„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. birželio 26 d., Nr.6 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Paminėta šeimų diena

Dr. Aldona Kačerauskienė

Kokia yra svarbi šeimos misija, rodo ir tas faktas, kad jau kelinti metai birželio 12-ąją minima Tarptautinė šeimų judėjimo diena. Ši diena paminėta LR Seime surengtoje konferencijoje „Šeimų judėjimai Europoje ir Lietuvoje: tikslai, siekiai ir bendradarbiavimas“.

Konferencijos dalyvius sveikino Šventojo Sosto apaštalinis nuncijus Luidžis Bonacis, Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys. Įdomūs buvo svečių iš Vokietijos, Prancūzijos, Vengrijos pranešimai, kuriuos skaitė katalikiškų šeimų asociacijų atstovai. Kai šeimai iškyla pavojus (skyrybos su jų dramatiškomis pasekmėmis, plačiai propaguojamas porų gyvenimas susimetus arba su tos pačios lyties atstovu), būtina jungtis į asociacijas, dalytis patirtimi, bendrauti. Pavyzdžiui, Europos katalikiškų šeimos asociacijų federacija, kurią yra pripažinusi Europos taryba, palaiko ryšius su ES institucijomis, tarp jų ir su Europos Parlamentu. Ši organizacija siekia keistis Europos šalių patirtimi šeimos pastoracijos ir šeimos politikos srityse. Kaip Europos organizacijas jungianti federacija, kartu su organizacijomis narėmis ji atstovauja federacijai vietiniu lygmeniu ir yra svarbi katalikiška kontaktinė institucija šeimos reikalams. Kartu ši organizacija siekia atstovauti visų šeimų interesams politiniu lygmeniu. Iš katalikiškos perspektyvos, ji remiasi katalikų socialiniu mokymu, Bažnyčios mokymu bei krikščionių tikėjimo liudijimu, patirtimi Bažnyčioje ir visuomenėje. Organizacija pabrėžia: „Nors šeimos politika yra visų pirma valstybių nacionalinės atsakomybės sritis, tačiau Europos teisės aktų nuostatos taip pat iš dalies reglamentuoja daugelį sričių. Todėl Europos lygmeniu priimant sprendimus, būtina patikrinti, ar jie atitinka šeimos interesams. Be to, valstybės pačios turi prisiimti atsakomybę už šeimai palankios politikos vykdymą“.

Konferencijoje bene pirmą kartą buvo plačiai ir viešai pristatytas „Nacionalinio susitarimo šeimos klausimu“ projektas, turintis tikslą stiprinti šeimos instituciją mūsų tėvynėje, nes „šeima lemia Lietuvos valstybės bei tautos istorinį išlikimą; ji gali sukurti geriausias sąlygas žmonėms gimti; joje taip pat galima sukurti geriausias prielaidas patirti tėvų, brolių ir seserų bendrystę, užtikrinti kiekvieno asmens laimę ir gerovę. Dvasiškai sveika šeima mažina įvairių socialinių blogybių atsiradimo riziką; šeimoje ugdomos esminės etinės ir kultūrinės vertybės“.

Dokumente pabrėžiamas būtinumas kurti šeimai palankią aplinką, kuri apima įvairias visuomenės gyvenimo sritis, tiesiogiai ar netiesiogiai darančias įtaką šeimai. Tai socialinė politika, švietimas, fizinės ir psichinės sveikatos apsauga, žiniasklaida, visuomenės nuostatos ir t.t. Šias šeimą palaikančias nuostatas ketinama įtvirtinti naujai kuriamame Šeimos gerovės įstatyme.

Vienas iš artimiausių šio įstatymo tikslų yra atstatyti teigiamą visuomenės požiūrį į šeimą. Tam reikia pasitelkti žiniasklaidą, suvienyti pastangas saugant nepilnamečius nuo neigiamos viešosios informacijos, derinti teisės aktus su šeimos apsaugos principais, pertvarkyti institucinę sistemą, skirtą šeimos palankios aplinkos puoselėjimui.

Galbūt ne visi žinome apie įvairiašakę Vilniaus arkivyskupijos šeimos centro veiklą, prasidėjusią 1991 metais. Pirmiausia tai – sužadėtinių rengimas santuokos sakramentui, mokyklėlė besilaukiančioms šeimoms, kūdikių žindymo kursai, mamų klubas, bendravimo įgūdžių lavinimo programa sutuoktiniams, natūralaus šeimos planavimo kursai, lytiškumo ugdymo programa „Pažink save“, kūno teologijos klubas, psichologų konsultacijos ir pan.

Konferenciją moderavo ir apibendrino Algirdas Petronis (Vilniaus arkivyskupijos šeimos centras).

Šeimos dar kartą buvo paragintos atremti modernios visuomenės iššūkius, siekti asmens ir visuomenės gėrio, spręsti demografines problemas, išauklėti dorus, atsparius blogiui, vaikus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija