„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. liepos 10 d., Nr.7 (116)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mergelių apraudojimas

Algimantas ZOLUBAS

Joninių išvakarėse įjungiau lietuvišką vaizdadėžę ir atsitraukti nebegalėjau: mergelės tautiškais rūbais vainikėlius pina, ant galvelių deda, moterėlės iš puokštelių joms ateitį spėja. Į televizoriuje rodomas plikšes arba į ankštus rūbus susipakavusias mergeles iš gailesčio paprastai vengiu žiūrėti. Panašiai mergelės atrodo ir renginių scenose, kur galime akivaizdžiai įsitikinti, kaip jos dėl savo aprangos kankinasi, kaip savo graudžią padėtį nenatūraliais judesiais reiškia.

Plikabambystės mada tikriausiai bus atkeliavusi iš šiltųjų kraštų ir visiškai netinka mūsų atšiauresnei platumai. Pasirodo, kitur Europoje plikabambių beveik nematyti, dažniausiai jos būna atvykusios iš Rytų Europos. Gal todėl tenykščiai vyrai tokias moteris palaiko eilinėmis prostitutėmis. Vargšės plikabambės lietuvaitės nesusimąsto, kad tikrai neverta stengtis, kad sukeltum tokius įtarimus ir kad niekam neįdomu Lietuvoje kasdien matyti tarsi uniformuotas plikšes. Nesusimąsto jos ir dėl plikabambystės provokuojamų labai rimtų susirgimų.

Medikų tvirtinimu, juosmenį apnuoginančios moterys rizikuoja susirgti radikulitu, inkstų geldelių ir moteriškų organų uždegimais. Nuo to gali būti nevaisingos ir, aišku, nelaimingos. Ypač trumpi sijonėliai žiemą peršaldo ir visą „žemės centrą“, o vadinamieji „stringai“, nuolat erzindami išeinamąją angą, labai skatina hemorojų. Šios ir kitos ligos dažniausiai išlenda senatvėje, o gal ir anksčiau – tai priklauso nuo žmogaus atsparumo, genetinių savybių.  Silpnesnės sveikatos moterys (o tokių šiais laikais gana daug)  šios brutaliai suklestėjusios mados „linksmybes“ gali pajusti ir po kelerių metų. Kita nepateisinama mada yra džinsai. Nuo kelnių mūvėjimo moteris atpratinti jau būtų sunku (gal tokia mada praeis savaime, nes mėgdžioti dažnai to nevertus vyrus nėra geras pasirinkimas), tačiau džinsus verta išskirti. Medikų tvirtinimu, siauri džinsai kalti, kad vis daugiau moterų nebepagimdo natūraliai ir reikia daryti cezario pjūvį: nuo jaunystės nešiojami džinsai neleidžia normaliai vystytis dubeniui, dėl sutrikdytos kraujotakos dubens srityje gresia venų išsiplėtimas ir hemorojus. Gydytojai teigia, kad aptempti džinsai gali sukelti dilgčiojančių šlaunų sindromą. Atliktas tyrimas parodė, kad vis daugiau moterų skundžiasi keistais pojūčiais kojose. Kai kurios moterys šį jausmą apibūdino kaip baisiausią skausmą, kokį tik įmanoma įsivaizduoti. Dilgčiojimo pojūtį šlaunyse sukelia medžiaga, kuri spaudžia šoninį šlaunies odos nervą.

Dar vienas, gal paties nelabojo pramanas – apatinių rūbų atsisakymas. Higienistai yra nustatę, kad tarp kūno ir viršutinio rūbo būtinai turi būti natūralaus pluošto (lino, medvilnės, vilnos) sluoksnis. Civilizacija pasiūlė įvairius sintetinius audinius, kurių kūnas neatpažįsta, nežino, kaip elgtis, todėl neadekvačiai reaguoja į temperatūros pokyčius, o oda su sintetika tiesiog „nesugyvena“.

Apmaudu, kad verslas geba diktuoti madų kūrėjams, graudu, kad diktatui paklūsta visais atžvilgiais kenksmingų madų vartotojos. Apraudojus mergelių – mados aukų – nelengvą dabartį ir grėsmingą ateitį, norisi nuoširdžiai joms palinkėti atsikvošėti, madų semtis iš močiučių lietuviškų skrynių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija