"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. balandžio 8 d., Nr. 4 (65)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pirmąsyk moksleivės prabilo iš Seimo iškilmingo posėdžio tribūnos

Bronius VERTELKA

Milda Tubelytė (kairėje)
ir Sandra Tamošiūnaitė –
jau dvyliktokės

Istorinio rašinio „Lietuvos tautinis atgimimas ir valstybės atkūrimas“ respublikinio konkurso nugalėtojomis pripažintos Panevėžio Juozo Miltinio vidurinės mokyklos dvyliktokės Milda Tubelytė ir Sandra Tamošiūnaitė. Moksleivės jam buvo pateikusios savo darbą „Disidentinė veikla J.Miltinio vidurinėje mokykloje 1974-1977 metais“.

Pasiūlė istorijos mokytoja

Istorijos pamokos Mildos ir Sandros yra itin mėgstamos. Šį dalyką dėstanti Eugenija Bartkevičienė jų metu remiasi ne tik vadovėlių faktais, bet ir pasitelkia papildomos literatūros. Į humanitarinius dalykus linkusios dvyliktokės gaudo kiekvieną jos pasakytą žodį. Neatsitiktinai mokytoja Mildai ir Sandrai pasiūlė dalyvauti rašinio, skirto Vasario 16-ajai ir Lietuvos nepriklausomybės 15-osioms metinėms pažymėti, konkurse.

Rašiniui medžiagos dvyliktokės sėmėsi iš mokyklos istorijos. Ėmė domėtis disidentine moksleivių veikla 1974-1977 metais. Apklausė tos istorijos dalyvius: Seimo narį Gintarą Šileikį, Panevėžio paminklosaugos departamento vadovą Arūną Umbrasą ir antikvariato savininką Vygandą Vyšniauską. Visi jie noriai sutiko bendrauti su moksleivėmis. Buvę J.Miltinio vidurinės mokyklos auklėtiniai pasakojo, kaip jie mieste plėšydavo sovietinius plakatus, užsiėmė kitokia valdžios persekiojama veikla. Tokį jų nusistatymą tuo metu galima palyginti su atsiradimu už laivo borto, plaukiant jam atviroje jūroje. Nė vienas kalbintas disidentinio judėjimo dalyvis nepasakė blogų žodžių apie tuo metu mokykloje dirbusius pedagogus.

Viską darė savarankiškai

Reikalingą informaciją merginos rinko beveik mėnesį: pačios fotografavo, užrašė faktus, fiksavo įvykius. Iš pradžių darbas pateko į miesto Švietimo skyrių. Iš visų jų pateiktų Panevėžyje jis buvo pripažintas geriausiu, ir dvyliktokių kūryba buvo išsiųsta į Vilnių. Iš keturių šimtų sostinėje gautų rašinių vertinimo komisija panevėžiečių rašinį vieningai pripažino pačiu stipriausiu ir atitinkančiu to meto dvasią: jaunatviškas stilius, pridėtos tekstą patvirtinančios nuotraukos. Tai buvo ne vien istorinis, bet ir tiriamasis darbas. M.Tubelytė ir S.Tamošiūnaitė buvo apipiltos dovanomis. Džiaugsmingas Vilniuje patirtas akimirkas kartu su jomis išgyveno mokyklos istorijos mokytoja E.Bartkevičienė ir mokyklos direktorius Vytautas Raišys. Kovo aštuntoji paliko itin malonų atspaudą merginų atmintyje. Tada panevėžietės išgirdo, jog joms suteikta teisė viso Lietuvos jaunimo vardu pasisakyti Lietuvos nepriklausomybės penkioliktųjų metinių jubiliejui skirtame Seimo iškilmingame posėdyje.

Kalba truko penkias minutes

Pasirengti dvyliktokėms padėjo istorijos mokytoja E.Bartkevičienė. Iki šiol tokių posėdžių metu kalbėdavo vien vaikinai. Po Seimą panevėžietės neklaidžiojo – čia jų buvo trečioji viešnagė. Visur moksleives globojo Seimo narys G.Šileikis. Pakilusios į tribūną, Milda ir Sandra žodį tarė pasikeisdamos. Jų kalba truko penkias minutes. Ji buvo sklandi ir visiems suprantama. Baigus dvyliktokėms savo kalbą, Seimo nariai atsistoję ėmė ploti. „XXI amžiui“ merginos prisipažino, jog tai buvo jų gyvenime didžiausias įvykis, kuris išliks atmintyje visam laikui.

Jau žinomos ir kaip meno atlikėjos

Milda ir Sandra gyvena skirtinguose Panevėžio mikrorajonuose, tačiau jos artimai bendrauja. Merginos dešimt metų mokėsi Panevėžio konservatorijos pagrindinėje muzikos mokykloje. Kartu čia jos įgijo ir muzikinį išsilavinimą. Milda groja smuiku, ji turi nuostabų balsą. Panevėžietė yra tapusi televizijos konkurso „Dainų dainelė“ laureate, taip pat dainavo miuzikluose, Panevėžyje pastatytoje operoje „Romeo ir Džiuljeta“. Milda daug keliauja su Jaunimo styginiu orkestru kaip smuikininkė. Sandra – fortepijono virtuozė. Ji yra koncertavusi Belgijoje, Olandijoje. Liuksemburge, Čekijoje, Latvijoje, aštuoniolikmetė tapo ne vieno konkurso laureate ar diplomante.

Nesibodi gimtuoju miestu

Baigusios Panevėžio konservatorijos pagrindinę muzikos mokyklą, tęsti mokslą J.Miltinio vidurinėje mokykloje Milda ir Sandra ryžosi todėl, kad joje yra geros sąlygos norintiems lavinti savo menininius polinkius. Dvyliktokės čia jau žinomos kaip aktyvios moksleivių dramos teatro veikėjos. Mieste įsikūrus Iniciatyvaus jaunimo institutui, Milda tapo jo tarybos nare. Kviečiama mergina neatsisako padainuoti ar pagroti smuiku jaunimo sambūriuose. Ypač ji mėgsta muzikuoti iš akmenų statytoje, baltu bokštu, puikią akustiką turinčioje Švč. Trejybės bažnyčioje. Sandra groja šv.Mišioms evangelikų liuteronų bažnyčioje. Į tokią veiklą ją įtraukė kaip muzikos specialistę.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija