„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gruodžio 12 d., Nr.12 (109)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

B. Obamos vertybių pinklės

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Naujasis JAV prezidentas
Barakas Obama su žmona ir dukrelėmis

Jungtinėse Amerikos Valstijose išrinkus pirmąjį juodaodį prezidentą vis dar neslūgsta džiūgavimų banga – neva Obamos išrinkimas reiškia demokratijos pergalę. Dažnai prisimenamas ir garsusis kovotojas už juodaodžių teises Martinas Liuteris Kingas. Bet vargu ar galime lyginti M. L. Kingą ir B. Obamą. Radikalus krikščionių dvasininkas M. L. Kingas aktyviai kovojo su rasizmu, propagavo laisvės ir lygybės idealus. Greta aktyvios pilietinės veiklos šis dvasininkas pasižymėjo kaip tikras krikščionybės skleidėjas. To, deja, negalima pasakyti apie Obamą. Priešingai – naujasis prezidentas vadovaujasi pasaulietinėmis vertybėmis, o jo bandymai joms suteikti pseudoreliginį pagrindą nėra įtikinami.


Vilties ženklai šiandieninėje visuomenėje

Bronius VERTELKA

VDU katalikų teologijos fakulteto
dekanas dr. Benas Ulevičius (kairėje)
bendrauja su jaunimu

Respublikinė mokslinė-praktinė konferencija „Vilties ženklai šiandieninėje visuomenėje“, kurią surengė Kauno technologijos universiteto Panevėžio institutas, Vilniaus akademinės sielovados centras, Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo kunigų marijonų vienuolija ir Panevėžio vyskupijos Šeimos centras,  lapkričio 22 dieną įvyko Panevėžio miesto Savivaldybės salėje.


Treji veiklos metai – daug ar mažai?

Jolanta Virbickienė

„Vilties vėrinėlių“ vaikų
ir jaunimo centro lankytojai

Lapkričio 14 dieną Žemaičių Kalvarijos vaikų ir jaunimo centre „Vilties vėrinėliai“ paminėti trejų metų veiklos sukaktį susirinko ne tik nuolatiniai lankytojai, bet ir jų tėveliai, vadovai. Sveikinimo žodį tarė centro direktorius kanauninkas Andriejus Sabaliauskas, o centro vadovė Jolanta Virbickienė pateikė metinę centro veiklos ataskaitą bei apžvelgė visus per metus vykdytus projektus.


Aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis

Viktorija SEREDŽIŪTĖ

Neseniai Kaune vykusiame dešimtajame studentų chorų festivalyje, skirtame Tarptautinei studentų dienai, dalyvavo devyniolika akademinių chorų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių. Buvo surengti septyni koncertai Kauno bažnyčiose ir koncertų salėse. Festivalį organizavo KTU akademinis choras „Jaunystė“ (vadovė Danguolė Beinarytė), taip pat Lietuvos liaudies kultūros centras, KTU Kultūros skyrius, KTU studentų atstovybė, Kauno miesto savivaldybė.


Gajus kūnas – budri dvasia

Medicinos studentų ateitininkų korporacijai
„Gaja“ – 80 metų

Prof. habil. med. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas,

Lietuvių katalikų mokslo akademijos medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos Europos asociacijų valdybos narys

Lapkričio 22 dieną Kauno medicinos universiteto studentų ateitininkų korporacija „Gaja“ pažymėjo savo įsikūrimo 80-metį. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo KMU kapelionas kun. R. Banys ateitininkų būstinės koplyčioje. Jis linkėjo korporantams vadovautis korporacijos steigėjų idealais, ragino jų neužmiršti savo studijose, darbo aplinkoje, universitetinėje bendruomenėje, tarp studentų ar bendradarbių būti „žemės druska ir pasaulio šviesa“ (pagal Mt 5, 13-14).  Po mišių, sugiedojus ateitininkų himną, korporaciją sveikino kitų universitetų ateitininkų korporacijų atstovai – „TauTiTo“, „Vyties“, „RePublikos“, rezidentų tarybos atstovė M. Birmontaitė, universiteto sielovados koordinatorė S. Adler.


„Comenius“ projektas Didžiosios Britanijos  koledže

Odeta Tumelytė

Mokytojų posėdyje

„Comenius“ partnerystės tikslas – skatinti įvairiapusį bendradarbiavimą tarp Europos šalių mokyklų. Lapkričio 7-13 dienomis Didžiosios Britanijos karaliaus Edvardo VI koledže, esančiame Totneso mieste, vyko trečiasis „Comenius“ projekte dalyvaujančių šalių (Anglija, Danija, Kipras, Lietuva) susitikimas, kurio tema „European Identity“ („Europietiškas identitetas“). Susitikimą  organizavo „Comenius“ projekto koordinatorė, karaliaus Edvardo VI koledžo muzikos mokytoja Kicoula Ross.


Barbora Žagarietė – skaistumo pavyzdys

Lapkričio 26 dieną Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijoje lankėsi VPU katalikų tikybos katedros ir ŠU profesorė Aldona Vasiliauskienė. Istorijos mokslų daktarė Aldona Vasiliauskienė pasakojo mokiniams ir Panevėžio Marijos tarnaičių bendruomenės seserims apie beatifikacijos bylas. O jų iki 2008 metų Lietuva pradėjo aštuonias (keturias moterims ir keturias dvasininkams). Viena jų – Barbora Žagarietė-Umiastauskaitė.


Mums rašo

Vaikai vaikams

Vaikai tikrai žino, kas yra svajonės...

Kauno „Ąžuolo“ katalikiškos mokyklos „Valančiukų“ būrelio vadovė Rasa Jakutienė lapkričio 28 dieną surengė koncertą-susitikimą vaikų dienos centre „Pranciškaus akmenėliai“. Linksmai klegantys „Ažuolo“ vienuoliktokai centre iš pradžių pasijuto nejaukiai: tokie mažučiai,  tačiau jau ir šilto, ir šalto matę vaikai (7-10 metų) visą dieną ruošėsi svečių atvykimui, karpė atvirutes. Kaip įprasta vaikų centre, atvykus svečiams vyko maldos valandėlė, kurios metu vaikai savo rimtimi ir susikaupimu pirmą, bet tikrai ne paskutinį kartą nustebino mokinius.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija