"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. birželio 10 d., Nr. 6 (67)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Savivalda prieš blogą televizijos įtaką vaikams

Kauno rajono savivaldybės taryba gegužės 26 dieną pritarė Skuodo rajono savivaldybės tarybos ir Skuodo rajono savivaldybės vaikų ir moksleivių tėvų asociacijos iniciatyvai dėl susirūpinimo netinkamu televizijos filmų, laidų, kuriose gausu smurto, agresijos, alkoholio, kvaišalų vartojimo bei sekso scenų, transliavimo laiku ir tikslingumu.

Savivaldybės tarybos nariai vienbalsiai pritarė, kad kolegų iš Skuodo rajono savivaldybės iškelta problema opi. Jos padarinius pastebime šiandieninėje visuomenėje. „Jaunimo polinkis į prievartą, smurtauti tiek prieš bendraamžius, tiek prieš suaugusiuosius katastrofiškai auga, ir čia neabejotinai didžiąja dalimi prisideda jokiomis sankcijomis nevaržoma žiniasklaida. Mes nepajėgsime užkirsti kelio tokioms laidoms rodyti, tačiau laidų laiką galima ir būtina koreguoti. Kultūringuose kraštuose žiaurumą, smurtą, agresiją propaguojantys filmai ir laidos rodomi kiek galima vėlesniu paros metu, o erotinės programos kanalai yra koduojami. Jei visos Lietuvos politikai palaikys šią Skuodo rajono savivaldybės iniciatyvą, manau, kad jau greitu laiku pavyks pasiekti pastebimų rezultatų“, - teigė Kauno rajono savivaldybės tarybos narė, Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Asta Sederevičiūtė.

Skuodo rajono savivaldybės vaikų ir moksleivių tėvų asociacijos teigimu, dažnai filmų ar laidų scenose gausu rūkančių, vartojančių alkoholį personažų. Tokiose ar panašiose laidose dažnai kuriama klaidinga iliuzija, kad galima atsisakyti narkotikų ar kitų kvaišalų, kad vagys ir žmogžudžiai yra mūsų gyvenimo dalis. Tačiau nė vienoje laidoje nerodoma, kaip sunku grįžti į normalų gyvenimą.

„Gaila, kad retai kokioje laidoje mokoma, kaip atsispirti tokiam nuopoliui, kaip stiprinti žmogaus dvasią. Išties ši iniciatyva yra labai svarbi. Ir džiugu, kad tokia iniciatyva kilo iš savivaldos institucijų,“– įsitikinusi Kauno rajono savivaldybės tarybos narė Audronė Daubarienė.

„Tokio pobūdžio laidos gali sužavėti ir neretai žavi vaikus, jaunuolius. Mūsų pačių vaikai, net patys to nesuvokdami, ima mėgdžioti laidų ar filmų herojus, prašo jų autografų“,– svarstydamas Skuodo rajono savivaldybės kreipimąsi savo nuomonę pareiškė Kauno rajono meras Leonardas Gineika.

Edita KĖKŠTAITĖ

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija