„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. lapkričio 11 d., Nr. 11 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Draugystė su menu prasideda nuo pirmos klasės

Bronius VERTELKA

Dailės mokytoja metodininkė
Birutė Sirtautienė veda
moksleivius į meno pasaulį

Pirmajame mokyklos aukšte –
stendas su moksleivių piešiniais

Panevėžio „ Verdenės“ pagrindinė mokykla su kryptingu dailės ugdymu – vienintelė tokia švietimo įstaiga Šiaurės Lietuvoje. Nuo pirmos klasės čia jaunieji panevėžiečiai užmezga artimą ryšį su menu. Vyresnėse klasėse jie mokomi kompozicijos pagrindų, skulptūros technologijos, susipažįsta su dailės istorija. Neišeidami iš „Verdenės“ gauna netgi daugiau, ką gali suteikti miesto dailės mokykla. Kitas privalumas – kad už tokį mokymą mokėti nereikia.

Pagrindinėje mokykloje dailę dėsto penki pedagogai, kurie visi yra baigę anuomečio Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultetą. Birutė Sirtautienė ir Vydmantas Mačiulis Panevėžyje pradėjo dirbti kartu beveik prieš 20 metų. Vydmantas tapo Dailininkų sąjungos nariu, jis yra surengęs daugybę savo kūrybos parodų. Mokytojaudamas sutiko savo antrąją pusę. Žmona Asta irgi dėsto dailę „ Verdenėje“.

Mokykla bendrauja su miesto Dailės galerija, dalyvauja jos renginiuose. Čia moksleiviai yra laukiami svečiai. Galerijoje buvo eksponuojama jų kūryba. Tektų imti didelį popieriaus lapą, norint jame surašyti, kiek kartų mokiniai dalyvavo piešinių konkursuose ar surengė parodų. „Verdenės“ auklėtinių darbų paroda šiuo metu veikia miesto savivaldybėje. Eksponuoti jų kūrybą mielai sutinka Panevėžio bibliotekos. Ką sugeba moksleiviai iš Aukštaitijos sostinės, matė daugelio Lietuvos rajonų centrų ir miestelių gyventojai. Jų darbeliai pasiekė ne vieną užsienio valstybę. Ir pati mokykla – vos ne meno galerija. Piešiniais nukabinėtos visų jos trijų aukštų koridorių sienos, jų yra mokyklos muziejuje, klasėse ir mokymo kabinetuose. Per mokslo metus „ Verdenėje“ vidutiniškai surengiama dvylika didelių parodų. Joje vyksta tradicinė dailės diena, kurioje išsilieja laki moksleivių fantazija. Taip sužinoma, ką sugeba vaikai, kokį jie regi supantį pasaulį.

Prabėgusių vasaros atostogų metu pagal direktoriaus pavaduotojos Margaritos Drilingienės projektą šeštų-devintų klasių moksleiviai išėjo į Panevėžio gatves ieškoti Juozo Miltinio pėdsakų. Taip savo piešinukais jie bandė įamžinti režisieriaus 98-ąjį gimtadienį. Eidami pro senąjį dramos teatro pastatą, kuriame dabar įsikūrusi ūkinių prekių parduotuvė, sutiko vieną žinomą aktorę. Ji sakė: „Skauda širdį, kai matai taip jį išniekintą“. Piešimo plenero metu sukurti darbeliai dabar iškabinti „Verdenės“ mokykloje. Jie bus parodyti ir J.Miltinio dramos teatre.

Kartais tėvai gatvėje sustabdo pedagogus ir jiems džiaugiasi: kaip gerai, kad jų dukra ar sūnus mokėsi „Verdenėje“. Ne vienas jos auklėtinis pasirinko dailės ar architektūros studijas. Netgi mokantis mediko specialybės padeda įgyta mokykloje patirtis: studentai sugeba nupiešti žmogaus kaulus. Sumanius daryti buto remontą, vaikai savo tėvams pataria, kokias spalvas jam parinkti. „ Verdenėje“ nepasitaiko didesnių moksleivių drausmės problemų.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija