„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. lapkričio 11 d., Nr. 11 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kurį krantą pasirinkti?

Spalio 8-osios rytą gausus būrys Panevėžio ,,Žemynos“ vidurinės mokyklos 8-11 klasių mokinių, tarp jų ir Šv. Kazimiero kuopos jaunieji ateitininkai (vadovės – Panevėžio ,,Žemynos“ vidurinės mokyklos tikybos mokytojos I. Bikulčienė, s. Kristina Mikalauskaitė), išsiruošė į dviejų dienų kelionę į Kauną.

Ši kelionė – tai neigiamų socialinių veiksnių prevencinio projekto ,,Du krantai, kurį pasirinkti?“ tęsinys. Projekto koordinatorė – ,,Žemynos“ vidurinės mokyklos vyr. socialinė pedagogė L. Bernadickaitė. Projektas pradėtas dar šių metų pavasarį.

Atvykę į Kauną, mokiniai dvi dienas, t.y. spalio 8-9 dienomis, gyveno Šv. Kotrynos vienuolyne. Visas laikas suplanuotas, tad mokiniai neturėjo kada nuobodžiauti.

Po pietų, kurie buvo labai skanūs (mokiniai patys dengė, serviravo stalus, vėliau juos nukraustė, plovė indus), buvo daug diskusijų, emocijų sukėlusi paskaita ,,Apie draugystę, meilę, seksą, žalingas priklausomybes, pasekmes, atsakomybę“. Kiekvienas iš mokinių galėjo pasakyti savo nuomonę, išdėstyti požiūrį į vieną ar kitą jiems svarbų dalyką. Abejingųjų ir čia neliko.

Nors kai kuriais klausimais nuomonės skyrėsi, tačiau padarytos kelios bendros išvados: nors meilė ,,akla“, bet juk kam tada duotas protas; tarp draugų turi vyrauti pasitikėjimas, sutarimas, susitarimas; norint išspręsti įvairias kilusias problemas, turi vyrauti atvira diskusija; reikia laikytis taisyklės: jei nenori, kad su tavimi blogai elgtųsi, ir pats taip nesielk; jei nenori skaudžiai nukentėti, klausk tų, kurie gali tau padėti; nors žalingi įpročiai vilioja, pamąstyk, kas bus po to; visų pirma būk draugas sau, tuomet būsi mylimas ir gerbiamas, pavojai tave aplenks; prieš ką nors darydamas, visų pirma labai gerai apgalvok pliusus ir minusus, pamąstyk apie pasekmes; lengviausia yra kristi, bet, norint pakilti, reikia be galo daug pastangų, todėl nerizikuok; visų negandų ir nesėkmių galima išvengti tik susitaikius su savimi, su Dievo palaima.

Nepamirštamas buvo susitikimas su trimis Kauno kunigų seminarijos klierikais. Jie sužavėjo jaunimą savo nuoširdžiu bendravimu su jais, geru humoro jausmu, pamąstymais, samprotavimais apie gyvenimo tiesas: padorumą, žmogiškumą, tikėjimą, atsidavimą, atlaidumą, pareigą, atsakomybę.

Įdomios, naudingos ir prasmingos, privertusios jaunimą susimąstyti diskusijos su klierikais apie tikėjimo tiesas, vyko susiskirsčius į tris grupes.

Gražiai užsimezgusi pažintis su klierikais nesibaigė tik bendravimu, bendromis diskusijomis. Dar buvo dainos, giesmės. Jaunimas su entuziazmu įsitraukė į jaunųjų seminaristų ,,muzikos pamokėles“. Gitarų akordai virpino ne vieno širdį.

Po sočios vakarienės, atokvėpio pertraukėlės, jaunimui Šv. Kotrynos vienuolyne buvo rodomas meninis filmas ,,Nesuplanuotos akimirkos“. Filmo tema – meilė, persipinanti su atsakomybe. Po turiningai praleistos dienos – susikaupimas, apmąstymai tyloje, vakaro malda, kurią vedė s. Kristina.

Spalio 9-ąją, sekmadienį, aplankėme neseniai baigtą restauruoti, jau atvirą tikintiesiems Prisikėlimo bažnyčią. Po pamaldų pakilome ant bažnyčios stogo (kopėme laiptais net 26 m arba į devintą aukštą) ir apžvelgėme visą Kauno panoramą. Iš aukštai bažnyčia atrodo dar didingesnė, įspūdingesnė.

Vėliau surengta ekskursija į Kauno zoologijos sodą. Mokiniai susipažino su gyvūnais, kurių dar nebuvo matę. Labiausiai sužavėjo patys stambiausi zoologijos sodo gyventojai: kupranugariai, meškos, liūtai, ruoniai.

Pakeliui į namus mokiniai aplankė ir senąją Kauno pilį. Jie taip pat pasivaikščiojo po Kauno senamiestį, tose gatvėse, kur kadaise gyveno ir kūrė Maironis.

Visi grįžome pilni įspūdžių, dvasiškai patobulėję, pakylėti virš kasdienybės rūpesčių, su įvairiomis mintimis apie tikrąsias gyvenimo tiesas. Supratome viena – gyvenimas yra puikus, kiekviena diena dovanoja kažką gera, gražaus, prasminga. Tik reikia tas galimybes išnaudoti.

L.BERNADICKAITĖ,
Panevėžio „Žemynos“ vidurinės mokyklos vyr. soc. pedagogė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija