„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. sausio 18 d., Nr.1 (158)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Pašventintas ,,Žiburėlio“ mokykla-daugiafunkcinis centras

Kun. Marius Rudzinskas „Žiburėlio“
mokyklos-daugiafunkcinio
centro šventinimo renginyje

Gruodžio 17 dieną Marijampolės pal. Jono Pauliaus II parapijos klebonas kun. Marius Rudzinskas pašventino Marijampolės savivaldybės „Žiburėlio“ mokyklą-daugiafunkcinį centrą. Klebonas, lydimas mokyklos direktorės Laimutės Šerkšnienės ir pavaduotojos Laimutės Margelevičienės, aplankė ir pašventino visas ikimokyklinio ugdymo grupes, pradinio ugdymo bei lavinimo klases, specialistų kabinetus. Mokyklos ugdytiniai bei mokytojai kartu su klebonu meldėsi, kalbėjosi apie Advento bei Šv. Kalėdų prasmę.


Mokiniai tyrė kalbininko Vytauto Vitkausko palikimą

Šiaulių rajono kultūros centre iškilmingai apdovanoti Vytauto Vitkausko premijos laureatai. Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras, Lietuvos Respublikos Seimo narės Rimos Baškienės padėjėja Daiva Miliauskienė bei Kuršėnų miesto seniūno pavaduotoja Giedrė Karkalienė nuoširdžiai sveikino gabiuosius mokinius bei jų mokytojus.

Visus susirinkusius maloniai nuteikė Leontinos ir Petro Valskių vadovaujamo vaikų ir jaunimo teatro „Ikaras“ sukurta kompozicija „Vytautas Vitkauskas – kalbininkas su dideliu žodynu“. Bibliotekininkės buvo parengusios parodėlę. Šventės dalyviams priminti V. Vitkausko nuopelnai lietuvių kalbai, jo širdies graužatis dėl menkėjančios lietuviško žodžio vertės. Kalbą jis lygino su pasėliais – neprižiūrėsi, prižels piktžolių, todėl ir sumanė skelbti konkursą ir iš savo kišenės kasmet skirti po 1000 litų laureatams. 2005 metais premija buvo įsteigta, o po trejų metų iniciatyvą perėmė Šiaulių rajono savivaldybės administracija.


Dešimtasis Advento giesmių konkursas

Jau dešimtą kartą artėjant gražiausioms metų šventėms puošnioje Kauno Julijanavos katalikiškos vidurinės mokyklos aktų salėje skambėjo tradicinio Advento giesmių konkurso dalyvių atliekami kūriniai. Konkursą organizavo Julijanavos katalikiškos vidurinės mokyklos mokytojai. Gausus sniegas, spustelėjęs šaltukas ne tik neišgąsdino dainorėlių, bet kaip tik įprasmino renginį ir skleidė šventinę nuotaiką. Dešimtojo Advento giesmių konkurso proga buvo sukurtas filmas (autorės – 11 klasės mokinės I. Dautartaitė ir G. Kutkutė), kuriame savo mintimis apie konkurso kelią dalijasi renginio globėjas Seimo narys K. Starkevičius, konkurso sumanytojos ir įkvėpėjos I. Vitkauskienė, V. Augaitienė bei kompozitorius T. Petrikis. Kad sumanymas prasmingas rodo tai, jog šiemet konkurse dalyvavo net 16 Kauno miesto mokyklų kolektyvų.


Konkursas mokiniams apie Palaimintąjį Jurgį Matulaitį

2012-uosius Lietuvos vyskupams paskelbus Palaimintojo Jurgio Matulaičio metais, kad geriau susipažintume su Palaimintojo gyvenimu, darbais, mokymu bei dvasingumu, buvo inicijuota daug įvairių veiklų, pateikta kūrybinių idėjų tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Vilkaviškio vyskupijos Katechetikos centras pakvietė vyskupijos mokyklas lankančius moksleivius dalyvauti konkurse, skirtame Pal. J. Matulaičiui.


„Aš tikrai nepasiduosiu“

Žodį „Tie-SOS!“ Nemuno krantinėje
užrašę Kauno mokyklų moksleiviai
iki šiol yra persekiojami policijos
Artūro Šulco nuotrauka

Dar prieš trejetą dešimtmečių sovietų valdžia persekiojo Lietuvos vaikus dėl nupieštų Gedimino stulpų, kreida parašytų žodžių „Laisvę Lietuvai!“, naktį prie mokyklos iškeltos Trispalvės. Atrodė, kad tie ideologinės prievartos laikai negrįžtamai praėję. Deja, 2012-aisiais Lietuvos valdžia grįžo prie sovietų kariauto karo su laisvais žmonėmis, sykiu – ir su pilietinę poziciją drįstančiais išsakyti vaikais. Žodį „Tie-SOS!“ Nemuno krantinėje užrašę Kauno mokyklų moksleiviai iki šiol yra persekiojami policijos. Taigi valdžia represijomis šiandien augina naują jaunųjų disidentų kartą.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija