„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. birželio 26 d., Nr.6 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Darbas ir studijos – suderinami?

Auksė TAMAŠAUSKAITĖ

Sunkmečiu studentai nepaliauja ieškoti darbo. Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakulteto Aplinkotyros ir biologijos antrakursė studentė Gintarė Gričiūtė teigia, jog darbdaviai noriai bendradarbiauja, todėl darbas ir studijos jai atrodo visiškai suderinami dalykai. Mergina sako, kad darbdaviai sutinka derinti darbo valandas arba tiesiog išleisti nemokamų atostogų, kad ji galėtų tinkamai pasiruošti paskaitoms ar sesijai. Gintarė teigia, kad nors tėvai ją išlaiko, pinigų niekada nebūna per daug – ypač tokiu sunkiu laikotarpiu. O dėl darbo studijų kokybė nenukenčia, nes nepriklausomai nuo to, ar ji dirba, ar ne, rezultatai kardinaliai nesikeičia.

Vilniaus universiteto Socialinių mokslų fakulteto trečio kurso teisės studentė Rūta M. (mergina atsisakė viešinti savo pavardę) sako, jog jai studijas ir darbą suderinti beveik neįmanoma. Paklausta, kodėl ji neišeina iš darbo, mergina tvirtino, kad kito pasirinkimo neturinti, nes Vilniuje finansiškai išsilaikyti sunku, o tėvų duodamų pinigų vos užtenka pragyvenimui. Studentės nedžiugina, kad jos dirbamas darbas visiškai nesusijęs su jos studijuojamu dalyku ir ji mano, kad studijų rezultatai džiugintų labiau, jeigu jai netektų dirbti. Rūtos nuomone, galbūt kai kurių universitetų ir specialybių studentams tai padaryti lengviau, bet jai mokytis labai sunku, paskaitos svarbios, o jas, deja, dėl darbo kartais tenka ir praleisti: „Tikiuosi geresnės situacijos Lietuvoje, didesnio pasirinkimo darbo atžvilgiu bei atlyginimo, kad nereikėtų sukti galvos, iš kur gauti papildomų pinigų“.

Lietuvos veterinarijos akademijos Veterinarijos fakulteto rezidentūros studentė Irma Lopucha tvirtino, kad dirbti ir studijuoti neįmanoma. Mergina teigė, kad šioje akademijoje studentai mokosi ne sesijomis, bet ciklais, taigi dėl įtempto mokymosi krūvio mergina pradėjo dirbti tik būdama jau paskutiniame – šeštame – kurse. Dažniausiai darbdavių siūlomas darbas merginai netiko dėl intensyvaus darbo grafiko, be to, dėstytojai kritiškai vertina studentus, nelankančius paskaitų. Darbe, kuriame šiuo metu studentė dirba, darbdaviai pasiūlė pasilikti po to, kai ten ji atliko praktiką, taigi pašnekovė tvirtina, kad pinigai čia niekuo dėti – tiesiog dėl draugiško kolektyvo, jaukios aplinkos ir mielo darbo ji čia darbuojas jau treji metai.

Kauno technologijos universiteto Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto Elektronikos vadybos ketvirto kurso studentas Edgaras Slavinskas mano, kad studijos ir darbas yra nesuderinami. Vaikinas sako, jog tik šiais metais gali dirbti, nes anksčiau dirbti buvo neįmanoma dėl kiekvieną dieną vykstančių paskaitų ir laboratorinių darbų, kuriuos privalu apsiginti. Nors dabar bakalauro studijas baigiantis studentas dirba tik puse etato, džiaugiasi, jog darbas susijęs su jo specialybe: vadinasi, nauda ne tik piniginei. Kaip ir kiti studentai, vaikinas paminėjo ekonominę krizę ir patvirtino, jog darbo vietos palikti tikrai neketina ir laukia galimybės dirbti pilnu krūviu.

  Šiaulių universiteto Gamtos mokslų fakulteto Fizikos-informatikos trečio kurso studentas Gražvydas Juodišius  tikina, jog studijas įmanoma suderinti su darbu, o tie, kurie sako kitaip, yra tinginiai, bijantys atsakomybės. Studentas paminėjo, kad dirba tik nuo trečio kurso dėl to, kad anksčiau nepasitaikė galimybės. Vaikinas džiaugiasi dirbdamas mėgstamą mokytojo darbą. Visi kalbintieji studentai kaip pagrindinę darbo priežastį įvardijo pinigus, tačiau pastarasis vaikinas tvirtina, jog jis dirba ne vien dėl atlyginimo – jam patinka šis darbas.

Taigi ar mokslai ir studijos yra suderinami, tenka spręsti kiekvienam asmeniškai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija