„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. spalio 12 d., Nr. 10 (95)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Trys sveiko kūrybinio optimizmo šventės

Edmundas Simanaitis

Žvalūs ir pasitempę jaunieji
kariai, skambant maršui,
kariškai pražygiavo darnia rikiuote

Rukloje dislokuotame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke dviejų mokomųjų batalionų naujokai rugsėjo 8 dieną prisiekė ištikimai tarnauti Lietuvos Respublikai. Iškilmingas priesaikos aktas jaunuoliams suteikė garbingą Lietuvos kariuomenės kario statusą. Iš visos Lietuvos kraštų suvažiavusių jaunuolių tėvų, brolių, artimųjų, mylimųjų ir draugų akivaizdoje prisiekusieji iškilmingai pasižadėjo „būti dorais ir garbingais Lietuvos kariais“.


Prie savęs pakvietė žemė

Bronius VERTELKA

Jaunasis ūkininkas
Tomas Lisauskas įgyvendino
projektą „Uogynų plėtra“,
kuris buvo pripažintas
geriausiu Panevėžio apskrityje
Autoriaus nuotrauka

Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ vykusioje Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos projektų mugėje „Regionų lyderiai“ laimė lydėjo Panevėžio rajono ūkininką Tomą Lisauską. Jo įgyvendinamas projektas „Uogynų plėtra“ pripažintas geriausiu Panevėžio apskrityje.

31 metų T.Lisauskas ūkininkauja Dubų kaime. Šis kaimas priklauso Velžio seniūnijai, tačiau ir ten tiksliai nežinojo, kur tokia vietovė yra, ir negalėjo man nusakyti kelio. Teko pasikliauti savo nuojauta. Turėjau truputį paklaidžioti, kol radau jaunąjį ūkininką. Tuo metu jis kartu su samdomais vyrais laukuose rinko akmenis. Pasirodo, nuo jo ūkio Dubų kaime iki Šilagalio, kur Tomas gyvena, tiesiai keliuku per mišką yra apie tris kilometrus. Nuo čia matyti, kaip automagistrale Vilnius–Panevėžys zuja automobiliai.


Poeto kūrybos spalvos – jaunųjų darbuose

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ,

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė

Piešia sesutės Dovilė
ir Elenutė Katinaitės

Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotojų surengtoje kūrybinėje jaunimo stovykloje karaliavo poezija, fantazija, gamtos spalvos ir jaunatviškas šėlsmas. Ši stovykla – vienas iš bibliotekos vykdomo projekto „Aš – žodžio tapytojas. (Vladas Šlaitas)“ renginių, skirtų kraštiečio poeto V.Šlaito atminimo įamžinimui, jo kūrybos puoselėjimui, žmonių atminties gaivinimui.

Pačiame rajono pakraštyje, šalia Žemaitkiemio miestelio prigludusiame Rundžių kaime, keletui dienų iš miesto šurmulio pabėgęs būrelis jaunųjų kūrėjų įrengė savo stovyklą.


Ašaros, grojant Mendelsoną

Vetusta PRIŠMANTIENĖ

Vėjas, stipriais gūsiais šokdindamas rudenio lapus, iki blizgesio nušveitė Laikinosios sostinės senos aikštės grindinį, tačiau ji vis vien kažkokia liūdnai pilka. Bet štai iš senamiesčio gatvės išrieda gėlėmis apkaišytos mašinos, ir ta liūdna aikštė tarytum jaunyste pražysta: kaip lengvas rytmečio rūkas plaikstosi balti jaunųjų apdarai, raibuliuoja puokštės, susijaudinimu liepsnoja veidai!.. Atrodo – kas jiems tas darganotas ruduo?! Jiems šviečia sava saulė! Ji ir atvedė jaunus žmones čia, prie Santuokų rūmų.


Keliai į bažnyčią

Margarita ŠEVELIOVA

„Jie užsidėjo akinius ir, sušukavę plaukus į kuodą, giriasi aukšta kakta... Paėmę į rankas teleskopą, pažvelgė į dangų, tačiau niekur tarp žvaigždžių nepamatė žilo senuko, todėl atkirto: „Dievo nėra.“ Bet kuo galingesni jų teleskopai, tuo labiau jie trumparegiai...“

(Citata iš seno dienoraščio)

Mažą miestelį, iš kurio kilusi visa mano šeima, skiria dvi amžinybės. Jo rytinėje dalyje iškilusi bažnyčia, kurioje krikštija visus miestelio kūdikius, o vakarinėje plečiasi kapinės, svetingai priimančios amžinajam poilsiui visus senolius. Taip ir juda ten gyvenimas: nuo saulėtekio iki saulėlydžio.


Reinkarnacija – ar tai tikra?

Dr. Apolinaras Žiedelis

Dauguma Rytų religijų moko, kad, norint pasiekti vienybę su Vieniu (Absoliutu), reikia pereiti daug gyvenimų. Išganymas esąs pažangos ir atžangos vyksmas, besitęsiąs per daugelį žemiškų žmogaus egzistencijų. Ši žmogaus veiksmų virtinė ir vadinama reinkarnacija (mirusio žmogaus sielos persikūnijimo koncepcija, arba metempsichozė). Reinkarnacija – ciklinė sielos evoliucija, kuri vyksta sielai pereinant iš vieno kūno į kitą. Siela privalo eiti per įvairias gyvenimo formas į žmogiško buvimo plotmę, kurioje išmokstamos moralinio gyvenimo pamokos. Induizmas ir budizmas moko, kad tik per gyvenimo kliūtis, vargus bei kančias siela gali pelnyti išsivadavimo garantą — atgimimų ir kančios rato užbaigimą.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija