"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. liepos 15 d., Nr. 7 (68)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prezidentui rūpi vaikų poilsis

Greta Marcinkutė

Birželio 21 dieną Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus lankėsi Ukmergės ir Panevėžio rajonuose esančiose stacionariose vaikų poilsio stovyklose, domėjosi vaikų užimtumu, stovyklų finansavimu. Jį lydėjo Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė R. Šalaševičiūtė, Valstybinės visuomenės sveikatos centro, Panevėžio miesto ir rajono vadovai. Kelionę pradėjęs Ukmergės Dukstynos pagrindinėje mokykloje, vėliau aplankęs „Šilelio“ stovyklą Vilktupiuose (Panevėžio r.), Prezidentas ilgiau apsistojo ateitininkų stovykloje Berčiūnuose, kur vyko konferencija-diskusijos vaikų vasaros poilsio klausimu.

Daug auklių – vaikas be galvos

Pagal Švietimo įstatymą už vaikų vasaros poilsio organizavimą atsako mokyklų steigėjai. Dažniausiai tai yra savivaldybės, o pagal Vyriausybės nutarimą viską koordinuoja Švietimo ir mokslo ministerija. Tuo pačiu klausimu rūpinasi ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Savivaldybių asociacija, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, patvirtinta vaikų ir jaunimo socializacijos programa, sudaryta nacionalinė koordinavimo taryba, kurią sudaro įvairių ministerijų atstovai. Pretenduojančių auklėti vaikus vasarą daug, bet dauguma moksleivių šiuo metų laiku „šlifuoja gatves“. Lietuvoje veikia 34 stacionarios vaikų vasaros poilsio stovyklos. Vienos jų pustuštės, kaip minėtas „Šilelis“, kitos nepajėgia priimti visų norinčių vaikų. Tai stovyklavietės pajūryje, Berčiūnų ateitininkų stovykla.

Į stovyklą už tris litus

Valstybės parama vaikų vasaros poilsiui, pasak Prezidento, yra tiesiog gėdinga. Šiemet stovykloms skirta 3,2 mln. litų. Dvidešimčiai tūkstančių Panevėžio moksleivių skirta 63 tūkst. litų. Susitikimo Berčiūnuose metu Seimo narys Gintaras Šileikis ragino per savo išrinktus deputatus reikalauti, kad būtų padidintos lėšos iki reikiamų 15 milijonų. „Tik prieš Seimo rinkimus visi prisimena jaunimą, jaunimo organizacijas, aplanko jas, o kada reikia rankas kelti dėl biudžeto, visiems atsiranda kitų prioritetų“, – sakė G. Šileikis.

Valstybė paramą skiria tik vaikams iš socialiai remtinų šeimų. Visuomeninių organizacijų vadovai, aukodami savo naktis projektams rašyti, ieško pinigų, kad galėtų bent kiek sumažinti kelialapių kainą. Tarp rėmėjų buvo minimi lietuvių išeivių fondai – Lietuvių fondas, Lietuvių katalikų religinė šalpa, Tautos fondas, taip pat prie vaikų vasaros poilsio organizavimo nemažai prisideda kai kurie Bažnyčios hierarchai. Tenka ir tėvams pataupyti, ir patys vaikai dažnai atsisako ledų porcijos, kad galėtų stovyklauti kartu su savo draugais. Smilgių (Panevėžio r.) kuopos moksleivė ateitininkė Kristina Požėlaitė sakė, jog važiuos mėnesiui į Palangą užsidirbti pinigų, kad jos jaunesnė sesuo galėtų stovyklauti Panevėžio krašto ateitininkų stovykloje.

Patrauklios vertybinės stovyklos

Susitikime taip pat daug dėmesio skirta stovyklų programoms. Pristatydamas stovyklą Ateitininkų federacijos pirmininkas Liutauras Serapinas pabrėžė, kad ir ateitininkų stovykloje vaikai maudosi, sportuoja, eina į žygius, bet, be visų šitų pramogų, labai daug dėmesio skiriama vaikų pilietiniam ugdymui, krikščioniškų vertybių puoselėjimui, meniniam lavinimui. Gražina Kačergytė, Lietuvos skautijos vyriausioji skautininkė, akcentavo, kad jei vaikų vasaros poilsio stovyklose nebus sprendžiamos vertybinio ugdymo problemos, tai netrukus Lietuvoje vienintele laisvalaikio leidimo forma taps „Akropolio“ siūlomos pramogos.

Gal dėl siūlomų kokybiškų programų ar pakankamai griežtos tvarkos stovyklavimo metu, ateitininkų, skautų, „Sniego gniūžtės“ stovyklos yra vienos populiariausių. Pristatydama stovyklų rengimo patirtį, Jaunųjų ateitininkų sąjungos pirmininkė Rozvita Vareikienė pastebėjo, kad šiemet visi kelialapiai į ateitininkų rengiamas stovyklas buvo parduoti per dvi dienas.

Jaunimo organizacijų vieta valstybėje

Visi susirinkusių jaunimo organizacijų atstovai pabrėžė, kad joms skiriamas labai menkas valstybės dėmesys. Jos paliktos vienos atlikti svarbius vaikų ir jaunimo auklėjimo darbus. Neįvertinamas savanorių darbas, nėra savanorystės įstatymo. Jaunimo organizacijos ne tik rengia vasaros stovyklas, bet ir ištisus metus dirba su įvairaus amžiaus vaikais, jaunimu. Apibendrindamas diskusijas Prezidentas paminėjo, kad jis ne tik supranta, kokios svarbios visuomeninės organizacijos yra jaunimo organizacijoms, bet ir pats esąs šių organizacijų produktas. „Aš mačiau šiandien galimybes, jos yra, bet mes jų neišnaudojame. Yra nusikaltimas, kad nerandame būdų jas išnaudoti“, – sakė V.Adamkus. Jis dėkojo visiems, dirbantiems su jaunimu, ir skatino nenuleisti rankų.

Po renginio kalbant su organizacijų atstovais, šie džiaugėsi Prezidento parodytu dėmesiu, išreikštu palaikymu, jų darbo supratimu.

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija