„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. balandžio 24 d., Nr.4 (113)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Laikas spręsti, kokią specialybę pasirinkti

Viktorija SEREDŽIŪTĖ

Jau atšvęstas šimtadienis, abiturientai galvoja apie ateitį, apie tai, ką veiks užvėrę mokyklos duris. Dar laukia egzaminų maratonas, o po jo – savojo kelio pasirinkimas. Pasirinkta specialybė dažnai nulemia tolimesnę žmogaus veiklą, nuo kurios priklauso gyvenimo kokybė. Visi jaunuoliai svajoja apie laimingą ateitį, kurią garantuotų pelningas ir malonus darbas. Tad kuri specialybė gali tai pasiūlyti?

Būna, kad meniškos sielos žmogus, kurio širdis liepia tapyti, pasirenka ekonomikos studijas, nes giminės ir draugai patarė rinktis tai, kas „perspektyvu“. Juk iš dailės, muzikos ar filosofijos nepragyvensi! Bet kažin, ar gyvendamas iš nemėgstamos teisės veiklos jis bus laimingas? Puiku, jei žmogus domisi teise ar ekonomika ne todėl, kad tai „prestižinė“ specialybė, o todėl, kad jaučia iš vidaus kylantį norą susipažinti su teisės ar finansų subtilybėmis. Deja, kai kurie „puola“ į šias sritis neturėdami jokio noro gilintis į tokio pobūdžio studijas. Ketveri studijų metai tampa ne naujo pažinimo džiaugsmu, o tikra kankyne.

Kad studentavimo metai taptų vienu gražiausių gyvenimo laikotarpių, reikia pasirinkti tinkamą specialybę. Pirmiausia jaunas žmogus turi pats nuspręsti, ką jis norėtų veikti ateityje. Niekas už patį jaunuolį geriau nežino, ko trokšta jo širdis. Reikia klausyti jos, savo viduje ieškoti sprendimo. Nereikia bijoti rinktis patrauklios specialybės, nors kitiems šis sprendimas kelia abejonių. Reikia eiti savo keliu, kuris atneštų pačiam žmogui laimę. Juk mėgiamas darbas teikia ne tik emocinį pasitenkinimą, bet neša ir materialinę naudą. Darbo su meile rezultatas – puikus produktas, kuris neša pelną. Pasirinkęs širdžiai mielą darbą, tikrai ras, kur ir kaip save realizuoti.

Vaikytis „prestižinių“ specialybių tik dėl mados ar galimos „sočios“ ateities neverta, nes nežinia, kokia bus darbo rinkos paklausa po kelerių metų. Studijos, kurios šiandien atrodo perspektyvios, ateity bus nuvertintos. Tai kintantis reiškinys, tad specialybės prestižas neturėtų tapti pagrindiniu pasirinkimo kriterijumi.

Dažnai studentai skundžiasi, kad aukštojoje mokykloje įgytų žinių neįmanoma pritaikyti praktikoje. Kartais taip būna. Tačiau pasirinkus mėgstamo dalyko studijas, jas galima pritaikyti ir asmeniniame gyvenime, ir darbe. Tereikia daugiau fantazijos, kūrybiškumo, ryžto ir, žinoma, noro. Taigi nereikia bijoti imtis to, kas malonu širdžiai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija