"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. gegužės 20 d., Nr. 5 (66)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunieji šauliai diskutavo
apie pilietinę veiklą

Skaistė STAKNEVIČIŪTĖ

Jaunųjų šaulių darbo
grupė pristato projektą

LŠS vado pavaduotojas
E.Sniečkus bendrauja
su vyriausiuoju
kariuomenės kapelionu
kan. plk. Juozu Gražuliu

Balandžio 30 dieną Alytaus šaulių namuose vyko jaunųjų šaulių konferencija „Visuomeninės-pilietinės jaunųjų šaulių veiklos akcentai“, į kurią susirinko apie septyniasdešimt jaunųjų šaulių iš visų dešimties apskričių šaulių rinktinių. Tai jau tradicinis renginys, šiemet ketvirtą kartą subūręs jaunuolius pasidalyti patirtimi, padiskutuoti apie aktualias problemas ir ateities perspektyvas.

Pasiklausyti, ką vienu ar kitu klausimu mano jaunieji šauliai, į konferenciją buvo atvykęs Lietuvos vyriausiasis kapelionas kanauninkas plk. Juozas Gražulis. Laimindamas konferencijos dalyvius kan. J.Gražulis jaunimui linkėjo augti tiek mintimis, tiek darbais, dar labiau pamilti savo gimtąjį kraštą. Jaunųjų šaulių konferencijoje taip pat dalyvavo LR Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos narys Rytas Kupčinskas, Seimo nario Algirdo Vrubliausko padėjėja Anelė Auruškevičienė, Lietuvos šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas, Alytaus miesto ir rajono policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininkas Edmantas Svirinavičius, Alytaus visuomeninių jaunimo organizacijų „Apskritasis stalas“ pirmininkas Arūnas Kunčinas, apskričių šaulių rinktinių vadai ir kiti garbūs svečiai.

Sveikindamas konferencijos dalyvius, Šaulių sąjungos vadas J.Širvinskas ragino jaunuosius šaulius išmokti visuomenei parodyti tuos gerus darbus, kuriuos daro Šaulių sąjunga. „Tikiu, kad šitas renginys – ne dėl „paukščiuko“. Turite puikią progą daug ką vieni su kitais aptarti. Išmokime parodyti save tiek vietos valdžiai, tiek policijai, tiek bendruomenei“, – kalbėjo Šaulių sąjungos vadas.

Atsisakę tokio amžiaus jaunimui priimtinesnio poilsio gamtoje, visą šeštadienį jaunieji šauliai analizavo, kokiomis formomis ir metodais populiarinti Lietuvos šaulių sąjungą visuomenėje, kokia Šaulių sąjungos vieta tarp kitų nevyriausybinių, nepelno siekiančių organizacijų, su kokiomis problemomis susiduriama siekiant glaudžiau bendradarbiauti su vietos bendruomenėmis, giminingomis organizacijomis užsienyje, kaip pritraukti 12-18 metų jaunuolius į jaunųjų šaulių gretas, kaip skatinti pačių jaunųjų šaulių aktyvesnį dalyvavimą visuomenės gyvenime, ugdant jų pilietiškumo sampratą. Konferencijoje daugiausia diskusijų ir nuomonių susilaukė Alytaus apskrities šaulių rinktinės jaunųjų šaulių vado Tomo Šyvoko pranešimas „Jaunųjų šaulių savivaldos galimybės ir reikšmė“. Jis kvietė visus jaunuosius šaulius būti veiklesnius. Pasak jo, savivalda negali būti „nuleista iš viršaus“, būtinybė ir poreikis turi „ateiti iš apačios“. Kaip sakė T.Šyvokas, organizuojant vieną ar kitą renginį, jaunieji šauliai turi patys prisidėti pagal galimybes, o ne klausti, „kas už tai atsakingas“.

Jaunųjų šaulių lyderiams pristačius pranešimus, tie patys klausimai ir iškeltos problemos nuodugniau buvo aptariami darbo grupėse. Po valandos diskusijų ir darnaus darbo kiekviena grupė pristatė galimus sprendimo būdus, perspektyvas.

Jaunųjų šaulių konferencija siekiama aktyvinti jaunųjų šaulių dalyvavimą visuomeninėje-pilietinėje veikloje; taip pat tikimasi, kad gausės jaunųjų šaulių gretos, kad bus rasta būdų efektyvesniam bendradarbiavimui su užsienyje veikiančiomis giminingomis organizacijomis (Latvijos jaunsardze, Estijos Noored Kotkad, Jungtinės Karalystės kariuomenės kadetų pajėgos ir kt.), kad jaunieji šauliai, besigilindami į vieną ar kitą problemą, labiau susidomės Lietuvos šaulių sąjungos istorija, tinkamai supras Šaulių sąjungos tikslus ir uždavinius, deklaruojamus tiek Šaulių sąjungos įstatyme, tiek statute.

Verta paminėti, kad šiuo metu jaunieji šauliai sudaro du trečdalius visų Lietuvos šaulių sąjungos narių.

Alytus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija