„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. vasario 10 d., Nr.2 (147)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

„Angeliukai“ skleidžia gerumą ir viltį

Pranas Laurinavičius

Viduklės klebonas kun. Albertas
Stanulis ir Šv. Kryžiaus
bažnyčios jaunieji giedotojai,
susibūrę į chorelį „Angeliukai“

Tikrą Kūrėjo žodžio grožį jau dešimt metų puoselėja ir savo parapijos žmonėms skleidžia Viduklės Šv. Kryžiaus bažnyčios jaunieji giedotojai, susibūrę į chorelį „Angeliukai“. Muzikuojančių ir giedančių – apie dvidešimt. Chorelio sudėtis kiekvienais metais keičiasi – vieni išvyksta studijuoti, jų vieton stoja kiti. Bet yra tokių, kurie iš studijų parvykę namo vis atranda kelią į pamėgtą „Angeliukų“ chorelį, kuriam vadovauja bažnyčios vargonininkė Jurgita Undirienė. „Angeliukus“ sutikau klebonijoje besiruošiančius vykti į Blinstrubiškių senelių globos namus adventiniam koncertui. Jaunieji choristai pasidalijo mintimis apie savo veiklą, apie susidomėjimą sakralinėmis giesmėmis.


Studijos – investicija į ateitį

Benjaminas ŽULYS

Aukštųjų mokyklų mugėje-parodoje

Lietuvoje veikia 45 aukštosios mokyklos, įsikūrusios įvairiose šalies vietovėse. Apie šių mokslo ir studijų įstaigų veiklą, dėstytojų ir studentų planus bei užmojus buvo plačiai kalbėta neseniai Kaune, Lietuvos kūno kultūros akademijos Lengvosios atletikos manieže įvykusioje Aukštųjų mokyklų mugėje-parodoje. Aukštųjų mokyklų asociacijos prezidentas prof. Pranas Žiliukas, mokslo ir švietimo viceministrė Nerija Putinaitė, kiti renginio organizatoriai, aukštųjų mokyklų vadovai, svečiai kalbėjo apie aukštojo mokslo padėtį šalyje, jo tikslus bei uždavinius. Štai vien valstybinių aukštųjų mokyklų šalyje yra keturiolika – Kauno technologijos, Klaipėdos, Lietuvos edukologijos, Vytauto Didžiojo universitetai, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija ir kitos. Yra septyni nevalstybiniai universitetai – Balstogės universiteto filialas (Ekonomikos-informatikos fakultetas) Vilniuje, Europos humanitarinis universitetas, Vilniaus teisės akademija ir kt. Yra trylika valstybinių kolegijų – Kauno, Vilniaus, Alytaus kolegijos, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla. Iš nevalstybinių kolegijų, kurių yra vienuolika – Kolpingo, Šv. Ignaco Lojolos, Vilniaus dizaino ir kitos kolegijos.


Dėl jaunimo nedarbo Lietuvoje jau priekaištauja ir Europos Komisija

Statistikos duomenimis, Lietuvoje 2008 metais apie 142 tūkst. jaunų žmonių turėjo darbą, o 2011 metais dirbo tik 93 tūkst. jaunuolių. Vadinasi, per trejus metus jaunimo nedarbas padidėjo nuo 13 iki 32,9 proc. – darbo neteko 49 tūkst. jaunuolių, tai yra beveik trečdalis iki tol dirbusio jaunimo. 32,9 proc. jaunimo nedarbas Lietuvoje smarkiai viršija Europos Sąjungos vidurkį, kuris sudaro 21 proc. ES didžiausias jaunimo nedarbas yra Ispanijoje (49,6 proc.) ir Graikijoje (46,6 proc.). Kaimynų latvių jaunimo nedarbas siekia 29,9 proc., estų – 21,8 proc.


Saugesnis internetas

Dovilė Rusytė

Antradienį buvo minima saugesnio interneto diena. Savo gyvenimo be naujųjų technologijų neįsivaizduoja jau daugelis iš mūsų, ypač vaikai ir jaunuoliai. Kaip naudotis teikiamais interneto privalumais ir išvengti bėdų, pataria Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė Rasa Vaitkienė.

Staigus naujų technologijų įsiveržimas į žmogaus asmeninę erdvę pakeitė ne tik jo buitį, bet iš dalies žmonių santykius. Ypač tai jaučiama šeimose, kai dar vienu „šeimos nariu“ tampa kompiuteris. Vieni tėvai skatina ir džiaugiasi, kad vaikas greitai įsisavina šiuolaikines technologijas, kiti tampa labai griežti ir kategoriški. Paskutiniai tyrimai rodo, kad vidutinis pradedančiųjų internautų amžiaus Lietuvoje yra 8 metai. Pradedantieji aktyviai bendrauja internetiniuose socialiniuose tinkluose, dauguma turi savo asmeninį socialinį profilį. Gaila, bet nemaža dalis tėvų nežino, kuriuose tinklalapiuose lankėsi jų vaikas, su kuo bendravo ir susirašinėjo.


Seime apdovanoti moksleivių rašinių konkurso nugalėtojai

Sausio 20 dieną Seime apdovanoti moksleivių rašinių konkurso „Mano šeima“ nugalėtojai. Renginį organizavo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas su Nacionaline šeimų ir tėvų asociacija.

Moksleivių rašinių konkursas „Mano šeima: kokios mintys kyla perskaičius 38-ąjį Konstitucijos straipsnį?“ buvo paskelbtas 2011 m. spalio 25-ąją – Konstitucijos dieną. Šiuo konkursu siekta paskatinti vyresnių klasių moksleivius įsitraukti į visuomenėje aktyviai vykstančią diskusiją apie šeimos sampratą.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija