„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. rugsėjo 23 d., Nr. 9 (70)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ančiškio moksleivių vasarą prisiminus

Geriausių piešinių autoriai
(iš kairės): Mindaugas Jamontas,
Kristina Gudaitė ir Gintarė Šantaraitė

Ančiškio fragmentas

Fotosesija su vaikais

Ne tik piešė, bet ir eiliavo

Pagal daugelio metų tradiciją Ančiškio pradinės mokyklos (Kėdanių r.) moksleiviams šių metų vasaros atostogos vėl buvo paįvairintos. Jie, susirinkę prie paminklo, stovinčio aikštėje priešais Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią, rugpjūčio 21 dieną, sulaukė savo piešinių ir eilėraštukų, sukurtų per praėjusius mokslo metus, įvertinimo ir aptarimo.

Iš trylikos besimokiusių moksleivių geriausia piešėja pripažinta ketvirtokė Gintarė Šantaraitė. Nuo jos nedaug atsiliko Kristina Gudaitė (3 kl.) ir Mindaugas Jamontas (4 kl.). Eilėraštukus kurti šį kartą geriausiai sekėsi K.Gudaitei. O sesutės Justina (1 kl.) ir Dovilė (3 kl.) Gvergždytės, matyt, rašė pasitardamos, todėl jų eilėraštukai taip supanašėjo, kad tapo lyg dvyniai. Joms paskirta antroji vieta. Trečioji atiteko G.Šantaraitei.

Už piešinius ir eilėraštukus vaikai gavo gerai pažįstamo kraštiečio žurnalisto Algimanto Žižiūno iš Vilniaus atvežtus krepšelius su dovanomis. Kad krepšeliai būtų svaresni, prisidėjo „Vilbros“ fotoservisas, dailininkė V.Krištolaitytė, S. ir A.Naujokaičių šeima. Laimėtojai tikisi, kad ir savaitraščio „Kregždutė“ redakcija, pagal ankstesnių metų tvarką ir pažadus, nemokamai trejus mėnesius jiems siuntinės šį visų vaikų mėgstamą laikraštuką.

Konkurso aptarimo metu A.Žižiūnas visiems mielai aiškino, ko reikėtų, kad kūrinėliai taptų įdomesni, vertingesni.

Per penkias dienas…

Žurnalistas, kaime viešėjęs penketą dienų, bendravo su vaikais, mokė, kaip reikia planuoti dieną, kad ji prisipildytų veiklos ir prasmės, kad nepraeitų tuščiai. Jis vaikams kasdien organizavo naujas veiklos programas.

Surengtos dvi išvykos į netoliese esančius buvusius, dabar jau baigiančius sugriūti Aukštadvario ir Lapelio dvarus. Dar buvo užkandžiavimų ir pokalbių prie laužo, maudynių Žižmojo upelio tvenkinyje. Aplankytas baigiantis išnykti Dvariškių kaimas, esantis ant archajiško, melioracijos nepaliesto Žižmojo upelio kranto. Čia, prie laužo, visi vaišinosi sumuštiniais ir limonadu, klausėsi pasakojimų apie kaimų ir dvarų senovę, lankėsi Ramygalos gimnazijos krašto istorijos muziejuje, apžiūrėjo gausią ekspoziciją, klausėsi mokytojos Irenos Zubauskienės įdomių pasakojimų.

Vaikams kupina atradimų buvo ir išvyka į Žižmojo ir Linkavos santaką, kuri yra už buvusio žvyryno, už naikinamo kolūkiniais bei dabartiniais metais archeologinio senkapyno. Santaka yra sunkiai prieinama buvusiame pelkyne, vietinių žmonių vadinamoje baloje. Po šios varginančios, bet įdomios ir reikalingos išvykos vaikai didžiuodamiesi ją vadino kelione… į pasaulio kraštą.

Ne pirmi metai moksleiviai mielai dalyvauja ir žurnalisto organizuojamose archeologinėse ekspedicijose. Kitoje minėtos balos pusėje, pagal senų žmonių pasakojimus, yra gyvenę protėviai, vėliau ten buvęs dvarelis, kapinynas. Dabar, vaikščiodami po ražienas, vaikai vėl rado įvairių puodynių šukių, įvairios formos akmenukų, kaulų gabaliukų. Juos numatyta parodyti Vilniaus archeologams.

Išliks atmintyje pokalbiai apie eilėraščių rašymą, piešinius pievelėje po eglėmis prie buvusios klebonijos. Čia, vaikams pageidaujant, A.Žižiūnas perskaitė savo knygelę – eiliuotą pasaką „Eketės paslaptys“.

Laisvu laiku bei vakarais vaikai entuziastingai vaidino fotomenininko režisuojamose fotosesijose. Pasak A.Žižiūno, panašių etiudų su gimtinės fragmentais gali pasidaryti bet kurio kaimo moksleiviai, fotomėgėjai. Tereikia susikaupimo ir fantazijos.

Nauji konkursai

Paskelbtos pasirinktinai trys naujos piešimo konkurso temos: „Mano gimtinė – Ančiškis“, „Mano tėveliai“ ir „Mano mylimiausias gyvūnėlis“. O eilėraščių kūrėjams vėl palikta laisva tema. Visi vaikai sakėsi mielai konkursuose dalyvausią. Jie kvietė svečią dažniau atvažiuoti į jų bažnytkaimį.

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Ančiškis, Kėdainių rajonas

Algimanto ŽIŽIŪNO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija