„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. gruodžio 16 d., Nr. 12 (73)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Partizanų takais

Jaunimo studijų dienų dalyviai
prie memorialo laisvės
kovotojams Radviliškyje

Prisikėlimo partizanų apygardos
gyvoji legenda – Viktoras Šniuolis,
Vyčio kryžiaus ordino kavalierius,
dimisijos majoras – daug pasakojo
apie partizanų kovas

Aukštelkų seniūnijoje, prie paminklo
žuvusiems partizanams, jaunieji
studijų dalyviai kartu su žygio
iniciatore Aukse Ramanauskaite
Skokauskiene

Jau keletą metų Lietuvoje girdime kalbant, kad nėra patriotinio jaunimo auklėjimo mokyklose, o Lietuvos rezistencinės kovos tyrinėjimui tiek tarp moksleivių, tiek tarp aukštųjų mokyklų studentų skiriama labai mažai dėmesio. Puikų pavyzdį, kaip dera žygiais, o ne žodžiais parodyti jaunajai kartai mūsų partizaninės kovos prasmę, tikslus ir išlikusius tos kovos paminklus, pateikė rezistencijos didvyrio generolo Adolfo Ramanausko-Vanago duktė Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė. Jos iniciatyva jaunimas aplankė ir susipažino su Dainavos, Tauro, Didžiosios Kovos partizanų apygardų buvusia veikla, vadavietėmis, bunkeriais, mūšių vietomis. Neseniai tokią išvyką A.Skokauskienė organizavo keturiasdešimčiai Lietuvos moksleivių iš Krosnos, Alytaus, Varėnos ir Punsko (Lenkija). Ši kartą kelionės maršrutas driekėsi Prisikėlimo partizanų apygardos kovinės veiklos žemėse tarp Šiaulių ir Radviliškio rajonų.

Pirmasis kelionės lankytinas objektas – Minaičių kaimas (Radviliškio r.), kuriame 1949 metų vasarį vyko Lietuvos Laisvės Kovos sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas.

Paskui kelionės dalyviai atvyko į Radviliškį. Reabilitaciniame profesiniame centre jaunimui apie Lietuvos įžymiąsias moteris partizanes kalbėjo prof. Ona Voverienė, apie „Prisikėlimo“ partizanų apygardą, sunkią rezistencinę kovą – dimisijos majoras Viktoras Šniuolis. Dalį jaunimo savo namuose apnakvyndino pasitikę politiniai kaliniai ir tremtiniai. Kitą rytą Radviliškio Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje dekanas kun. Antanas Gintaras Jonikas aukojo šv. Mišias už rezistencijos dalyvius. Aplankyta buvusi partizanų niekinimo vieta, paminklas žuvusiems Prisikėlimo apygardos partizanams kapinėse, Mečionių sodyba, kur buvo slapta užkasami partizanų kūnai.

Vėliau Aukštelkių seniūnė Alma Kubilinskienė, Prisikėlimo apygardos vadas Juozas Pocius, jo bendražygiai Petras Ivoška ir Petras Pocius papasakojo apie tų apylinkių partizanus, žūties aplinkybes.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija