"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. liepos 15 d., Nr. 7 (68)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gabiausias Lietuvos abiturientas

Vilniaus Karoliniškių gimnazijos
moksleivis Gytis Urbanavičius
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Vilniaus Karoliniškių gimnazijos moksleivis Gytis Urbanavičius vienintelis šalyje abiturientas, kurio penki valstybiniai brandos egzaminai buvo įvertinti maksimaliu balų skaičiumi. Aukščiausias 100 balų vertinimas moksleiviui skirtas už matematiką, fiziką, chemiją, lietuvių kalbos testą ir biologiją. Paklaustas, kur planuoja mokytis toliau, jis sakė pasirinkęs Vilniaus universitete studijuoti mediciną. „Kol kas galvoju apie gydomosios medicinos profilį, o specializaciją pasirinksiu po pirmų kursų“, - sakė abiturientas.

Įdomu tai, kad G. Urbanavičius pora metų jaunesnis už bendraklasius. Į mokyklą jis pradėjo eiti šešerių ir iš karto į antrąją klasę. „Neoficialiai į mokyklą pradėjau eiti ketverių. Mano tėtis buvo pradinių klasių mokytojas, kas rytą ruošdavosi į mokyklą, o man būdavo labai liūdna, kad reikia į darželį. Labai norėjau mokytis, todėl prašydavau, kad paimtų drauge“, - prisiminė jaunuolis. Paklaustas, ar jo paties nenustebino tokie puikūs rezultatai, Gytis sakė, jog panašių ir tikėjosi. „Per egzaminus reikėjo pasukti galvą dėl matematikos, nelengvas buvo fizikos egzaminas, tačiau sunkiausia - vokiečių kalba. Tai rodo ir rezultatai“, - sakė septyniolikmetis, už „sunkiausią“ egzaminą gavęs „tik“ 98 balus.

„Gytis - nepaprastas vaikas, ne tik labai gabus, bet ir darbštus. Jo brandos egzaminų rezultatai geriausi ne tik gimnazijoje, bet ir visoje Lietuvoje“, - sakė abituriento matematikos mokytoja, Vilniaus Karoliniškių gimnazijos direktorė Ona Mačernienė. Pedagogės teigimu, dvejais metais už bendraklasius jaunesnis G. Urbanavičius ne kartą dalyvavo respublikinėse, chemijos, fizikos, biologijos, lietuvių kalbos olimpiadose, kelis kartus buvo pripažintas jų laimėtoju.

Karoliniškių gimnazijos moksleiviui brandos atestatas įteiktas antradienį. Trečiadienį G.Urbanavičius dalyvavo priėmime pas premjerą Algirdą Brazauską, kur apdovanoti geriausiai egzaminus išlaikę 2005 metų laidos abiturientai ir profesinių mokyklų absolventai, kurie kvalifikaciniuose egzaminuose pelnė maksimalius įvertinimus.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, penkis valstybinius brandos egzaminus šimtukais išlaikė tik G.Urbanavičius. Maksimaliu 100 balų skaičiumi keturi valstybiniai egzaminai įvertinti aštuoniems moksleiviams iš Vilniaus licėjaus, Vilniaus Gabijos, Panevėžio Juozo Balčikonio, Klaipėdos „Ąžuolyno“ ir Kauno technologijos universiteto gimnazijų. Už tris valstybinius brandos egzaminus 100 balų vertinimą gavo 28 šalies moksleiviai, maksimaliu balų skaičiumi du egzaminai įvertinti 108 abiturientams. Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, maksimaliai gerai penkis valstybinius brandos egzaminus 2003 metais yra išlaikę du moksleiviai.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija