"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. rugpjūčio 12 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vyskupijos patarnautojų stovykla

Liepos 13-17 dienomis Telšių vyskupijoje pirmą kartą vyko ministrantų – šv.Mišių patarnautojų stovykla. Patarnautojai į stovyklą atvyko iš visos vyskupijos, o pati stovykla buvo surengta Žemaičių Kalvarijoje, buvusiame dominikonų vienuolyne, kur šiuo metu yra įsikūręs Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos propedeutinis kursas. Atsiliepę į Telšių vyskupo J. Borutos, SJ, paraginimą daugiau dėmesio skirti naujų pašaukimų ugdymui, Telšių vyskupijos jaunimo centras, vadovaujamas kun. teol. lic. Rimanto Gudlinkio, ir Telšių vyskupo V.Borisevičiaus kunigų seminarija, kurios rektorius mons. teol. lic. A. Lapė, suorganizavo šią stovyklą. Stovyklai vadovavo Telšių jaunimo centro bendradarbė Janina Šalkauskytė ir kunigų seminarijos VI kurso klierikai.

Stovyklos metu buvo gvildenamos trys pagrindinės temos:

Patarnautojas – gero žodžio apaštalas; Patarnautojas – Viešpaties laiko apaštalas; Patarnautojas – Viešpaties paslapties apaštalas.

Kiekvieną dieną, iki pietų, stovykloje vyko teminiai užsiėmimai, kurių metu patarnautojai gilinosi į minėtas temas. Stovyklautojai nuolat bendravo su Telšių licėjaus direktoriumi kun. S. Žiliu, propedeutinio kurso vadovu kun. Jonu Aču, seminarijos rektoriumi mons. teol. lic. A. Lape. Teminiuose užsiėmimuose įgytas žinias jie pritaikė dalyvaudami šv. Mišių liturgijoje Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje. Trylikamečiai ir vyresni patarnautojai nuolat buvo užimti: sėmėsi liturgijos žinių, laisvalaikiu žaidė judrius, mąstymą ugdančius žaidimus, taip bendraudami tarpusavyje ir labiau pažindami vieni kitus. Stovykloje neapseita ir be siurprizų. Vienas jų – kelionė į Platelius. Kelionės metu ministrantai aplankė Platelių regioninį parką, Militarizmo muziejų, klausėsi sakralinės muzikos koncerto Platelių bažnyčioje, kur dalyvavo ir šv. Mišiose. Likusį kelionės laiką praleido prie Platelių ežero: maudėsi ežere ir svečiuodamiesi gražioje kaimo sodyboje prie Beržoto ežero. Paskutinį stovyklos vakarą, nešdami pačių pasidarytą medinį simbolinį kryžių, su žvakėmis rankose kartu su klierikais, stovyklos vadovais ir keletu kunigų, giedodami ir eidami Kalvarijos Kryžiaus kelio kalnus, apmąstė Kristaus kančią ir gilinosi į jos esmę ir prasmę. Sekmadienį Bazilikoje buvo aukojamos iškilmingos padėkos šv. Mišios, po kurių visi patarnautojai ir jų stovyklos vadovai papietavo ir, vieni su kitais atsisveikinę, išsiskyrė su džiugia viltimi susitikti tokioje stovykloje ir kitais metais.

Kun. mgr. Andriejus SABALIAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija