„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. sausio 23 d., Nr.1 (110)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pasitikėjimo piligrimystės kelionė

Ignė Rotautaitė

Jaunieji Lietuvos maldininkai Briuselyje

Septyniolika autobusų ir apie 800 jaunųjų piligrimų iš Lietuvos senuosius metus užbaigė ir Naujuosius sutiko Briuselyje – mieste, kuris nuo 2008 m. gruodžio 29 iki 2009 m. sausio 2 dienos buvo išrinktas Taizé  žiemos Pasaulio jaunimo susitikimo šeimininku.

Apie 40 tūkstančių jaunų žmonių iš visos Europos ir kitų žemynų penkias dienas praleido kartu, stengėsi iš naujo atrasti Bažnyčią, kaip žmonių bendrystės pamatą, taip pat savyje atrasti Dievą, suprasti savo gyvenimo prasmę, peržengti mus skiriančias sienas, melstis kartu per giesmę ir tylą, pradėti „Pasitikėjimo piligrimystę“ savo gyvenime.

Penki anykštėnai – Miglė Zuzevičiūtė, Edgaras Dūdėnas, Ignė Rotautaitė, Gertrūda Meldaikytė ir Karolina Abramovaitė – į „Pasitikėjimo piligrimystės“ kelionę leidosi su Panevėžio jaunimo centru.

Mūsų „ dvasiniu tėvu“ kelionėje tapo Naujamiesčio klebonas kun. Algirdas Dauknys, kuris nuo pat kelionės pradžios stengėsi suprasti kiekvieno jaunuolio kelionės tikslą. Kelionė į Briuselį truko dvi dienas ir dvi naktis. Kiekvieną dieną dalijomės savo mintimis, norais, siekiais, kuriuos tikėjomės patirti kelionėje. Rytais ir vakarais vyko pamaldos, klausėme kunigo pamokslų. Tarpine stotele devynioms valandoms tapo Vokietijos miestas  Drezdenas, nustebinęs savo architektūros pastatais ir XIV – XVI amžiaus paveikslų paroda. Čia vyko  bendros šv. Mišios su vokiečiais, kuriose gavome galimybę sugiedoti giesmę lietuviškai.

„Nors kelionė autobusu gana varginanti, bet noras pamatyti naujas vietas, pagyventi belgų šeimoje, pabendrauti su užsieniečiais, sutikti keliasdešimt tūkstančių žmonių, turinčių tą patį tikslą, buvo aukščiau nuovargio“,- pasakojo keliauninkė Miglė.

Visi išvargę ir nesiprausę ankstų gruodžio 29-osios rytą jau buvome Briuselyje. Gavę krūvą žemėlapių leidomės į savo parapijos paieškas. Kelionė metro, vėliau traukiniu, šiek tiek paklydimų ir mūsų tikslas pasiektas – nedidukas Kortenbergo miestelis, nutolęs nuo Briuselio 15 kilometrų, jau čia. Visi išsiskirstėme į skirtingas šeimas.

Tikroji Taizé – „Pasitikėjimo piligrimystė žemėje“ prasidėjo. Penkios dienos tarp įvairiausių tautų žmonių, malda per giesmę ir tylą su Taizé broliais leido pajusti bendrystę ir Taizé dvasią.

Pirmosios dienos programoje buvo numatyta bendra vakarienė Briuselio parodų rūmuose ir bendra malda bei meditacija, vadovaujama Taizé bendruomenės prioro brolio Aloyzo. Kiekvieną dieną vyko teminiai susitikimai bei diskusijos. Susitikimo programoje mums buvo pasiūlyta daug temų, kuriose susipina tikėjimas, bendrumas ir asmeninė atsakomybė. Kokie šaltiniai gaivina krikščionio gyvenimą? Kokie yra keliai kuriant solidaresnę ekonomiką? Kokios yra Europos Sąjungos vertybės ir nuostatos? Europos Sąjungai buvo skirta daug dėmesio – juk Briuselis yra tapęs ES sostine. Paskaitos, diskusijos vyko įvairiuose muziejuose, aikštėse, šventovėse. Užsiėmimų metu aplankėme ir Briuselio senamiestį.

Gruodžio 30-osios vakaro pamaldose kartu dalyvavo įvairių konfesijų dvasininkai, Europos šalių atstovai ir Belgijos karalienė Paola.

Kiekvieną rytą suskirstyti į parapijas rinkomės bažnyčioje, grupelėse skaitėme „Taizé laišką iš Kenijos“, diskutavome, dalijomės savo patirtimi ir įžvalgomis. Laiške iš Kenijos brolis Aloyzas ragino jaunimą prisiimti atsakomybę už savo būtį, padaryti, nors ir nedaug, bet tiek, kiek galime, kad  įveiktume mūsų visuomenės pertvaras, pastebėtume vienišus ir kenčiančius žmones.

Naujuosius metus sutikome parapijose gruodžio 31-ąją dalyvaudami vigilijoje už taiką ir susitaikymą. Po pamaldų vyko „tautų festivalis“, kuriame įvairių tautų atstovai mokė kitus šokti ar dainuoti savo šalies tradicinius šokius ir dainas. Mes visus sužavėjome savo šokiu-žaidimu „Jurgeli, meistreli“.

Gruodžio 31-osios pamaldose buvo paskelbtas miestas, kuriame vyks kitų metų Žiemos Europos jaunimo susitikimas. Juo tapo Lenkijos miestas  Poznanė.

„Kelionė į Taizé susitikimą buvo labai šauni, paliko gilų įspūdį, visos veiklos, šeimų priėmimas buvo ypač šilti ir nuoširdūs. Šeimininkai mus priėmė tarsi savo šeimos narius, davė savo namų raktus. Pats Taizé susitikimas padėjo įsigilinti į save  ir pasisemti naujų įspūdžių.“ „Įspūdinga, kad tiek daug jaunimo, susirinkę kartu, randa bendrumą, nors yra skirtingų tautybių, tikėjimų“, – įspūdžiais iš kelionės dalijosi Edgaras.

Sausio 2 dieną palikome Briuselį. Dvi kelionės dienos – ir vėl Lietuvoje. Tačiau kelionėje namo dar daug teko iškęsti. Sugedo karšto vandens aparatas autobuse, teko gyventi be karšto maisto. Bet visa tai niekis, nes buvome pilni neįkainojamų įspūdžių.

Grįždami namo sustojome Prahoje. Ten vyko bendros pamaldos su čekais, kurie labai domėjosi, iš kur mes atvykome, ką čia veikiame. Turėjome keletą valandų laisvo  laiko paganyti akis po miesto architektūrą.

Taizé susitikimas labai patiko. Turėjome puikią progą susipažinti su kitų kultūrų ir religijų žmonėmis, įsigilinome į kitų šalių gyvenimo sunkumus, sustiprinome anglų kalbos žinias, bet svarbiausia – labiau priartėjome prie Dievo ir pajautėmė skirtingų žmonių bendrumą vardan vieno tikslo.

Esame labai dėkingi Anykščių šv. Mato bažnyčios klebonui kan. Stanislovui Krumpliauskui ir  Panevėžio šv. Petro ir Povilo bažnyčios vikarui kun. Jonui Morkvėnui už pagalbą ir piniginę paramą.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija