"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. kovo 18 d., Nr. 3 (64)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Manresos šv. Mišios Hamburge

Jau daugiau nei metai, kai Hamburgo katalikiškas jaunimas yra kviečiamas kiekvieną sekmadienį dalyvauti šv. Mišiose, kurios vadinamos Manresos šv.Mišiomis ir kurių moto yra „Dievo ieškoti ir Jį rasti“. Šv.Mišios pavadintos pagal ispanų miestelio Manresa, kuriame šv. Ignacas Lojola pradėjo savo atsivertimo kelionę kaip Dievo ieškantis žmogus, vardu. Manresoje šventasis išgyveno didelius vidinius lūžius, trukusius vienuolika mėnesių, ir paliko tą miestelį jau kaip Dievą atradęs, vidinę laisvę patyręs žmogus.

Hamburgo Manresos šv.Mišių tikslas - sudaryti sąlygas tikinčiam bei Dievo ieškančiam jaunimui melstis nesuvaržytoje, netradicinėje aplinkoje, klausytis nepaprastų jauno jėzuitų tėvo Andrejo Leblango pamokslų, būti bažnyčioje, neįsipareigojus jokiam parapiniam darbui bei neįtrauktam į jokią, kad ir geriausią parapiją. Vokietijos Katalikų Bažnyčioje išugdyta stipri parapinė veikla, įsipareigojimas parapijoje yra dažnai vertinamas aukščiau už dvasingumą bei tikėjimo gilinimą. Be to, dažna Vokietijos parapija orientuojasi į vyresnio amžiaus žmones arba šeimas su vaikais, ir jaunas ieškantis žmogus tiesiog neranda sau atitinkamos dvasinio augimo terpės. Kad Manresos šv. Mišios skirtos būtent jaunimui, liudija ir vėlyvas šv.Mišių laikas – jos vyksta kiekvieną sekmadienio vakarą, pusę aštuonių, - tai Šiaurės Vokietijoje neįprastas pamaldų laikas.

Manresos šv.Mišių iniciatoriai - Hamburgo vyskupijos (beje, sausio 6 dieną šventusios savo dešimt metų sukaktį) darbuotojai kartu su minėtu jaunu jėzuitų kunigu. Šv. Mišių tvarka įprastinė, išskyrus tai, kad joms patarnauja pasauliečiai, be jokių bažnytinių drabužių, Komunija dalijama Duonos ir Vyno pavidalais, o vaikai šv. Mišioms patarnauja tik per ypatingas bažnytines šventes. Po pamaldų visi yra kviečiami pabendrauti parapijos patalpose, pasivaišinti.Tas pasisėdėjimas jau irgi įgavo savo neoficialų pavadinimą –„ Manresa night“, (Manresos naktis).

Manresos šv.Mišių savitumą nulemia netradiciniai, gilūs, nemoralizuojantys, tarsi iš mistinio patyrimo išplaukiantys tėvo A. Leblango pamokslai, jo šiltas, emocionalus, nesuvaržytas šv.Mišių celebravimo būdas, jaunatviška (jam 42 metai) laikysena... Savo pamoksluose tėvas A.Leblangas skelbia Jėzaus asmenį ir Jo misiją pasaulyje, akcentuodamas tai, kad pagrindinis Jėzaus buvimo žemėje tikslas buvo ne paskelbti naują moralę, bet pakviesti žmones į vienintelį prasmingą gyvenimo „užsiėmimą“ – į žmogaus ryšio su gyvuoju Dievu ieškojimą. Kaip Jėzus, tikras žmogus ir tikras Dievas, buvo glaudžioje vienybėje su Dievu, taip ir žmogus kviečiamas atrasti savo gyvenimo prasmę bei laimės šaltinį vienybėje su Jėzumi, o per Jį – su Dangiškuoju Tėvu.

Toks Evangelijos skelbimas randa vis didesnį atgarsį. Prieš metus per Adventą prasidėjusios Manresos šv.Mišios subūrė mažą grupelę jaunų ir šiek tiek vyresnio amžiaus žmonių. Dabar bažnyčia jau beveik pilna. Ir nors bažnyčioje per šv. Mišias tvyro meditatyvinė, tik žvakių šviesos teblaškoma susikaupimo atmosfera, tai nė kiek neatbaido jaunimo. Jo vis daugėja. Matyt, žinia apie nepaprastas, tikėjimo autentiškumu sunkiai pranokstamas šv.Mišias perduodama iš lūpų į lūpas... Šių dienų Bažnyčia, norėdama skleisti Gerąją Naujieną, turi būti itin atvira, drąsi ir savo meile Dievui radikali. Tik taip Dievo žodis ir Dievo meilė, matyt, gali prasiskverbti į šių dienų pasaulį ir surinkti į bažnyčią savo paklydusias, išblaškytas avis. Beje, Hamburgo oficialiojoje pasaulietinėje spaudoje Manresos šv. Mišios buvo pristatytos kaip puiki alternatyva ezoterikai, diskotekoms ir kitokiam tuščiam laiko leidimui. „Ir sekmadienis nepraėjo veltui“, - tokie pakvietimai buvo platinami ir Hamburgo katalikų parapijose.

Tie, kurie nors kartą įkvėpė nepaprastos, Dievo laisvės pripildytos Manresos šv.Mišių atmosferos, sunkiai beatsilaikys pagundai ateiti į šias šv.Mišias dar kartą. Ir galbūt pirmą sykį gyvenime susimąstys apie tokius svarbius gyvenimo klausimus: ką tikiu aš; ar iš viso tikiu; kas yra mano pamaldumo esmė - Tradicija ar gyvas išlaisvinantis ryšys su Dievu?

Jei būsite Hamburge, apsilankykite Manresos šv.Mišiose. Informaciją apie jas galima rasti vokiečių kalba internete: www.manresa-messe.de.

Lolita KURKLINSKAITĖ-PANCER

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija