„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. gegužės 15 d., Nr.5 (114)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Turiningas susitikimas Švedijoje

Panevėžiečiai prie Tjarno
mokslinės jūros biologijos stoties

Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos trys mokytojai ir aštuoni mokiniai pagal tarptautinį Comenius projektą balandžio 20–25 dienomis lankėsi Švedijoje, kur susirinko delegacijos iš Italijos, Vokietijos ir Turkijos.

Mūsų delegacijos narius pasitikę švedai nuvežė į Striomstadą, vadinamą krevečių miestu. Visų dalyvaujančių valstybių atstovai supažindino su savo šalių poezija ir dainomis, pristatė pačių sukurtus filmus „Viena diena mokykloje“. K. Paltaroko gimnazijos atstovai, pasipuošę tautiniais rūbais, skaitė Salomėjos Nėries poeziją ir dainavo liaudies dainas. Gertrūda Pranaitytė sudainavo S. Nėries „Grįšiu“, jai kanklėmis pritarė Naglis Aleliūnas. Italai skaitė Dantės eiles, o vokiečiai – J. V. Getės poeziją.   

 Mėgėjiški mokinių sukurti filmai apie savo mokyklą buvo įdomūs. Filmą apie K. Paltaroko gimnaziją sukūrė moksleivė Agnė Jurkevičiūtė. Jos filme užfiksuotos lietuvių kalbos ir istorijos pamokos, geriausių gimnazijos mokinių apdovanojimai ir 7–10 klasių surengtas humoristinis pasirodymas „Popmuzikos žvaigždės“.

 Trečiąją dieną svečiai lankėsi miesto Jūros mokslo centre, demonstraciniame muziejuje, kuriame galėjo rankomis liesti retus jūros gyvūnus, žuvis, augalus, daug sužinojo apie švedų kovą su gamtos užterštumu, išvydo bronzos amžiaus raižinius ant uolų, pasakojančius apie tai, kaip švedai gyveno gilioje senovėje, ką norėjo pasakyti ateities kartoms.

Projekto dalyviai apsilankė ir Oslo vikingų, Kon Tikio muziejuose, Vygelango parke po atviru dangumi apžiūrėjo akmenines skulptūras, pasakojančios apie amžinąjį žmogaus gyvenimo ratą, pagarbą jam visais amžiaus tarpsniais – nuo gimimo iki mirties.

Penktadienis visų dalyvaujančių valstybių (Švedijos, Vokietijos, Lietuvos, Italijos ir Turkijos) mokyklų atstovai pristatė savo švietimo sistemas. Lietuvos švietimo sistemą apibūdino aštuntokas Paulius Vaitiekūnas ir mokytoja metodininkė Birutė Raudonikienė. Tai buvo pokalbis, kurio metu mokinio akimis atskleista švietimo sistema nuo vaikų darželio iki mokyklos baigimo ir profesijos pasirinkimo. Grupės nariai dėkingi mokytojai Birutei Raudonikienei už pagalbą ruošiant programą.  

Comenius projekto „Mokyklos kelyje į Europą“ šioms valstybėms vadovė vokiečių kalbos mokytoja Meilė Balbieriūtė džiaugėsi: „Viešnagė Švedijoje buvo labai puiki. Mokytojai ir mokiniai daug sužinojo apie užsienio valstybes, susipažino su Švedijos kultūra, istorija, geografija,  susitiko su draugais iš keturių pasaulio valstybių, gilino anglų kalbos žinias. Kitas projekto etapas – rugsėjo mėnesį. Visi susitiksime Italijoje“.

Regina Stumbrienė

Panevėžys
Meilės BALBIERIŪTĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija