„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. balandžio 24 d., Nr.4 (113)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Taizė susitikimas Vilniuje – pirmosios pasitikėjimo pamokos

Giedrė MATAČIŪNAITĖ

Taizė susitikimas Kočabamboje
(Bolivija, Pietų Amerika) 2007 metais

Taizė susitikime Nairobyje
(Kenija, Afrika) 2008 metais

Taizė susitikimas Kalkutoje
(Indija, Azija) 2006 metais

Taizė susitikimas
Madrase (Indija, Azija)

Taizė susitikimas Nairobyje
(Kenija, Afrika) 2008 metais

Jau ne vieną dešimtmetį jaunimas iš viso pasaulio vyksta į Taizė kaimelį Rytų Prancūzijoje, kad ten atrastų maldos, tikėjimo ir pasitikėjimo vieni kitais dovaną. Mažame kaimelyje įsikūrusio vienuolyno broliai stengiasi šį pasitikėjimą perteikti ir per Europos jaunimo susitikimus, kasmet vykstančius skirtinguose Europos miestuose.

Ekumeninė Taizė brolių bendruomenė kviečia visą krikščionišką jaunimą – nesvarbu, kas jie būtų: katalikai, stačiatikiai, protestantai, unitai ar net netikintys – burtis, bendrauti ir rasti tai, kas visus vienija, maldą, tikėjimą ir pasitikėjimą.

Taizė rengiami susitikimai Europos, Amerikos, Afrikos, Azijos šalių miestuose jungia skirtingų kultūrų žmones, padeda suprasti, kad skirtingas gyvenimo būdas ar kultūra nublanksta prieš maldą ir tikėjimą, padedantį pasitikėti visiškai nepažįstamu žmogumi ir priimti jį kaip artimą.

Europos jaunimo susitikimai, kaip ir regioniniai susitikimai, – tai galimybė patirti, kas yra pasitikėjimas tiek atvykstant į juos, tiek priimant nepažįstamo jaunimo minias savo mieste, priimant pasitikėjimo ieškantį jauną piligrimą savo namuose ir šitaip pačiam mokantis pasikliauti kitu.

Ne vienerius metus į Taizė ir Europos jaunimo susitikimus vykstantiems lietuviams kirbėjo mintis ir klausimas: o kada ateis mūsų eilė? Ir pagaliau ji atėjo. Gegužės 1–3 dienomis į Vilnių atvyks 6 tūkstančiai jaunų piligrimų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Prancūzijos, Skandinavijos, Italijos, Didžiosios Britanijos ir kitų Europos šalių.

Susitikimo idėja įgavo realų pavidalą, kai Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis pakvietė Taizė brolius surengti krikščionišką jaunatvišką šventę Vilniuje, Europos kultūros sostinėje.

Jaunimas kartu melsis, valgys, bendraus, turės galimybę pažinti Vilnių per įvairią teminę veiklą ir susitikimus su įvairiausių profesijų bei pašaukimų žmonėmis. Jau dabar ne viena šeima pasiryžusi priglausti jaunus piligrimus, nebijodama pasitikėti jais ir parodyti svetingumą visiškai nepažįstamam žmogui.

Taizė susitikimas Vilniuje – tai ir puiki proga visiems lietuviams, važiavusiems ar ketinantiems vykti į Taizė, susiburti, pasidalyti patirtimi, atradimais ir pabūti kartu maldoje. Tai taip pat galimybė kiekvienam suvokti, kad pasitikėjimui atsirasti reikia visai nedaug.

Nuotraukos iš www.taize.fr

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija