"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. rugpjūčio 12 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Žmogus – mažytė visata“

Liepos 20-26 dienomis Kintuose (Šilutės r.) vyko Telšių krašto ateitininkų stovykla „Žmogus – mažytė visata“, kurioje dalyvavo 35 moksleiviai iš Ukrinų, Papilės, Žemaičių Kalvarijos, Kretingos, Telšių, Klaipėdos, Kaltinėnų. Norėdami geriau pažinti ateitininkų ideologiją, stovyklon susirinko ateitininkai ir jų draugai, bičiuliai. Vyriausiųjų vadovų pareigos buvo patikėtos Telšių krašto ateitininkų valdybos pirmininkei Romai Cenkutei ir Telšių vysk. V. Borisevičiaus kunigų seminarijos IV teologijos kurso studentui klierikui Tomui Kauliui, programos vadovo – choreografijos pedagogui Gintarui Petraičiui, jiems talkino dar devyni abiturientai ir studentai.

Vyriausieji ir būrelių vadovai neatsitiktinai dirbo poromis. Žmogaus, kaip mažytės visatos, slėpinys neatsiejamas nuo kūrinijos pradžios, kai Dievas kūrė vyrą ir moterį pagal savo paveikslą ir panašumą. Stovyklos metu ne karta buvo pabrėžta bendrystės, draugystės, vienybės svarba, žmogaus vertė. Ši tema, gili ir neišsemiama, šių laikų visuomenėje praradusi savo vertę, stovykloje davė pradžią tolimesnėms ateitininkų studijoms.

Pasitelkus ateitininkų ideologiją peržvelgti žmogaus, kaip mažytes visatos, vaidmenį pasaulio egzistencijoje ir krikščioniškos pasaulėžiūros įgyvendinime bei sklaidoje padėjo lektoriai: AF tarybos pirmininkas Vygantas Malinauskas, Telšių krašto ateitininkų valdybos narys Paulius Auryla, kun. Alfredas Memys, kun. Antanas Pryšmantas, Ateitininkų sendraugių sąjungos pirmininkas Vaidotas Vaičaitis. Šv. Mišias stovykloje aukojo kun. Rimantas Gudlinkis, kun. Virginijus Palionis, kun. Alfredas Memys, kun. Antanas Pryšmantas.

Liepos 23-24 dienomis stovyklautojai dalyvavo Telšių vyskupijos Eucharistiniame kongrese Švėkšnoje. Kasdienė malda, Eucharistija, buvimas kartu, paskaitininkų įžvalgos padėjo stovyklautojams pagilinti savo asmeninį santykį su Dievu, artimiau pažinti vienas kitą ir atsakingiau įsipareigoti ateitininkiškos patirties įprasminimui savo gyvenime bei dalijimuisi ja savo aplinkoje. Kūrybinės vakaro programos, kruizas po Kuršių marias suteikė prisiminimams apie stovyklą dar daugiau spalvų.

Vaikų ir vadovų žodžiais tariant, „stovyklos patirtis buvo nepaprasta ir visam gyvenimui“. Visatoje, kaip ir žmoguje, vyksta tiek gerų, tiek blogų įvykių ir atitinkamai įgyjama jų sąlygota patirtis. Didžiulę psichologinę patirtį dirbdamas Telšių vaikų ir jaunimo psichologinės pagalbos centre sukaupęs klierikas T.Kaulius inicijavo naktinį žaidimą „Mergaitės pagrobimas“, kuris tarp stovyklautojų trumpam sukėlė sumaištį ir emocijų audras. Žaidimo aptarimas, jame dalyvavusių vadovų atsiprašymas padėjo visiems stovyklos dalyviams dar giliau išgyventi bendrystę ne tik ramybės, bet ir išbandymų akimirkomis. Atsisveikindamas po paskutiniųjų šv. Mišių, Kintų parapijos klebonas kun. A. Memys palinkėjo būti dėkingiems už ypatingas malones, kurias stovyklautojai turėjo galimybę gauti, tuo tarpu dauguma jų bendraamžių leido laiką pajūryje ar prie televizoriaus ekrano krimsnodami traškučius.

Telšių krašto ateitininkų valdyba dėkoja visiems stovykloje dirbusiems vadovams, dalyvavusiems vaikams ir džiaugiasi atgimstančia tradicija organizuoti krašto ateitininkų vasaros stovyklas. Stovyklautojai išsiskirstė vedami naujų susitikimų ilgesio, kiti – neslėpdami noro tapti ateitininkais.

Roma ČENKUTĖ,
stovyklos vyr. vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija