„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. rugpjūčio 29 d., Nr.8 (177)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Jauni žmonės – Bažnyčios dabartis

Popiežiaus mintys Azijos jaunimo dienų dalyviams

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus bendrauja
su Azijos jaunimo dienų dalyviais

„Korėjietiškas“ susitikimų istorijos bruožas

Ryškiausias kontinentinis popiežiaus Pranciškaus apaštalinio vizito Pietų Korėjoje bruožas, be abejonės, buvo jo dalyvavimas Tedžono miesto apylinkėse vykusiose 6-osiose Azijos jaunimo dienose. Šis aspektas turi ir visuotinę reikšmę, kadangi Azijoje gyvena beveik du trečdaliai planetos gyventojų, ir dauguma jų yra jauni žmonės. Štai kodėl, sveikindamas Šventąjį Tėvą, šio žemyno ganytojų vardu Azijos vyskupų konferencijų federacijos pirmininkas, Bombėjaus (Indija) arkivyskupas kardinolas Osvaldas Grasijasas (Oswald Gracias) neatsitiktinai, kalbėdamas apie šį demografinį aspektą, pripažino, kad būtent Azija didele dalimi lemia pasaulio (ir Bažnyčios) ateitį. Kaip tik dėl to popiežiaus Pranciškaus išsakytos mintys Azijos jaunimui turi bendrapasaulinę plotmę ir yra reikšmingos visų tautų jauniesiems katalikams bei jų sielovadininkams. Šventasis Tėvas priminė senosios ar naujesnės krikščionybės herojiškos praeities (kankinystės) paveldo branginimo svarbą jaunųjų kartų auklėjimui bei jaunatviško ir atsakingo optimizmo puoselėjimo reikšmę krikščioniškos vilties stiprinimui.


Išnašos

Devynmetės pasakos iš „babos“ kavinės

Daiva Červokienė

Šiaulių Centro pradinės
mokyklos trečiokė Ugnė Timonytė
su savo pasakų knygele
„Kavinės „Pas babą“ pasakos“

Kelerių metų būdamas žmogus pribręsta parašyti knygą? Kai kam taip nutinka labai anksti, pirmą savo gyvenimo dešimtmetį. Šiaulių Centro pradinės mokyklos trečiokė Ugnė Timonytė dar besibaigiant mokslo metams pristatė savo pasakų knygelę „Kavinės „Pas babą“ pasakos“. Kaip sakė mokyklos direktoriaus pavaduotojas Saulius Vilutis, tai yra pirmas toks atvejis per visą mokyklos gyvavimo istoriją, kuris gražiai sutapo su mokyklos 20-mečiu. Ugnės mokytoja Alma Kalinauskienė prisiminė, kad Ugnė dar pirmoje klasėje, kai vaikai dalijosi savo svajonėmis, pasakė, kad norėtų išleisti knygą. „Aš jai sakiau, kad būtinai išleisi, jei tik gerai mokysies ir atkakliai sieksi savo tikslo. Tik negalvojau, kad tai atsitiks taip greitai“, – sakė mokytoja.

Ugnei – devyneri, todėl ir jos knygelėje yra devynios pasakėlės ir devyni jos piešinukai. Ugnės piešinukai jau nebe pirmą kartą „išeina į žmones“, nes mergaitė nuo pirmos klasės mokosi dailės bei technologijų Moksleivių namų vaikų klube „Aitvaras“ ir yra dalyvavusi ne vienoje parodoje ir už mokyklos ribų. Knygutėje yra ir keletas pirmųjų Ugnės eiliavimo bandymų, netgi pažadas pagauti Pegasą: „Na palauk, aš greit užaugsiu / Ir tave pagausiu. / O tada, žinok tikrai, / Vardo nebeklausiu“.


Rinkosi Gubrės parke

Adelija Radžienė

„Kad džiaugsmo šeimoje netrūktų!“ – su tokiu vilties šūkiu liepos 19 dieną jaunimas ir šeimos rinkosi gražiame Gubrės parke Šalpėnuose. Renginį vedė šalpėniškė studentė Šarūnė Andrijauskaitė.

Suplazdėjus iškeltoms Šeimos ir Šaltupio bendruomenės vėliavoms, jaunimas nuotaikinga programa pasveikino susirinkusius ir visus pakvietė pasigalynėti dviem frontais: jaunimą – sporto varžybose, šeimas – jų parengtose varžytuvėse. Buvo pažadėti prizai, įsteigti Klaipėdos rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos ir Gargždų dekanato šeimos centro.

Dienai įpusėjus po atkaklių varžytuvių išaiškėjo mamų mama Filomena Matikonienė, tėčių tėtis Mindaugas Žąsytis, vaikų vaikas Austėja Kareivaitė, o šeimų šeima išrinkta Starkučių šeimyna. Linksmojoje jaunimo estafetėje nepralenkiamas buvo Vaidas Karpavičius, statinę toliausiai numetė Linas Starkutis, o merginų grupėje – Gintarė Matikonytė, tvirčiausia ranka – Ričardo Justo, o tinklinio varžybose nugalėjo komanda „Šaltupis“. Veiksmas vyko ir prie laužo, čia virė rūgštynių sriuba. Dar visi šventės dalyviai buvo pamaloninti šalpėniškių sūriais ir pyragais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija