„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. gruodžio 16 d., Nr. 12 (73)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dorinis ugdymas per Adventą

Močiutės su vaikais žaidė, dainavo

„Vilties“ draugijos namuose
vaikai vaidino pasaką
„Nykštukų pasaulis“

Advento vakaronėje dalyvavo
kun. Jonas Stankevičius,
būrelis vaikų tėvų, močiučių

Pagrindinį vaidmenį formuojant asmenybę vaidina šeima, tačiau ikimokyklinių įstaigų pedagogai taip pat turi padėti vaikui pažinti pasaulį, jo dvasinę įvairovę, perimti tėvų, protėvių vertybes, dorinio elgesio normas. Ypatingą vietą doriniam ugdymui ikimokykliniame amžiuje užima kalendorinės krikščioniškos šventės.

Siekiant perteikti Advento laikotarpio dvasią, jau pirmomis šv. Kalėdų laukimo dienomis, tėvų susirinkimo metu, mažieji dovanoja tėveliams pačių pagamintus angeliukus, deklamuoja religinio turinio eilėraštukus, gieda giesmeles. Mes, Kauno lopšelio-darželio „Vaikystė“ pedagogės, vaikams ir tėveliams linkime, kad šie angeliukai arti jų būtų visą Advento laikotarpį; norime padėti jiems suprasti, kad visi šeimos nariai turi stengtis daryti gera ne tik vienas kitam, bet ir šalia esantiems. Advento vainikas, žvakelių deginimas, karpinių karpymas, grupės aplinkos, eglutės puošimas, pokalbiai, pasakų, apsakymėlių skaitymas, žaidimai, giedojimas vaikams leidžia pajusti tikrąją šio laikotarpio prasmę.

Grupėje yra Advento kalendorius, iš kurio kasdien skaitomos tai dienai skirtos mintys, analizuojami aprašyti įvykiai. Visą dieną stengiamasi gyventi atsižvelgiant į jo patarimus, pamokymus, tėvai ir vaikai skatinami šią laukimo dvasią perkelti ir į savo namus, šeimą. Vaikams, kurie turėjo elgesio problemų, kalendoriuje pateiktos mintys, aptartos situacijos padarė teigiamą poveikį. Vaikai patys siūlė dienai skirtą veiklą, džiaugėsi atlikę jiems skirtas užduotėles, stengėsi atlikti kuo daugiau gerų darbelių, mažėjo jų agresyvumas. Tvarkingumo, mandagumo, pagalbos kitiems dienelės vaikus ypač paveikė, tai pastebėjo ir pedagogės, ir vaikų tėveliai.

Mažieji skuba rašyti Kalėdų Seneliui laiškus, kuriuose išsako slapčiausius norus. Daugumoje šeimų šis laikotarpis dar laikomas tik dovanų ar gausaus stalo rūpinimosi laiku. Tačiau pedagogės stengiasi vaikams perteikti tikrąją šio laikotarpio prasmę.

Darželio auklėtiniai dalyvauja parodose. Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų dailės draugija organizavo adventinę vaikų dailės parodą „Juodos nakties balta tyla“, kuri surengta Kauno religijos studijų kolegijoje. Dalyvauta 8-ajame respublikiniame vaikų piešinių ir keramikos projekte-konkurse „Žiemos pasaka“. Konkursą laimėję vaikų darbai puošė Vilniaus respublikinės universitetinės ligoninės patalpas. Savo šiluma dalijomės „Vilties“ draugijos namuose, kur darželio vaikai suvaidino pasaką „Nykštukų pasaulis“.

Auklėtojos kartu su muzikos mokytoja surengė adventinę vakaronę vaikams, tėvams ir pedagogams. Susirinkusieji daug sužinojo apie Kalėdų laikotarpį. Renginį organizuojant dalyvavo Gerojo ganytojo parapijos klebonas kun. Jonas Stankevičius, Kauno „Caritas“ atstovė Benedikta Beinoravičienė, kanklėmis skambino „Vyturio“ mokyklos penktokė, buvusi darželio auklėtinė. Vaikai repetavo spektaklį, tėveliai siuvo angelų drabužius, iniciatorės gamino, rinko priemones šventiškai aplinkai kurti. Likus keletui dienų iki šventės, karitietė Benedikta lankėsi grupėje ir su vaikais žaidė muzikinius kalėdinius žaidimus, dainavo lopšines, dainas, giedojo. Ji vaikams papasakojo apie savo vaikystę kaime, dabartinę labdaringą veiklą.

Šventės metu, po vaikų ir tėvelių bendro vaidinimo „Stebuklo atėjimas“, visi giedojo, žaidė. Klebonas atsakinėjo į vaikų klausimus apie Bažnyčią, kunigo tarnystę, Adventą. Šventės pabaigoje visiems dalyviams Benedikta padovanojo angeliukų, klebonas įteikė dovanų ir visus palaimino. Svečių dėka išgyventas tikrasis Kalėdų šventės stebuklas, naikinantis sieloje pyktį, išdidumą, nepagarbą, melą ir atveriantis duris krikščioniškoms vertybėms.

Vieną rytmetį grupėje svečiavosi buvusios darželio auklėtinės, dabar jau aštuntokės, „Vyturio“ mokyklos mokinės Kristina ir Jolita bei gimnazistė Justina. Kanklių ir fleitos garsais mergaitės suvirpino vaikų širdeles. Jos vaikams pasiūlė patiems pagroti kanklėmis. Justina grupėje tapė ant molberto, kvietė vaikus pratęsti jos kūrybą.

Dvasinės vertybės glūdi senolių išmintyje. Pasikvietėme į rytmetį vaikų močiutes, proseneles. Jos pasakojo apie savo vaikystės Advento vakarus, mokė savo vaikystės žaidimų, vaišino savo kepiniais – „kiškio grybukais“. Kartu mokė ir kultūringo elgesio valgant, rodė, kaip tvarkingai susidėti drabužėlius, dainavo lopšines. Jautresni, mažai bendraujantys vaikai, pajutę močiučių dėmesį ir šilumą, patys jas šnekino.

Organizuojama jau tradicija tapusi gerumo akcija vaiko raidos klinikos „Lopšelis“ vaikams „Pasidalyk savo širdelės šiluma“. Vaikų tėvai irgi dalyvauja akcijoje, dovanoja tai, ko stinga Vaiko raidos klinikos vaikams – žaislų, ugdomųjų priemonių, higienos reikmenų ir kt. Grupės vaikai ruošia dovanėles, tėveliai pasirūpina transportu. Klinikos „Lopšelis“ vaikai dalyvavo projekto „Smulkioji tautosaka vaiko ugdyme“ baigiamajame renginyje darželyje, pavadintame „Mano draugė knyga“. Organizuota bendra „Lopšelio“ ir darželio vaikų piešinių paroda Vaiko raidos klinikoje.

Perteikiant krikščioniškas vertybes, labai svarbus tėvų pritarimas ir palaikymas. Apskritai visi Advento laikotarpio renginiai vaikams suteikia ypatingų išgyvenimų, vaikai mokosi bendrauti.

Rasa RATKEVIČIENĖ,

Vidmanta AMBRIZIENĖ,
Kauno lopšelio-darželio „Vaikystė“ auklėtojos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija