"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. birželio 10 d., Nr. 6 (67)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Netradicinėje vasaros stovykloje vyks mokymai šeimoms

Rūta JONUŠKIENĖ

Daugailių pagrindinės mokyklos
socialinė pedagogė Ligita Kunčienė

Utenos rajono Daugailių pagrindinės mokyklos socialinei pedagogei Ligitai Kunčienei nuobodžiauti nėra kada – diena veja dieną, darbai - darbus. Mokydama kitus, Ligita mokosi ir pati. Neseniai ji gynė socialinės pedagogės bakalauro diplomą Vilniaus pedagoginiame universitete. Tai jau trečiasis socialinių mokslų baigimo diplomas jaunos moters gyvenime. Nors Ligita į Daugailius kasdien važinėja iš Utenos, savo darbu patenkinta, nes jaučiasi padedanti tiems, kuriems jos pagalbos ir paramos reikia labiausiai.

Daugailių pagrindinės mokyklos mokiniams jau prasidėjo vasaros atostogos. Pernai L.Kunčienė, padedama mokyklos vadovų ir pedagogų, į vasaros stovyklą pakvietė ne tik vaikus, bet ir jų tėvus. Žinoma, dalyvavo tik mamos, tačiau didelis džiaugsmas, kad tėčiai suprato gerus jų ketinimus daugiau laiko praleisti su vaikais, pabendrauti tarpusavyje, pasimokyti kulinarijos, pasidalyti valgių gamybos receptais.

„Norėjau, kad stovykla būtų netradicinė, todėl pakviečiau tris šeimas, kurioms reikėjo papildomos paramos ir pagalbos. Tai buvo naudinga, nes su mamomis kalbėjome apie vaikų auklėjimą, sprendėme, kas yra laiminga ir nelaiminga šeima. Mamos gamindavo pietus sau ir savo vaikams, kartu su vaikais mokėsi kompiuterinio raštingumo pradmenų, keliavo po nacionalinį Aukštaitijos parką, pristatė savo meninius gabumus. Ypač visus sužavėjo Dangiros Narbutienės rankdarbiai - iš medžiagos pasiūti knygų aplankalai, pagalvėlės ir kt. Kas žino, gal tai likimo posūkis verslumo link“, – svarstė socialinė pedagogė, pasiryžusi tokią stovyklą organizuoti ir šią vasarą.

Šiemet šeimų, norinčių dalyvauti stovykloje, dar daugiau. Vienos mamos pareiškė norą dalyvauti pačios, o kitas reikėjo įkalbinėti. Įvairių užsiėmimų bus dar daugiau – mamos kartu su vaikais Juknėnuose esančioje A. ir M.Miškinių memorialinėje sodyboje klausysis pasakojimų, kaip buvo auklėjami vaikai Miškinių šeimoje ir lygins tų dienų pedagoginę patirtį su dabartimi, keliaus į Baltriškes ir susitiks su vienuoliais, lankysis Daugailių seniūnijos gražiausiai tvarkomose sodybose ir mokysis tvarkyti savo namų aplinką, tęs šeimos kulinarijos bei verslumo užsiėmimus.

„Šeimų stovyklos šūkis: „Padėk man, ir aš padėsiu sau“. Tos mamos, kurios pernai dalyvavo veikloje, galės būti projekto moderatorėmis ir padėti kitoms. Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, ketiname surengti susitikimą su Lietuvos Respublikos ambasadoriaus Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Meksikoje Vygaudo Ušacko šeima. Tikimės, kad jis papasakos apie vaikų auklėjimą Amerikoje, susitiks ir pabendraus su paprastais kaimo žmonėmis“, – sako Daugailių pagrindinės mokyklos direktorius Stasys Dervinis.

Šios mokyklos vaikų poilsio organizavimą jau kelinti metai iš eilės per Lietuvos kaimo vaikų paramos programą remia Amerikos Baltijos fondas. Gražios šio fondo iniciatyvos pasiekia vis daugiau Lietuvos miestų ir miestelių. Šiemet Loretos Ušackienės dėka apie pernai Daugailiuose vykusią šeimų stovyklą sužinojo Utenos, Akmenės, Anykščių, Molėtų, Zarasų ir kitų rajonų pedagogai.

„Tikiu, kad dirbame naudingą ir reikalingą darbą. Tie segtuvai, į kuriuos šeimos sudeda įvairius patarimus bei nuotraukas iš stovyklos renginių, informaciją apie vaikus, mokyklą, auklėjimą, kada nors taps šeimos istorijos dalimi. Mokytis bendrauti tarpusavyje ir giliau pažinti save bei pasaulį niekada nevėlu“, - įsitikinusi mokyklos socialinė pedagogė L.Kunčienė.

Daugailiai, Utenos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija