"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. gegužės 20 d., Nr. 5 (66)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunimas meldėsi, dalijosi patirtimi

Vyskupas Rimantas Norvila
priima Aleksoto
dekanato jaunimo atnašas

Šv. Mišiose Garliavos
Švč. Trejybės
bažnyčioje giedojo
jaunimas

Kun. Rytis Baltrušaitis
buvo aktyvus Jaunimo
dienų dalyvis

Jaunimo atnašas
priima dekanas
kan. Deimantas Brogys
Jono PUODŽIŪNO
nuotraukos

Garliavos klebonas
kun. Kęstutis Vosylius
jaunuoliams užkabina
dalyvio korteles

Balandžio 29–30 dienomis Alytuje vyko dekanato Jaunimo dienos. Kaip ir kituose dekanatuose, taip ir šiame pagrindiniu renginio šūkiu buvo evangelijos žodžiai „Mes atvykome Jo pagarbinti“ (Mt 2, 2). Kartu šlovinti Dievą, dalytis tikėjimo patirtimi susirinko apie 180 jaunuolių iš Alytaus Šv. Angelų Sargų, Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos, Šv. Kazimiero, taip pat Balbieriškio, Krokialaukio, Miroslavo, Santaikos, Simno, Ūdrijos parapijų.

Renginys prasidėjo balandžio 29-osios popietę Alytaus šv. Benedikto vidurinėje mokykloje. Aktų salėje nuskambėjo džiugi giesmė „Garbė ir šlovė aidi Jam“, buvusi šių Jaunimo dienų himnu. Ne vienas tokio pobūdžio šventėje dalyvavo pirmą kartą, tad iš pradžių visiems išsamiau pristatyta renginio programa, taisyklės. Taip pat gyvais pasidalijimais ir filmuota medžiaga pristatytos Pasaulinės jaunimo dienos.

Po vakarienės choreografijos salėje Šv. Benedikto vidurinės mokyklos dramos teatro studija suvaidino mokytojo Roberto Šarknicko režisuotą spektaklį „Šarkių seimas“, koncertavo Alytaus jaunimo centro grupė „Extream“.

Balandžio 30 dieną vyko teminiai užsiėmimai. Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila jaunimui kalbėjo apie Bažnyčią kaip bendruomenę. Vienas pagrindinių renginio organizatorių ir vadovų Šv. Benedikto vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui kun. Miroslavas Dovda gilinosi į draugystės, šeimos temas. Alytaus įgulos karo kapelionas kun. Remigijus Butkevičius pasakojo apie karių sielovadą. Alytaus krašto skautų dvasios vadas kun. Arūnas Simonavičius jaunose širdyse žadino šventumo ilgesį. Palaimintojo Jurgio Matulaičio kunigų seminarijos klierikai dalijosi mintimis apie pašaukimą. Savo organizaciją pristatė ateitininkai. Taip pat jaunimas galėjo žiūrėti ir apmąstyti trejetą filmų įvairia krikščioniška tematika.

Vidurdienį jaunimas, giesmėmis šlovindamas Viešpatį, nukeliavo į Šv. Kazimiero bažnyčią, kur dalyvavo šv. Mišiose. Jų koncelebracijai vadovavo vysk. R.Norvila, o pamokslą pasakė Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas kun. Aldonas Gudaitis, SJ.

Po šv. Mišių jaunimo laukė ekskursija į Alytaus Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotąjį pėstininkų batalioną, kur jie susipažino su karių tarnyba ir laisvalaikiu. Papietavę kareivinių valgykloje, visi grįžo į Šv. Benedikto vidurinę mokyklą. Jaunimo dienų uždaryme skambėjo padėkos žodžiai renginio organizatoriams, globėjams, savanoriams. Vysk. R.Norvilos palaiminti, visi išsiskirstė į namus, kad savo aplinkoje liudytų Jėzų, kurį pagarbinti buvo susirinkę.

* * *

Aleksoto dekanato Jaunimo dienos surengtos gegužės 7–8 dienomis Garliavoje. Į jas suvažiavo apie 130 jaunų žmonių iš įvairių dekanato parapijų. Renginys prasidėjo eisena su giesmėmis į Garliavos Švč. Trejybės bažnyčią. Čia visi dalyvavo Eucharistijos šventime, kuriam vadovavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Kartu koncelebravo generalvikaras kun. Arūnas Poniškaitis, dekanas kan. Deimantas Brogys, vicedekanas ir parapijos klebonas kun. Kęstutis Vosylius ir jo bendradarbiai kun. Mindaugas Martinaitis bei kun. Vladas Jurgis Bobinas, Prienų parapijos vikaras kun. Rytis Baltrušaitis. Pamoksle vyskupas apmąstė psalmės žodžius „Dievas – visos žemės Valdovas!“ (Ps 47, 8a), pabrėždamas, kad tikintieji Viešpatį šlovina ne tik dėl Jo didybės, bet ir dėl Jo begalinio gerumo. Ramybės palinkėjimo metu savanoriai jaunimui dalijo skirtukus su popiežiaus Jono Pauliaus II mintimis apie kryžių, meilę ir gyvenimą. Šv.Mišiose gyvai Viešpatį šlovinti padėjo jungtinis Garliavos ir Aukštosios Panemunės parapijų choras.

Po pietų jaunimas skirstėsi į teminius užsiėmimus, kurie vyko Garliavos vidurinėje mokykloje, parapijos namuose ir bažnyčioje. Kiekvienas galėjo pasirinkti jį dominusią temą. Dalis jaunimo bendravo su vysk. R.Norvila, kuris pasakojimą paįvairino vaizdais ir įspūdžiais iš Šventosios Žemės. Kiti apsilankė pas tautodailininką Adolfą Teresių, kur pamatė natūralaus dydžio prakartėlę su trimis karaliais iš Rytų, svečiavosi jo įrengtame namelyje ant „vištos kojelės“. „Gyvenimo ir tikėjimo instituto“ bendradarbiai Indrė Butautytė ir Vytautas Salinis mokė bendruomeninių šokių. Kun. R.Baltrušaitis padėjo apmąstyti kartu peržiūrėtą filmą „Baraka“. Mildos Paulikaitės-Gricienės grupelėje jaunimas susipažino su grigališkuoju choralu ir mokėsi jį giedoti. Kauno arkivyskupijos Šeimos centro bendradarbė Onutė Darbutaitė kalbėjo apie žmogaus lytiškumą ir atsakė į dalyvius dominusius klausimus.

Kun. A.Poniškaitis pasakojo apie sektas, kokios priežastys gali į jas nuvesti, kaip vertinti joms priklausančius žmones bei kaip jiems padėti. Dalius Ramanauskas pasidalijo asmenine patirtimi, atvedusia prie gilesnio Dievo pažinimo ir paskatinusia per vaizdo kameros objektyvą stebėti ir fiksuoti nuostabius Viešpaties darbus, kad juos galėtų išvysti ir kiti. Po to jaunimas žiūrėjo jo nufilmuotą juostą apie 2004–2005 metų sandūroje Portugalijos sostinėje Lisabonoje įvykusį naujametį Europos jaunimo susitikimą, kurį surengė Taizė bendruomenė. Darius ir Regina Vaičiuliai liudijo apie savo pašaukimą šeimos gyvenimui ir kalbėjo apie jo džiaugsmus bei sunkumus.

Vakare visi susirinko į bažnyčią Švč. Sakramento adoracijai ir mąstymui, žvilgsniui į save Eucharistinio Jėzaus artumoje. Ne vienas iš šios vakaro maldos išėjo paliestas Viešpaties malonės, atsinaujinusia širdimi.

Linksmoji vakaro dalis vyko Garliavos vidurinėje mokykloje. Čia Šiaulių „Sandoros“ pagrindinės mokyklos darbuotojas Henrikas Surplys vedė diskoteką, kurią užduotimis paįvairino Arūnas Žemaitaitis iš Kauno valstybinio akademinio dramos teatro. Jaunimas džiaugėsi šia patirtimi, parodžiusia, priminusia, kad laiką galima praleisti labai linksmai, o kartu gražiai ir krikščioniškai.

Gegužės 8 dienos programa prasidėjo Garliavos vidurinėje mokykloje Pasaulinių jaunimo dienų Romoje ir Toronte pristatymu. Parodyta filmuota medžiaga, gyvai ir jautriai apie jas liudijo kun. R.Baltrušaitis ir D.Ramanauskas. Buvo giedamos animuotos giesmės. Ši renginio dalis vaizdžiai priminė, kad čia susibūrę jauni žmonės iš Aleksoto dekanato parapijų yra maža dalis visame pasaulyje išplitusios Bažnyčios, kurioje daug tiesos ir gyvenimo prasmės ieškančio jaunimo.

Aleksoto dekanato Jaunimo dienos baigėsi šv. Mišiomis, kurių koncelebracijai vadovavo dekanas kan. D.Brogys, o homiliją pasakė Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas kun. Aldonas Gudaitis, SJ, raginęs visus keisti pasaulį, pradedant nuo savęs. Prieš palaiminimą besibaigiančiu renginiu pasidžiaugė ir dalyviams nuoširdžiai padėkojo Garliavos parapijos klebonas ir Aleksoto dekanato vicedekanas kun. K.Vosylius. Visiems buvo išdalyti Garliavos ir Prienų mokinių pagaminti kryželiai, primenantys Jėzaus dovanotą išganymą ir pašaukimą liudyti Jo meilę.

Jaunimas džiaugėsi, kad šiame renginyje galėjo ne tik pasilinksminti, bet ir melstis, dalytis tikėjimu.

KAP

Alytus-Garliava

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija