„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. gruodžio 16 d., Nr. 12 (73)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Buvimas prie altoriaus įpareigoja

Ministrantai su Šiaulių vyskupu
Eugenijumi Bartuliu
Šv. Ignaco bažnyčioje

Ministrantai būna arčiausiai altoriaus. Ar jiems ir Dievas arčiau? Šiaulių vyskupijos Jaunimo centras to neklausė. Jis lapkričio 12 dieną suorganizavo pirmąjį Šiaulių vyskupijoje ministrantų susitikimą. Šio renginio tikslas – padėti prie altoriaus patarnaujantiems labiau suprasti ministranto vaidmenį, įsigilinti į tai, kas vyksta bažnyčioje, kaip aktyviai dalyvauti šv. Mišių aukoje. Susitikimas vyko Šiaulių vyskupijos Jaunimo centre. Atvyko trisdešimt penki ministrantai ir viena ministrantė nuo dešimt iki aštuoniolikos metų. Susirinko iš Kelmės, Radviliškio, Kražių, Linkuvos, Kurtuvėnų, Kriukų, Žalpių, Karklėnų, Kurų, Pašušvio, Rėkyvos, Liolių, Maironių, Kuršėnų, Pakražančio, Šiaulių. Su ministrantais dirbo Šiaulių vyskupijos Jaunimo centro kapelionas kun. Tadas Rudys, Šiaulių vyskupijos Jaunimo centro direktorė Jurgita Steckytė, jaunimo programų koordinatorė Kristina Matuzevičiūtė, Jaunimo centro savanoriai – Sergejus bei du skautai studentai Gediminas ir Giedrius, talkino Radviliškio zakrastijonas.

Pirmiausia apsilankyta Jaunimo centro koplyčioje. „Man buvo džiugu, kad susirinko dvasia gyvenantys vaikai“, - dalijosi mintimis centro direktorė J.Steckytė, prisimindama, kaip be jokio raginimo ministrantai suklaupė, sužinoję, kad tabernakulyje esama Švenčiausiojo.

Renginyje daug dėmesio skirta tarpusavio bendravimui, mokymuisi per žaidimus. Su vaikais grupelėje dirbęs Gediminas įsitikinęs, kad jaunuoliams reikia kuo daugiau paprasto bendravimo, kuris plėstų akiratį. Ministrantams labai patiko savanorių vedami susitikimo žaidimai. Kapelionas aiškino, kokia yra šv. Mišių sandara. Pasidaliję į dvi grupeles jaunuoliai giliau žvelgė į Aukos ir Žodžio liturgiją; aptarė kokios yra šv. Mišių dalys ir ką jos reiškia. Kartu buvo pasiruošta patarnauti šv. Mišiose.

Šv. Mišias 13 val. aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Giedojo jungtinis Šiaulių vyskupijos jaunimo choras. Pamokslo metu ganytojas pasidžiaugė iš visų Šiaulių vyskupijos kampelių atvykusiais ministrantais. „Jūs prisiartinate prie altoriaus, kad labiau pažintumėte Dievo meilės paslaptis, įsiskverbtumėte į Dievo meilę, ir šitas didysis meilės stebuklas padėtų jums gyvenimo kelionėje būti tvirtais ir ištikimais Dievo meilės liudytojais“, - kalbėjo vyskupas ministrantams. Buvimas prie altoriaus, ganytojo teigimu, įpareigoja. Tvirtos valios ugdymas, aktyvus dalyvavimas šv. Mišiose, pasiryžimas neįsileisti blogio iš televizijos, knygų, laikraščių, žurnalų – kasdienės ministranto pareigos. Tam skatina ir kunigais tapusių buvusių ministrantų pavyzdžiai, apie kuriuos kalbėjo Šiaulių vyskupas. Pabaigoje - ganytojiškas paraginimas: melstis už savo klasės, kiemo draugus, už tuos, kurie netiki, abejoja, klysta.

Kapelionas kun. Tadas Rudys sakė, kad „vyskupas yra tas, kuris visapusiškai parodo, kas yra būti kunigu, kaip prasmingai atlikti tarnystę prie altoriaus“. Todėl labai svarbu, kad ministrantai švęstų Eucharistijos slėpinį kartu su Šiaulių vyskupu. Tai padėjo pamatyti, „jog žodžių neužtenka, reikia ir darbų“. „Kad dirbtum gerus darbus, reikia gero pavyzdžio, kuris uždegtų ir vestų“, - teigė kapelionas. Vyskupas ir po šv. Mišių bendravo su ministrantais, kalbėjo apie jų troškimus, kasdienes pareigas, padovanojo knygų.

Po pietų vėl vyko užsiėmimai. Mokymu – žaidimu buvo bandyta išsiaiškinti, kokią vietą kiekvieno gyvenime užima Dievas. Ar tai svarbiausia vieta? Vaikai buvo susidomėję. Organizatoriai mano, kad tik savo parapijos bažnyčioje patarnaujantiems ministrantams buvo svarbu pamatyti, kad jie nėra vieni, kad jų, patarnaujančių prie altoriaus, yra didelė bendruomenė. Buvimas šiame renginyje taip pat sugriovė mitą, kad patarnauja tik vaikai. Šešiolikos – aštuoniolikos metų jaunuoliai nesijautė esą „per dideli“ atlikti šią tarnystę.

Ateityje numatoma organizuoti trijų dienų renginį, kurio metu būtų plačiau ir giliau žvelgiama į ministrantų tarnystę. Taip pat žadama susitikti ir bendrauti vasarą.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija