečiais elgėsi tolerantiškai. Mokyklos direktorius Leonas Žuklys teigė, jog prasčiau besimokantiems mokiniams trūksta bendravimo ir elgesio kultūros. Etjenas pastebėjo, kad keli berniukai nuolat svečiams kaišiojo kojas, ant laiptų stumdėsi. Kiti kalbinti svečiai sakė, jog mokykloje jiems patinka, smagu, kai mokiniai sveikinasi prancūziškai. Didelį įspūdį jiems paliko nuostabi mokyklos, apsuptos miškų, aplinka. Smagių akimirkų suteikė pirmą kartą gyvenime pamatytas sniegas. „Vaikai puolė prie sniego tarsi prie medaus, net nesuvokė, kad reikia užsimauti pirštines. Vienas vaikas belakstydamas pusnimis pametė batą, tad kelioms minutėms buvo nusiavęs ir antrąjį. Laimei, šitaip besidžiaugdami sniegu, svečiai nesusirgo“, - pasakojo „Šilo“ vidurinės mokyklos mokytojai.

Lietuviai – muzikali tauta

Šeštadienį „Šilo“ vidurinėje mokykloje svečiams buvo surengtas tautinis rytmetys, kuriame dalyvavo 7-12 klasių dainininkai, šokėjai, direktorius L.Žuklys, jo pavaduotojos, mokytojai. Šventės dalyvius linksmino Kultūros centro kaimo kapela, vadovaujama Virginijaus Sereikos. „Šilo“ vidurinės mokyklos mokiniai, pasipuošę tautiniais rūbais, pristatė aukštaičių, žemaičių, dzūkų, suvalkiečių kraštams būdingus patiekalus, kuriais pavaišino ir svečius. Tautinio rytmečio metu skambėjo lietuvių liaudies dainos, šokio sūkuryje sukosi šokėjai, vyko mįslių, dainų konkursai. Mokytoją Nikole Rodier nustebino tebesančios gyvos lietuvių liaudies tradicijos. Ji sakė, kad Prancūzijoje tokios šventės nepavyktų suorganizuoti, nes kiekvienas rūpinasi tik savimi, o ne liaudies kultūra. Etjenas taip pat liko sužavėtas lietuvių dainų ir šokių. Svečiui susidarė įspūdis, kad Lietuva – dainų ir šokių kraštas.

Prancūzų delegacija lankėsi sporto ir dailės mokyklose, klausėsi muzikos mokyklos mokinių ir mokytojų koncerto. „Tai aukšto muzikinio lygio koncertas. Mūsų šalyje tiek daug laiko muzikai neskiriama, negrojama akordeonu ar smuiku. Populiariausi instrumentai – fleita, gitara, mušamieji instrumentai“, - pasakojo svečiai.

Norėtų sugrįžti

Prancūzų delegacija susipažino ne tik su Ukmerge. Jie buvo nuvykę į mūsų sostinę, Trakus, Rumšiškes. Daug laiko svečiai praleido „Šilo“ vidurinės mokyklos mokinių, kurie mokosi prancūzų kalbos, šeimose. Kalbinti mokinukai prisipažino, jog jie liko sužavėti lietuvių svetingumo, vaišių. „Lietuvių pusryčiai – labai sotūs. Jie siūlo mums valgyti vištieną, dešrą, kumpį. Mes taip valgyti neįpratę, ryte dažniausiai valgome bandeles su sviestu ir džemu. Keistai gaminama kakava. Prancūzijoje kakava maišoma su pienu, o čia užpilama vandeniu“, - savo pastebėjimais dalijosi svečiai. Pedagogė Monika Olive sakė, jog jai labai patiko miesto architektūra, ypač skirtingų spalvų mediniai nameliai. Ji pasigedo mieste didelių vitrinų. Nikole Rodier svajoja darsyk aplankyti tokį regioną, kuris nebūtų panašus į jų.

Kalbinti mokiniai vienu balsu prisipažino, jog jiems patiko Lietuva, nauji draugai ir jie vėl norėtų čia sugrįžti.

Ukmergė

Albino JUKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija