"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. gegužės 20 d., Nr. 5 (66)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Slovėnai, italai ir jaunasis paveldas

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Projekto dalyviai
parodos atidarymo metu

Jau kelerius metus Lietuvoje gyvuojanti Europos Sąjungos SOCRATES programa ir jos sudedamoji dalis COMENIUS padeda mokyklų bendruomenėms kurti partnerystės su kitų šalių pedagogais ir moksleiviais mokyklinius projektus. Gegužės pradžioje į Ukmergės Antano Smetonos gimnaziją atvyko bendro COMENIUS projekto „Jaunasis paveldas” dalyviai iš Slovėnijos ir Italijos. Šio projekto iniciatoriai – direktoriaus pavaduotojas Adolfas Girdžiūnas bei dailės mokytoja Jolita Šlepetienė.

Svečiai susipažino su Lietuva

Pirmąją viešnagės Lietuvoje dieną svečiams buvo surengta pažintinė ekskursija po sostinę. Ukmergės A.Smetonos gimnazijos šeimininkai projekto dalyvius supažindino su mokykla, surengė puikų šokėjų, muzikantų ir dainininkų koncertą. Gimnazijos direktorė Liucija Dzigienė svečiams papasakojo mokyklos istoriją, pabrėždama, jog čia mokslų sėmėsi daug garsių žmonių, žinomų šalyje ir užsienyje.

Projekto partneriams buvo suteikta galimybė apsilankyti pas rajono merą Algirdą Kopūstą, apžiūrėti Ukmergę, piešti piliakalnio papėdėje. Prabėgusi savaitė buvo kupina įvairiausių emocijų, darbinių ir šventinių akimirkų.

Atidaryta kūrybos darbų paroda

Tarptautinio COMENIUS projekto „Jaunasis paveldas“ dalyviai Ukmergės kultūros centre atidarė savo kūrybos darbų parodą. Rajono vicemeras Grigorijus Malčanovas pasidžiaugė, jog trijų šalių bendradarbiavimo dėka sukurtas grožis – puikus įrodymas, jog jaunieji europiečiai sėkmingai mokosi ir kuria gražią ateitį. Italų koordinatorė Rossana Vignali sakė, jog džiugu pristatyti šio projekto metu atliktą darbą, kuris išreikštas per meno prizmę. „Šie metai – antrieji projekto metai. Mokiniai giliau įsitraukė į projekto veiklą. Jie ne tik nagrinėjo kultūros paveldą, bet visa tai stengėsi išreikšti per savo jausmus, išgyvenimus. Projekto sklaidai bus naudojamas kalendorius, kuriame sudėsime mokinių darbus“, – sakė italų koordinatorė. Pasak R.Vignali, projekto dalyviai didelį dėmesį skirs visų trijų šalių literatūrai nagrinėti. Neliko užmiršta ir muzika.

Prasminga kiekviena savaitės diena

Slovėnijos koordinatorė Barbara Dobrila papasakojo apie savo šalį, mokyklą, pedagogus, kuriuos ypač gerbia jaunoji karta. „Mūsų vaikai mokosi mokykloje, kuri yra Šv.Pranciškaus vienuolyne. Mokiniai ne tik susipažino su vienuolyno istorija, jie daug bendravo su mokytojais – dabar pensininkais, kurie jiems papasakojo apie mokyklos įkūrimo istoriją. Mūsų vaikams buvo sunku patikėti, kad jūsų gimnazijos klasės buvo nešildomos, nebuvo vandens, mokytojai nevalgę ateidavo vesti pamokų, nes jiems nemokėjo algų. Mokiniai apie tai parašė straipsnius ir surengė mokykloje parodą“, – sakė viešnia. Svečiams ypač patiko kelionė į Kryžių kalną, Paberžės medinis barokas, Svirskio kryžiai. „Įspūdį paliko Kryžių kalnas, nes pajutau, kiek ten skausmo. Kiekvienas kryželis – žmogaus nevilties, skausmo, netekties ir tikėjimo išraiška. Tai unikali patirtis“, – savo pastebėjimais dalijosi R.Vignali. Slovėnijos koordinatorė B.Dobrila prisipažino, kad Lietuva jai – labai artima, nes slovėnų ir lietuvių istorijos labai panašios. Abi tautos kentėjo priespaudą, troško laisvės. B.Dobrila pajuto slovėnų ir lietuvių papročių panašumą.

Ukmergė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija