„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. sausio 19 d., Nr. 1 (86)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

„Turint tikslą verta aukotis“

Irena Bikulčienė nominuota
Metų jaunimo organizacijos vadove
Autoriaus nuotrauka

Prieš šv. Kalėdas Aukštaitijos sostinės „Garso“ kino centre buvo nominuoti Metų jaunimo organizacija, Metų vadovas ir Metų savanoris. Metų jaunimo organizacijos vadovo titulas atiteko Panevėžio krašto ateitininkų valdybos pirmininkei bei miesto prie Nevėžio „Žemynos“ vidurinės mokyklos Šv. Kazimiero ateitininkų kuopos globėjai Irenai BIKULČIENEI. Su ja susitiko ir kalbėjosi „XXI amžiaus“ korespondentas.


Moksleivių spektaklis „Dešimt gyvenimo žodžių“ – advento siurprizas

Bronius VERTELKA

Tikybos mokytoja Vilija
Kiaunienė (sėdi) su grupele
spektaklio artistų
Autoriaus nuotrauka

Adventas – ne vien susikaupimo ir apmąstymo, bet ir jaunųjų kūrybos metas. Tai įrodė Panevėžio J. Miltinio vidurinės mokyklos moksleiviai, tokiu laiku parengę spektaklį „Dešimt gyvenimo žodžių“.

Dirbti tikybos mokytoja į šią mokyklą Vilija Kiaunienė atėjo prieš daugiau nei trejus metus, rekomendavus Katechetikos centrui. Patekusi į naują erdvę, kur ypač vertinami meniniai dalykai, ji veikiai suprato, kad ir pedagogams atsirado poreikis kuo geriau dvasiškai parengti mokinius Adventui ir tai būtina įprasminti. Naujokė, turinti ir Vilniaus kultūros mokyklos diplomą, ėmė galvoti, ką čia nauja surengus. Taip buvo sukurtas spektakliukas, jau aną Adventą pradžiuginęs mokyklos bendruomenę.


Arkivyskupijos jaunimo piligrimystė Jaunimo susitikime Zagrebe

Gruodžio 28–sausio 1 dienomis Kauno arkivyskupijos parapijų jaunimas, aukštųjų mokyklų studentai kartu su visos Lietuvos jaunimu dalyvavo Taizė bendruomenės senųjų ir naujųjų metų sandūroje rengiamame Jaunimo susitikime, kuris kasmet – pernai jau 29 kartą – vyksta vis kitame Europos mieste. Šis susitikimas, kuriame dalyvavo apie 50 tūkst. jaunuolių iš įvairių šalių, vyko Kroatijoje, Zagrebo mieste. Į Zagrebą kauniečiai atvyko kartu su kitais 700 Lietuvos jaunuolių, Kroatijos sostinę pasiekę šešiolika autobusų.


„Taika – didžiausia vertybė“

Kauno J.Naujalio muzikos
gimnazijos ansamblis,
atlikęs giesmių programą

1986 metais Austrijos skautai parsivežė iš Betliejaus, Jėzaus Gimimo bažnyčios, taikos ugnį, kurią išplatino savo šalyje. Kitais metais taikos liepsnelė iškeliavo jau į Vokietiją, Čekiją, Slovakiją. Kiekvienais metais Betliejaus taikos šviesos geografija plėtėsi, estafetės būdu keliavo beveik per visą Europą. Lietuvos harcerai ir skautai šiame renginyje dalyvauja jau vienuoliktą kartą. Skautybės šimtmečio pasaulyje išvakarėse Betliejaus akciją vieningai vykdė visos Lietuvoje veikiančios skautų organizacijos. Tai labai svarbus žingsnis bendradarbiaujant ir įgyvendinant tikrą skautišką brolystę. Bendra akcija reikalauja išmokti dirbti kartu, išklausyti kitų nuomones bei įgyvendinti bendrus tikslus.


Tradiciniame bėgime – jaunieji šauliai

Jaunieji Alytaus šauliai,
bėgimo „Gyvybės ir mirties
keliu“ dalyviai

Sausio 13 dieną Vilniuje jau šešioliktą kartą Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos iniciatyva surengtas tradicinis tarptautinis pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtas 1991 m. sausio 13-ąją žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams Loretai Asanavičiūtei, Virginijui Druskiui, Dariui Gerbutavičiui, Rolandui Jankauskui, Rimantui Juknevičiui, Alvydui Kanapinskui, Algimantui Petrui Kavoliukui, Vytautui Koncevičiui, Vidui Maciulevičiui, Titui Masiuliui, Alvydui Matulkai, Apolinarui Povilaičiui, Ignui Šimulioniui, Vytautui Vaitkui atminti ir pergalės prieš pavergėjus metinėms paminėti.


Lietuvos studentės nuotykiai Amerikoje

Vilis NORMANAS

Į JAV vasarą išvyksta daug Lietuvos studentų, kurie nori ne tik užsidirbti, bet ir pamatyti svajonių šalį bei patirti daug naujų įspūdžių, susirasti draugų, taip pat čia jie gali pamatyti garsiausius pasaulyje žmones.


Truskava. Čia vyko Kėdainių rajono Josvainių ir Pernaravos parapijų jaunimo rekolekcijos, pavadintos „Pradžioje”. 25 dalyviai įsikūrė Aušros Vartų Marijos ir Šv. Teresėlės bendruomenės namuose. Rekolekcijas organizavo Josvainių ir Pernaravos klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis. Programą kūrė jaunimo vadovė Aušra Giedrienė, animatorės Vytautė Jačiunskytė, Monika Bartkutė ir Eglė Sirtautaitė. Rekolekcijų programos turinys: Šventojo Rašto skaitymas bei diskusijos grupelėse, dalyvavimas šv. Mišiose ir pamaldose, bendros maisto (agapės) organizavimas, bendruomeniniai žaidimai ir šokiai, pažintis su moterų vienuolyno gyvenimu bei Truskavos bažnyčia, dvasiniai pokalbiai.


Vytautas Kernagis: su daina per gyvenimą

Vytautas Kernagis

Vytautas Kernagis gimė 1951 m. gegužės 19 d. Studijavo aktoriaus meistriškumą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje bei estrados režisūrą Maskvos valstybiname meno institute. Vaidino ir dainavo daugelyje Lietuvos kino filmų ir miuziklų.

Nuo 1997 metų Palangos muzikos klube „Anapilis” kartu su klubo siela – Raimondu Kisieliumi rengia muzikines „Indėnų vasaras”. 1978 metais įrašė pirmą Lietuvoje dainuojamosios poezijos plokštelę „Vytautas Kernagis”.


Neišsiųstas laiškas emigrantams

Petras GIRDZIJAUSKAS

Mano mielieji suaugusieji ir pypliai!

Nuoširdžiai ačiū už laiškutį, kurį gavau Vilniuje gruodžio mėnesio 12 dieną. Mūsų didžiausi norai – kad Jums sektųsi, kad Kalėdų šventės būtų gausios ir aidėtų linksmybių garsais.

Mus žavi Jūsų lankomas Niujorkas ir Niagaros kriokliai, Jūsų pastangos melstis lietuviškai (nors nebūtina, Dievas supranta ir kitas kalbas), savo vaikus šeštadieniais mokyti lietuviško rašto.

Dar baudžiavos gadynėj, dar trinyčiuos,

Dar pliekdamies sunkiausiuose varguos,

Gražias ir aukštas statėme bažnyčias.

Su bokštais besistiepiančiais danguos.

(Iš Antano Miškinio „De profundis“)

Vilniaus miesto Lazdynų mikrorajone baigiame statyti švento Jono Bosko bažnyčią ir vienuolyną. Kasdien triskart aukojamos šv. Mišios (nors tiek pat aukojama ir lenkiškai). Dabar mūsų klebonas lenkas kunigas Jacekas, o vienuolyno administratorius – italas, bet jie šv. Mišiose meldžiasi ir pamokslus sako lietuviškai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija