„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. kovo 13 d., Nr.3 (112)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dekanato jaunimas pagerbė kryžių

Petras Žarumskas

Pajūrio parapijos jaunimas
prie LJD Kryžiaus

Groja Pajūrio Stanislovo Biržiškio
vidurinės mokyklos jaunimas

LJD Kryžius pasiekė Šilalės
Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapiją

Telšių vyskupijos jaunimo centro (direktorius mons. Rimantas Gudlinkis) kvietime dalyvauti Lietuvos jaunimo dienų (sutrumpintai LJD) kryžiaus kelionėje rašoma: „Lietuvos Vyskupų Konferencijos jaunimo pastoracijos taryba pradėjo ruoštis Lietuvos jaunimo dienoms (LJD) Panevėžyje, kurios vyks 2010 metais. Jau nuo 2009 m. sausio mėnesio kelionę po visas septynias Lietuvos vyskupijas pradeda LJD Kryžius. Aplankęs Telšių vyskupiją kryžius bus perduotas Šiaulių vyskupijos jaunimui ir toliau tęs kelionę, kol 2010 metais pasieks Panevėžio miestą“.

LJD Kryžiaus kelionės idėjos ištakos – Pasaulio jaunimo dienų kryžius, kurį pasaulio jaunimui įteikė popiežius Jonas Paulius II per 1984-ųjų, Jubiliejinių Išganymo metų, Velykas. Tada Jonas Paulius II pasaulio jaunimui sakė: „Neškite Kristaus Kryžių per pasaulį, kaip Kristaus meilės žmonijai ženklą, ir skelbkite kiekvienam, kad tik Kristaus mirtyje ir prisikėlime galime rasti išsigelbėjimą ir išganymą“.  Nuo tada Kryžius ir tapo Pasaulio jaunimo dienų simboliu.

Taigi, Lietuvos jaunimo dienų kryžius savo kelionę Telšių vyskupijoje pradėjo sausio 5 dieną. Jį pamaldžiai pagerbė Klaipėdos miesto ir rajono dekanatų jaunimas, tikybos mokytojai, tikintieji. Vasario mėnesį LJD kryžius pabuvojo Šilutės ir Tauragės dekanatuose.

Įspūdingai LJD Kryžius buvo perduotas ir priimtas Pajūrio Švc. Trejybės parapijoje. Tai pirmoji Šilalės dekanato parapija, į kurią atkeliavo  Kryžius. Jį pajūriškiams pagarbiai atvežė Žygaičių parapijos jaunimas ir  klebonas kunigas Juozas Rudys. Žygeivius prie bažnyčios pasitiko Pajūrio parapijos klebonas kunigas Mykolas Petrauskas ir jaunimas. Džiugu, kad perduodant LJD Kryžių dalyvavo Pajūrio S. Biržiškio vidurinės mokyklos moksleiviai, vadovai, pedagogai ir klebono kun. M. Petrausko aptarnaujamos Tenenių parapijos jaunimas, moksleiviai, Upynos parapijos klebonas kun. Antanas Gutkauskas, kunigas Arvydas Mačiulis. Iškilmingai įnešus kryžių į bažnyčią, po Žygaičių klebono kun. J. Rudžio pasakyto įžanginio žodžio buvo aukojamos šv. Mišios. Jas koncelebravo kunigai A. Gutkauskas, A. Mačiulis ir M. Petrauskas.

Pasibaigus šv. Mišioms procesija ėjo Kryžiaus Kelią. Šv. Mišių metu ir Kryžiaus Kelyje darniai giedojo S. Biržiškio vidurinės mokyklos jaunimas, vadovaujamas tikybos mokytojų Rasos Ramanauskienės ir Sigitos Olendrienės.

Žygaitiškiai, atvežę LJD Kryžių, kartu su kun. J. Rudžiu pasidžiaugė gražiai sutvarkyta Pajūrio Švc. Trejybės bažnyčia, Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčia–grota ir parapijos namais.

Iš Pajūrio LJD Kryžius iškeliavo į kitas dekanato parapijas. Pagarbiai bei pamaldžiai LJD Kryžius buvo sutiktas Laukuvos, Upynos, Kaltinėnų, Šilalės, Kvėdarnos parapijose. Visur buvo aukojamos šv. Mišios, einamas Kryžiaus Kelias, visose Šilalės dekanato parapijose pagerbti LJD Kryžiaus rinkosi būriai jaunimo. Pasak Šilalės dekano kun. Stasio Toleikis, be galo džiugu, kad mūsų dekanato jaunimas eina drąsos keliu ir nebijo pažvelgti į Kryžių, prie jo prisiliesti, netgi apkabinti...

Palikęs Šilalės dekanatą LJD Kryžius iškeliavo į Plungės dekanatą, iš ten jo maršrutas ves į Palangos, Skuodo, Mažeikių ir Akmenės dekanatus, o balandžio pradžioje pasieks Telšių dekanatą.

Šilalė
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija