"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. balandžio 8 d., Nr. 4 (65)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Respublikinė katalikiškų mokyklų jaunųjų istorikų olimpiada

Vyskupas Jonas Kauneckas
sveikina jaunuosius istorikus –
olimpiados dalyvius

Kovo 7 dieną Panevėžio Kazimiero Paltaroko vidurinėje mokykloje vyko Lietuvos katalikiškų mokyklų asociacijos organizuota jaunųjų istorikų olimpiada „Europos ir Lietuvos puslapiai“. Dalyvavo dvidešimt 8-10 klasių mokinių iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Alytaus šv. Benedikto katalikiškos, Panevėžio Kazimiero Paltaroko vidurinės mokyklos ir Kaišiadorių A.Brazausko vidurinės mokyklos katalikiškų klasių. Organizatorių tikslas - bandyti naujas bendradarbiavimo formas, skatinti mokinius domėtis katalikybės istorija Lietuvos ir Europos istorijos kontekste, ugdyti mokinių toleranciją, smalsumą.

Šv. Mišias Kristaus Karaliaus Katedroje aukojo vyskupas Jonas Kauneckas. Olimpiados atidaryme jaunuosius istorijos žinovus sveikino K.Paltaroko vidurinės mokyklos direktorė Gražina Gailiūnienė. Ji linkėjo, kad ši olimpiada taptų tradicine, skatintų dalykinį bendradarbiavimą. „Būkite panašūs į Simoną Daukantą, kuris, trokšdamas mokytis, pėsčias nuėjo iš Žemaitijos į Vilniaus universitetą. Aš tikiu, kad jūs daug pasieksite“, - sakė vyskupas. Naujamiesčio bažnyčios kun. Algirdas Dauknys džiaugėsi, kad susirinko gabių mokinių būrelis.

Papietavę jaunieji istorikai ėmėsi spręsti užduotis. Jos buvo parengtos iš istorijos programos, papildytos katalikybės Europoje ir Lietuvoje problematika. Teko atlikti testus, dirbti su iliustracijomis, žemėlapiais, istorijos šaltiniais. Kol komisija (istorijos mokytojas ekspertas, šios olimpiados iniciatorius ir organizatorius Juozas Brazauskas, istorijos mokytojai AntanasVaičikonis iš K.Paltaroko vidurinės mokyklos, A.Janulis iš Alytaus šv. Benedikto katalikiškos vidurinės mokyklos, Faustas Meškuotis iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos ir Rimvydas Petrauskas iš Panevėžio „Aušros“ vidurinės mokyklos) taisė ir vertino darbus, dalyviai „Meno“ teatre žiūrėjo spektaklį „Mažas vaikelis su lazda“.

Komisijos pirmininkas J.Brazauskas džiaugėsi, kad surengė šią olimpiadą tarp dviejų svarbiausių Lietuvos datų (Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios). Geriausiai atlikusius užduotis mokinius apdovanojo garbės raštais: aštuntų klasių grupėje geriausiai pasirodė Jolita Jaromskaitė iš Kaišiadorių A.Brazausko vidurinės mokyklos, devintų klasių grupėje - Gintarė Karanauskaitė, o dešimtų - Žymantas Jelinskas iš Panevėžio K.Paltaroko vidurinės mokyklos.

Olimpiados rėmėjai: vyskupas J.Kauneckas, Panevėžio miesto savivaldybė, AB leidykla „Šviesa“, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Jaunuosius istorijos žinovus smagiais tautiniais šokiais pradžiugino trečios klasės mokinukai (mokytoja Gražina Bataitienė).

Regina STUMBRIENĖ

Vigos ČIPLIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija