„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. gegužės 15 d., Nr.5 (114)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos jaunimo dienų kryžius Vilkaviškio vyskupijoje

Margarita Vyskupaitienė

Jau daugiau kaip šimtas dienų kai savo kelionę pradėjo Lietuvos jaunimo dienų (LJD) kryžius. Aplankęs Telšių vyskupijoje 74 parapijas, kryžius buvo perduotas Vilkaviškio vyskupijos jaunimui ir toliau tęsia kelionę, kol aplankęs visas Lietuvos vyskupijas pasieks Panevėžio miestą.

Nuo kelionės pradžios iš Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios Kryžius savo kelyje sutiko apie 6700 jaunų žmonių. Šis paprastai ir kukliai atrodantis tikėjimo ženklas vidiniai palietė daug jaunuolių – apie tai liudija dienoraštis, kuris keliauja kartu su kryžiumi.

Nustebino, kad šis kryžius iš Klaipėdos atkeliavo ir į mūsų mažą miestelį, kad mūsų tiek daug, o miestelis toks mažas, kad atėję sutikti didingai skambančio LJD kryžiaus, pamatėme kuklų kryžiaus medį ir supratome, kad dideli dalykai slypi paprastume.

Po šio susitikimo, kur tyla buvo tokia iškalbinga, o giesmė tokia gili, grįžome kupini nesuvaldomo džiaugsmo, ypatingai pakylėti.

Norim palinkėti, kad per kelionę ir per Lietuvos jaunimo dienas kryžius įkvėptų troškimą vis naujai išgyventi Prisikėlimo džiaugsmą.

Ir nieko neverta kelionė, kurioje pasiektas tikslas yra tik atstumas, skaičiuojamas kilometrais. Širdies pokytis – tai svarbiausias atstumas, kurį noriu įveikti. Būk mano bendrakeleiviu bent vieną ar du kilometrus, trumpą valandėlę ar visą nenumaldomai praskubančią dieną. (Iš LJD kryžiaus kelionės dienoraščio.)

Šis kryžius savo kelionę pradėjo Lietuvos jaunimo dienose 2004 Šiauliuose. Po jų kryžius buvo pastatytas Kryžių kalne ir stovėjo ten iki 2007 vasaros. Dviratininkų piligrimų grupė savo žygiu nuo Šiaulių Kryžių kalno iki Klaipėdos palydėjo LJD kryžių į jaunimo dienas, taip jas simboliškai sujungdami. LJD 2007 dalyviams Klaipėdoje tarptautinės katalikų maldos ir evangelizacinės mokyklos „Jeunesse et Liumere“ vadovas kun. Rene Luc sakė: „Lietuvos tikintiesiems dabar reikia nešti kryžius ne į Kryžių kalną, o iš jo – į pasaulį ir į savo kasdienę aplinką“.

Pasibaigus Lietuvos jaunimo dienoms 2007, kryžius dar stabtelėjo Klaipėdos parapijose, o šių metų pradžioje pradėjo savo kelionę į susitikimą su Lietuvos jaunais žmonėmis.  Keliaujantis kryžius taps ne tik artėjančių Lietuvos jaunimo dienų ženklu, bet ir bus palaiminimas tiems, kurie ateis su juo susitikti.

Keliaujančio LJD kryžiaus artimiausių pamaldų ir susitikimų grafikas

Gegužės 16 ir 22 d. – Pilnų namų bendruomenė.

Gegužės 23 ir 30 d. – Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčia.

Birželio 6 d. – Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia.

Birželio 13 d. – Kybartų Eucharistinio Išganytojo bažnyčia.

Birželio 20 d. – Skautų stovykla Lazdijų dekanate.

Birželio 26 d. – Kartu su piligrimais iškeliauja į Metelių parapiją ir Kryžių koplyčią, Lazdijų dekanatas.

Birželio 27–28 d. – Atkeliauja į Metelių parapiją 27 d. ryte – į Kryžių koplyčią, Lazdijų dekanatas.

Birželio 28 d. – Išlydime į Kaišiadorių vyskupiją, Alytaus Šv. Liudviko parapiją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija