„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. sausio 23 d., Nr.1 (110)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Židinys“ nušvito dar skaisčiau

Benjaminas ŽULYS

Apie dešimt metų Kauno Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje gyvuoja jos Rektorato katalikiška jaunimo bendruomenė „Židinys“. Jai vadovauja bažnyčios rektorius kun. Tomas Karklys. Šiandien bendruomenėje yra 20 berniukų ir mergaičių, dar 17 jaunuolių yra kandidatais į bendruomenę. Nemaža jos dalis tą pavakarę susirinko švęsti Kūčių ir šv. Kalėdų. Jaukiai įrengtoje pusrūsio patalpoje susirinkusieji gyvai kalbėjosi apie gražiausią metų šventę – kūdikėlio Jėzaus gimimą, jo atėjimą į šį pasaulį, dalijosi įspūdžiais iš vakarykštės išvykos. Tai buvo nepaprasta išvyka. Jaunieji židiniečiai lankėsi Kauno kariniuose daliniuose, taip pat – pas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos darbuotojus. Kalėdinėmis giesmėmis, šiltais sveikinimais berniukai ir mergaitės linkėjo Dievo palaimos, dvasios tvirtybės, meilės ir darnos. Kūčių vakarą savo dvasiniuose namuose jaunieji „Židinio“ nariai džiaugėsi atėjusia švente, laukė netrukus ateisiančių Naujųjų metų. Tai buvo graži vienos katalikiškos šeimos šventė, tad kaip ir dera tokia proga, čia vyravo šeimyniška nuotaika. Bendruomenės vadovas kun. T. Karklys savo jauniesiems bičiuliams kalbėjo, kad šv. Kalėdos tai – Dievo meilės žengimo į žmogaus širdį šventė, tikėjimo, meilės ir vilties įsikūnijimas mūsų sielose.

Užkalbinta židinietė Džiugenta sakė, kad šioje bendruomenėje ji treti metai. Prieš kurį laiką ji su savo bendraamžiais lankėsi Kauno rajono Pagynės vaikų namuose, Kauno įgulos Karininkų Ramovėje, dalyvavo kituose renginiuose.

Antrus metus „Židinyje“ lankosi ir Klemensas. O štai Gintarė iš Maironio gimnazijos čia jau devinti metai. Atėjo dar visai mergytė, o dabar – jau šešiolikmetė. Lina mokosi Šilainių, Novilė – Julijanavos,  Karolina – „Versmės“ vidurinėse mokyklose. Visos jos surado kelią į šią bendruomenę. Mergaitės sakė, kad jas čia traukia nuoširdus bendravimas, atvirumas, savarankiškumo ugdymas, skatinimas dar artimiau pažinti Dievą. Tai be abejo esąs jų vadovo kun. T. Karklio nuopelnas. Bendruomenės narių nuomone, jis mokąs bendrauti su jais, esąs ne viršininkas, o lygus su jais bendruomenės narys, tik daugiau patariantis, nukreipiantis. Štai ir 2008 - ais būta įdomių, prasmingų suėjimų, renginių, išvykų. Pirmiausias – kiekvieno sekmadienio šv. Mišios, kuriose kunigas taria pamokamą žodį jaunuoliams, merginoms, jų tėveliams. Pabuvota Kauno įgulos Karininkų Ramovėje, susitikta su aklaisiais bei silpnaregiais, kitais žmonėmis. Nemažai  įspūdžių paliko stovyklavimas Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos batalione. Kun. T. Karklys yra Kauno įgulos karo kapelionas, tad jo ryšiai su kariškiais glaudūs ir draugiški. Todėl prieš šv. Kalėdas visi dalyvavo adventinėse rekolekcijose.

Nemažai planų yra ir šiais metais. Vieni tokių – pokalbis apie tėvų ir vaikų santykius, susitikimas su Kauno dramos teatro aktoriais, gavėninės rekolekcijos ir pan.

Kūčių vakarą „Židinio“ nariai surengė ir kalėdinį koncertą. Kur skambėjo giesmės, dainos apie gerumą, meilę ir viltį. Buvo ir vaidinimas bei improvizacijos.

Šventės dalyviai dalijosi kalėdaičiais ir vieni kitiems linkėjo Dievo palaimos, geros kloties moksle, sveikatos, meilės, gerumo.

Švente pasidžiaugė i jaunimo organizacijos vadovai – Tomas ir Rūta. Jie  susipažino šioje bendruomenėje, o po kurio laiko tapo vyru ir žmona. Į šventę jie atėjo su dukrele Patricija. Įdomu, kad prieš tris dienas mažajai sukako vieneri metukai. Tėveliai neabejoja, kad po kelerių metų ir ji įsijungs į šios bendruomenės gretas.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija