"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. birželio 10 d., Nr. 6 (67)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mama, noriu į stovyklą

Kaip ir kasmet Lietuvon atkeliavo vasara, kuri moksleivius lepina renginiais ir stovyklomis. Ar gali būti kas nors geriau, kaip galimybė susirasti naujų draugų ir gerai praleisti laiką? Vienas iš būdų aktyviai pailsėti – vasaros stovyklos. Juk tai ne tik naujų pažinčių lobynai, bet kartu tai ir puiki pamoka, kaip bendrauti ir gyventi bendruomenėje, kaip spręsti iškilusias problemas.

Dažnai vasaros stovyklos – puikios tautiškumo ir pilietiškumo pamokos. Aišku, viskas priklauso nuo to, kokia tai stovykla. Pavyzdžiui, „Lietuvos Atgaja“ siekia vaikams suteikti galimybę išreikšti save viena kuria nors pasirinkta linkme. Kiekvienais metais stovykloje įgyvendinamos kūrybinės programos. Tai kalendorinių švenčių (Užgavėnės, Velykos, Joninės, Kūčios, Kalėdos), šeimos švenčių (vestuvės), mitologinė programa (Perkūnas, Gabija, Žemyna, Medeina, Laima... ), Lietuvos istorijos akimirkos (Žalgirio mūšis, knygnešys, universitetas, teatras...). Taip pat keliaujama į turistinį žygį, važiuojama aplankyti žymias ir įdomias Lietuvos vietas. Ryto programoje mokoma lietuviškų žaidimų, dainų ir šokių, dienos metu rengiami nuotaikingi vaidinimai, gaminama reikiama atributika, kostiumai, kuriami nauji žaidimai ir programos. Stovyklos vadovais dirba aukštųjų mokyklų studentai, jiems prieš stovyklas vyksta parengiamieji kursai. „Lietuvos Atgaja“ kasmet vyksta Palangoje, taip pat šiemet Toliejoje (prie Ešerinio ežero, Molėtų r.) ir Zelvoje (prie Zelvės ežero, Vievio sen.). Gyvenama šeimomis po 12-18 stovyklautojų pagal amžiaus grupes (stovyklauja 10-17 metų jaunimas). Daugiau informacijos galima rasti internete www.latgaja.lt

Katalikiškas vertybes kasmet jaunimui diegia ir ateitininkai. Viena iš jų – moksleivių ateitininkų vasaros akademija. Įprasta, kad Ateitininkų akademijos remiasi vienu iš sąjungos principų, kurių yra penki: katalikiškumas, tautiškumas, visuomeniškumas, inteligentiškumas, šeimyniškumas. Šių metų tema – „Lietuviais esame mes gimę“. Ji skirta tautiškumo ir visuomeniškumo principams. Laukiami 8-12 klasių moksleiviai katalikai, kurie nori gilintis į savo lietuvišką tapatybę, klausyti paskaitų ir diskutuoti apie Lietuvos istoriją, kultūrą, dabartį ir ateitį,

išbandyti save ne tik sportiniuose, bet ir politiniuose žaidimuose. Šiemet moksleivių ateitininkų vasaros akademija vyks Žemaitijoje (iš pradžių Žemaičių Kalvarijoje, vėliau bus keliaujama prie jūros arba ežero). Informacijos apie šią stovyklą galima teirautis el.paštu mas@ateitis.lt.

Kasmet vaikai ir jaunimas turi galimybę pasirinkti, ką ir kur pamatyti, kokių naujų draugų susirasti. Katalikiškas jaunimas dažniausiai renkasi ateitininkų, skautų rengiamas stovyklas. Juk labai svarbu būti su bendraminčiais, išpažįstančiais tokias pat vertybes, taip pat suvokiančiais pasaulį ir gyvenimą.

Jolanta JONČAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija