„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. kovo 13 d., Nr.3 (112)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mums rašo

Marijonų gimnazistai JAV ambasadoje

Susitikime su ambasadoriaus patarėju
viešiesiems ryšiams Viljamu Džeimsu

Akimirka iš susitikimo
su diplomate Rona Rathod

Vasario 27 dieną grupelė Marijampolės Marijonų gimnazijos mokytojų ir  gimnazistų, vadovaujami vokiečių kalbos mokytojos metodininkės Ingos Čeplikienės,  vykome į Vilnių. Pagrindinis tikslas – Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada. Tačiau vidun patekome tik po gerą pusvalandį trukusio patikrinimo, mat po tragiškų Rugsėjo 11-osios įvykių JAV ambasados ypač saugomos. Ambasados bibliotekoje mus priėmė prieš mėnesį gimnazijoje viešėjusi diplomatė Rona Rathod, vėliau pasveikino ir ambasadoriaus patarėjas viešiesiems ryšiams Viljamas Džeimsas. Su juo diskutavome apie toleranciją, mat vasario mėnuo JAV yra Tolerancijos mėnuo. Sujaudinti klausėmės 1963 metais Vašingtone Martino Liuterio Kingo, judėjimo už juodaodžių teises pradininko, pasakytos garsiosios  kalbos „I Have a Dream“  įrašo. Ambasadoriaus patarėjas kalbėjo apie netolerancijos ištakas, tolerancijos  ribas, pagarbą ir nepritarimą kito nuomonei, pabrėždamas, kad tiesos negalima įteigti prievarta. Juk tolerancija yra civilizuotumo bruožas. Be to, visi mes esame Dievo vaikai. Ar turime teisę sakyti, kad kažkurie iš mūsų yra blogesni?

Paskui su ambasados bibliotekos darbuotoja Margarita pratęsėme pokalbį, atsakinėjome į jos užduotus klausimus, patys klausinėjome ir už tai visi buvome apdovanoti specialiomis JAV ambasados dovanėlėmis. Beje, maloniai nustebome sužinoję, kad ambasados biblioteka yra atvira visiems.

Po pietų  lankėmės Signatarų namuose – istoriniame pastate, kuriame 1918 metais buvo pasirašytas Vasario 16-osios Nepriklausybės atkūrimo aktas, apžiūrėjome gruzinų dailininko Pirosmanio parodą ir netoliese įsikūrusį ledo skulptūrų miestelį.

Vytautas Raškauskas

Marijampolė – Vilnius
Levitos Kiverienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija