„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. rugsėjo 25 d., Nr.9 (118)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mokyklose medikų nebeliko

Visuomenės sveikatos
priežiūros specialistė
Jolita Pukelienė

Nuo šių metų sausio mėnesio mokyklose medikamentinės medicinos paslaugos jau nebeteikiamos, nes nebeliko jas teikusių specialistų: panaikinti felčerių ar medicinos seselių etatai. Šiuos specialistus ir buvusius vaikų gydytojus pakeitė visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, kurie dažnai nebeturi net viduriniojo medicininio išsilavinimo. Apie tokios reformos padarinius kalbamės su buvusia pediatre, dabar visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Jolita Pukeliene.


Skaitovų susitikimas

Vita Gudynaitė

Bagotosios skaitovai su klebonu
kun. Juozu Fakėjavu

Jau tradicine tapo Bagotosios parapijoje vykstanti skaitovų šventė. Ji visuomet pradedama šv. Mišiomis, nes visas žmogaus gyvenimas – jo mąstymas ir veikimas turi būti nuolat perkeičiamas ir atnaujinamas.

Savo gretose mes turime 12 įvairių amžiaus grupių nuolatinių skaitovų. Šį kartą Šventąjį Raštą skaitė pati jauniausia mūsų skaitovė – vienuolikmetė Deimantė, atnašas nešė Gintarė su savo dukra Migle. Po šv. Mišių vyko agapė, kurios metu ne tik žaidėme, šokome, bet ir diskutavome įvairiais Bažnyčios ir tikėjimo klausimais.  Įspūdžiai liturgijoje reiškia labai daug, todėl skaitovas Šventąjį Raštą turi skaityti taip, kad kiekvienas išgirstų Dievo žodį. Tad ir šia tema  išklausėme vieni kitų liudijimus apie išgyvenimus ir ieškojimus.


Žūtis taurelės gelmėse

Benjaminas ŽULYS

Į redakciją atėjęs pagyvenęs žmogus pasisakė esantis iš Jurbarko rajono Šimkaičių seniūnijos Baltraitiškių kaimo. Susijaudinęs jis kalbėjo apie girtavimą, „taškų“ klestėjimą, policijos galimą korupciją šiame žmones žudančiame versle, per girtavimą kylančias eismo, buitines nelaimes, jaunimo, net vaikų polinkį į alkoholį. Žmogus atkreipė dėmesį, kad dabar įvairaus plauko valdininkai įsigudrino kone visas šiandienos gyvenimo blogybes, tarp jų ir girtavimą, suversti buvusiai sovietinei santvarkai. Esą tai iš jos dabartinė visuomenė perėmė žalingą įprotį svaigintis. „Bet sovietinių laikų girtuokliai jau baigia išmirti ar liko invalidais ir gerti jau nepajėgia,  –   sakė svečias. – Auga ir klesti nauja girtuoklių, alkoholikų karta, dar godesnė svaigalų. Šiandien girtuokliams tinka įvairiausi gėralai, kad tik užsipiltų akis, protą ir sąžinę. O tuo naudojasi pilstukų, kitokių surogatų gamintojai ir perpardavinėtojai“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija