„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. balandžio 20 d., Nr. 4 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Atvelykis su jaunimu

Eglė Čaplinskienė

Radvilėnų vidurinės mokyklos
jaunučių choras
Šv. Pranciškaus vienuolyne

Šiandien labai liūdna stebėti, kaip katalikiškos šventės, ypač šv. Velykos, virsta margučių, sotaus maisto, dažnai visai nekrikščioniško pasilinksminimo švente. Pamirštami ne tik papročiai, bet dažnai ir seni tėvai. Džiugu, kad mokyklos šitą padėtį bent iš dalies mėgina pakeisti.

Štai Radvilėnų vidurinė mokykla, esanti prie pat Šv. Antano Paduviečio bažnyčios, kasmet prieš Kalėdas surinktą labdarą neša parapijos socialiai remtiniems vaikams.


Jaunasis akordeonistas neriečia nosies

Bronius VERTELKA

Naujamiestietis moksleivis Šarūnas
Kizla – gabus akordeonistas

Aštuntajame tarptautiniame jaunųjų akordeonistų festivalyje-konkurse, kuris vyko sausio pabaigoje Kaune, Šarūnas Kizla savo amžiaus grupėje pelnė antrojo laipsnio diplomą. Jis buvo vienintelis muzikantas iš Panevėžio rajono. Toks jo pasiekimas, be abejo, yra didelis. Kad taip „nuskils“, beveik neturėjo vilčių. Šiaip prizinės vietos atitekdavo Vilniaus ir Kauno akordeonistams. Šarūnas – Panevėžio rajono Naujamiesčio vidurinės mokyklos penktokas. Balandžio 16-ąją jam sukako 12 metų.


Supranta emigrantus, bet patys ateitį mato Lietuvoje

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakiečiai Mindaugas
ir Inga beveik metus gyvena Airijoje

Pastaruoju metu vis daugiau jaunimo išvyksta dirbti į užsienį. Tūkstančiai lietuvių dirba svetimose šalyse ir net neketina grįžti į tėvynę. Perspektyvus jaunimas kuria šeimas, ima banko paskolas ir perka namus bei, būdami pareigingais darbininkais, stiprina kitų Europos šalių ekonomiką.

Daug kas kelia klausimą, kodėl paliekama sava šalis, o pasirenkamas gyvenimas toli nuo artimųjų. Atsakymas, atrodo, nėra sudėtingas – ten moka daugiau nei pas mus ir galimybės prasigyventi yra daug didesnės. Kalbėjome su pora šakiečių, iš Airijos į gimtinę grįžusių vos porai savaičių. Nors Mindaugas ir Inga svetimoje šalyje gyvena beveik metus, tačiau pripažįsta, kad Airijoje visiškai kitokios perspektyvos nei Lietuvoje.


Tėvų pasiaukojimas įvesdinant vaikus į krikščioniškąjį gyvenimą

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotrauka

Kas yra Pirmoji Komunija? Ką ji duoda vaikui?

Vaikų rengimas Pirmajai Komunijai – tai pasirengimas dviem sakramentams – Sutaikinimo (Atgailos) ir Eucharistijos (Komunijos). Šios katechezės uždavinys – lydėti vaiką jo tikėjimo augimo kelionėje. Programos trukmė – vieneri mokslo metai, kviečiant vaikus vienam užsiėmimui per savaitę. Tėveliai, išgirdę, kad, norėdami vaikus parengti Pirmajai Komunijai, turės mokytis visus metus, pradeda priekaištauti: „Kodėl vaikai negali būti rengiami mokykloje? Mes neturime tam laiko! Dabar ne tas amžius!“ Mieli tėveliai, nesibaiminkite! Bažnyčia taikosi prie šeimos.


Gausi jonaviečių piligriminė kelionė į Šiluvą

Felicija LANKELIENĖ

Kelionei į Šiluvą pasiruošę
jonaviečių autobusai
Kun. Sigito BITKAUSKO nuotrauka

Tęsiama arkivyskupijos dekanatų piligrimystė, rengiantis Šiluvos Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo 400 metų Jubiliejui. Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius yra pabrėžęs, jog 2008 metų Jubiliejaus iškilmės bus labai reikšmingas įvykis Bažnyčios gyvenime, bet nemažiau svarbus ir pasiruošimo laikotarpis. Galbūt net svarbesnis, nes visiškai ir vaisingai suvokti ir savyje išgyventi Švč. Mergelės Marijos apsireiškimą galima tik tuomet, kai tam paskirsime pakankamai laiko ir dėmesio. Toms mintims pritardami, Jonavos dekanato tikintieji atsakingai ėmėsi pasiruošimo darbų. Išsamiai apsvarstyta ir paruošta programa, numatyti svarbiausi renginiai, užduotys, jų vykdytojai ir atsakingi asmenys. Darbų pakaks ir pastoracinei tarybai, ir Bažnyčios organizacijoms, ir kunigams. Aktyviai įsijungia ir visų parapijų bendruomenės.


Kiekviena diena žmogui kažką dovanoja…

Marytė Gustainienė,

Kauno ,,Aušros” gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

„Aušros“ jaunosios literatės
atlieka muzikinę literatūrinę kompoziciją

Gyvenimas sudėtingas, painus, nenuspėjamas. Žmogus dažnai dvejoja, ką rinktis, kaip elgtis, kuo pagaliau būti, kaip numatytą misiją įvykdyti?... Daug klausimų knibžda mintyse, o širdis padeda pasirinkti. Būtent širdis, nes ji pulsuoja dvasios šviesa, užpildančia visą kasdienį pilkumą. O poeto širdis ir mintys pripildytos tos dvasinės šviesos, kuri spinduliuoja kiekvienoje smulkmenoje, net toje, pro kurią mes einame ir praeiname, net nestabtelėję, neišgirdę, nepajutę. Kaip ir skausmo kito sieloje taip dažnai nematome. O kodėl? Todėl, kad mūsų sielose liko plyšeliai, nesušildyti meilės, neišsipasakoti, nutylėti.


Ką man davė Lietuva?

Algirdas Raškevičius-Titnagas

Girdžiu jaunus žmones taip sakant, ir nejučiomis skruostu nurieda ašara. O ką gi mes davėme Lietuvai? Dabar tai svarstyti nebemadinga. Okupantams siautėjant, daugybė jaunų žmonių – išsimokslinusių, besimokančių ir biedniokų vaikų, išniekintais kūnais buvo guldomi miestelių aikštėse, metami į duobes. Jie žinojo, kur eina, ir neklausė, ką už tai gaus. Nelygioje kovoje jie mąstė, kaip apginti Tėvynės garbę. Gal tai buvo auka už tautos nuodėmes?

Dabar daugelis gina tik savo interesus, nors turėtų būti pavyzdys jaunimui. Žuvusiųjų šeimos buvo ištremtos, turtas atimtas, likusiuosius Tėvynėje persekiojo, neleido mokytis. Tėvai pasakojo, kad, vežant į Sibirą gyvuliniuose vagonuose, visi vienu balsu giedojo: „Dievas – mūsų prieglauda ir stiprybė“. Ir tai daugeliui padėjo išgyventi. Sibire būdami melsdavosi, kad sugrįžtų ir būtų palaidoti tėvų žemėje. Ne visiems tai buvo lemta. Jei vėl viskas pasikartotų, jie niekada netaptų parsidavėliais.


Vienas talentingiausių

Andrius TEIŠERSKIS

Žygimantui Janavičiui
prognozuojama puiki karjera

„Alytaus“ komanda – viena Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) lyderių. Alytiškiai tampa itin grėsminga jėga, kai jai padeda krepšinio specialistų neabejotinai talentingiausiu NKL žaidėju laikomas Žygimantas Janavičius. Septyniolikmetis 192 cm ūgio krepšininkas – šių metų Europos jaunių vicečempionas, išrinktas į pirmenybių simbolinį penketą, nors už daugelį varžovų buvo metais jaunesnis.

Ž.Janavičius praėjusį NKL sezoną buvo tvirtas ekipos ramstis. Jis pelnydavo vidutiniškai po 14 taškų, atkovodavo po 3 kamuolius, atlikdavo net po 6 perdavimus metimui. Šis rodiklis - geriausias lygoje.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija