„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 8 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Darbštumas ir talentas – greta

Vilis NORMANAS

Evelina Garnytė yra pasiekusi tiek,
kad daugelis gali tik pavydėti

Jai dar tik šešiolika, bet jau dabar Evelina Garnytė yra pasiekusi tiek, kad daugelis gali tik pavydėti. Tačiau visų pasiekimų kaina labai didelė, kurią mergina pasiryžusi ir toliau mokėti už savo svarbiausių tikslų įgyvendinimą.

Vasarą, kai jos bendraamžės galvoja apie tai, kokia spalva nusidažyti plaukus ar kokia suknele pasipuošti, Evelina kantriai sėdi prie vadovėlių ir konspektuoja medžiagą, jau dabar ruošdamasi... brandos egzaminams.

Atėjus rugsėjui ji toliau mokysis Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijoje, 3a universitetinėje klasėje, kartu su kitais gabiausiais moksleiviais, išlaikiusiais specialius egzaminus, kad patektų į prestižinę vietą.


Balsas – Dievo dovana

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

JAV lietuvaitė Greta Šmidt

Vilniuje vasaros pradžioje vyko daug renginių, skirtų šeimai. Konferencijos, koncertai, konkursai. Didžiųjų salių scenose dainavo estrados žvaigždės, savo jėgas bandė mažosios žvaigždutės. Viena žvaigždutė suspindo gana ryškiai. Tai iš JAV atvykusi keturiolikmetė lietuvaitė Greta Šmidt, atliekanti klasikinę vokalinę muziką, turinti absoliučią klausą. Moksleivių rūmuose vykusiame Mažųjų angelų operos konkurse už atliktą Nakties karalienės ariją iš V.A.Mocarto operos „Užburtoji fleita“ ir savos kūrybos dainą „Meilė“ jai pripažinta pirmoji vieta. Didelį klausytojų susidomėjimą sukėlė ir jos atliktas Dž.Rosinio vokalas „La Pastorella“ Kongresų rūmuose per koncertą „Vasaros žingsniai: žvaigždės ir žvaigždutės“. Per ilgąją koncerto pertrauką pavyko susipažinti ir pasikalbėti ne tik su pačia Greta, bet ir su jos tėveliais lietuviais gydytojais dr. Ronaldu ir Lina Šmidtais. Aplink sukinėjosi vyresnioji Gretos sesutė Ieva, gimusi 1989 metais Vilniuje, ir du jaunesnieji šeimos vaikai: Laura ir Lukas, gimę jau Amerikoje.


Telšių krašto ateitininkų vasara

Stovyklavę ateitininkai
ir pas juos į svečius atvykę skautai.
Kairėje stovi tikybos mokytoja
Lina Jasaitė. Priekyje – Kvėdarnos
klebonas kun. Julius Meškauskas
Autoriaus nuotrauka

Jau beveik tradicija tapo kasmet tai vienoje, tai kitoje Žemaitijos vietoje organizuoti Telšių krašto ateitininkų stovyklą, sujungiant visas Telšių vyskupijos ateitininkų kuopas. Šią vasarą penkių dienų stovykla, pavadinta „Ateities vaikai“, liepos 18-22 dienomis veikė Šilalės rajono Pajūralio miestelyje. Į stovyklą atvyko ateitininkų iš Klaipėdos, Kaltinėnų, Šilutės, Ukrinų, Viekšnių, Kvėdarnos ir iš kitur.


Stovykla prie Dzūkų marių

Stovyklos atidarymo akimirka
prie Kryžių koplyčios

Vasara – pats puikiausias metas atostogauti. Yra daug atostogų praleidimo būdų. Vieni renkasi keliones į užsienį, kiti – pasyvų poilsį, o liepos 3-17 dienomis 300 jaunųjų šaulių ir moksleivių pasirinko mobiliąsias jaunųjų šaulių vasaros stovyklas Lazdijų rajone, Kryžiuose, prie Dusios ežero, dar vadinamo Dzūkų mariomis.


Vyresniųjų apglėbti ir sušildyti

Bronius VERTELKA

Mokytoja Daiva Novikienė
stovyklautojas mokė komponuoti
darbelius iš gamtoje
išaugintų gėrybių
Autoriaus nuotraukos

„Lietuvoje tikriausiai nėra gražesnės ir patrauklesnės vietos poilsiui nei Tiltagaliai: čia vanduo saugus, po langais ošia miškas, yra karštas vanduo, skaniai maitina“, – žavaus gamtos kampelio privalumus vardijo Vilniaus Verkių specialiosios mokyklos auklėtoja Levutė Majauskienė. Ji ir tos pačios mokyklos muzikos mokytoja Olga Diskan dešimt dienų dirbo savo grupės vadovėmis respublikinėje vaikų vasaros poilsio stovykloje „Trimitas“. Iškylauti maždaug dvidešimt jaunųjų vilniečių galėjo ir Baltijos pajūryje, tačiau jie pirmenybę atidavė Tiltagaliams. Pernai grupė šios mokyklos auklėtinių jau čia poilsiavo.


Jaunieji šauliai – vėl Baisogaloje

Būrių prisistatymas

Liepos 14-osios rytą prie senojo Baisogalos malūno išdygo palapinių miestelis. Radviliškyje dislokuoto oro gynybos bataliono karių pastatytose palapinėse apsigyveno Šiaulių apskrities Generolo P.Plechavičiaus šaulių rinktinės 120 jaunųjų šaulių, tarp jų – 20 jaunųjų šaulių baisogaliečių. Įsikūrė tradicinė mobili vasaros jaunųjų šaulių stovykla. Prieš tai tokios stovyklos jau vyko oro gynybos batalione ir Joniškyje.


Lietuvos jaunimas Europos Parlamente

Europos Parlamento narė
Margarita Starkevičiūtė
su grupe Lietuvos
moksleivių Strasbūre

Birželio mėnuo nebuvo eilinis kelioms dešimtims Lietuvos jaunimo. Laimėję rašinio konkursą, moksleiviai iš keturių Lietuvos didmiesčių (Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio) užsitarnavo galimybę nemokamai nukeliauti į vieną gražiausių Prancūzijos miestų – Strasbūrą, kuriame įsikūrusi Europos Parlamento būstinė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija