„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. vasario 20 d., Nr.2 (183)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kai žiemą kaime žydėjo abrikosai

Eičiūnų koplyčioje vyko dainuojamosios poezijos ir folkloro festivalis

Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo
į dangų parapijos klebonas mons. Vincas
Baublys pasveikino susirinkusius

Nuotaikingas kunigų
Vytauto Mazirsko ir Arūno
Simonavičiaus duetas

Festivalio sumanytoja Akvilė
Vervečkaitė ir Ignas Rubikas

Etnomuzikologijos studentės,
sesės dvynės iš Zarasų Teresė
ir Milda Andrijauskaitės
Augusto Černiausko nuotraukos

Sausio 24 dieną Eičiūnų koplyčioje nuvilnijo IV dainuojamosios poezijos ir folkloro festivalis „Kaime žydi abrikosai“. Tai – renginys, kai vidury žiemos studentai, išlaikę egzaminus, suvažiuoja į Pivašiūnų parapijoje esantį kaimelį paklausyti, patys padainuoti dainų ir šokti iki ryto. Kai kas į Eičiūnus važiavo ilgokai: slidžiu keliu nepalėksi! Svečių atvyko iš Klaipėdos, Zarasų, Pasvalio, Merkinės, Kaišiadorių, Varėnos, Alytaus... Taigi iš visos Lietuvos sugužėjo!

Renginį pradėjo Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas ir Eičiūnų koplyčios šeimininkas mons. Vincas Baublys. Po jo palaiminimo dvasingumas tvyrojo ore iki pat renginio pabaigos.

Džiaugiamės, kad viešnia iš Vilniaus Veronika Povilionienė maloniai sutiko vesti pirmąją festivalio dalį, ją paįvairindama nuotaikingomis ir jausmingomis istorijomis. Ne tik klausėmės, bet ir pritarėme Veronikos atliekamoms dainoms. Jos patriotiškumas ir meilė dainai tapo visos šventės leitmotyvu. Pirmoje dalyje dalyvavo šaunūs atlikėjai: mokytojai Rita ir Vytautas Černiauskai („Kukumbalis“); sesutės dvynės, etnomuzikologijos studentės iš Zarasų Teresė ir Milda Andrijauskaitės („Baltos varnos“); Gediminas Ivaškevičius iš Kaišiadorių; Austėja Agnietė Lašinskaitė ir Skomantas Čepulis („Rana“). Ypač išskirti reikia dainuojančių kunigų duetą – Vytautą Mazirską ir Arūną Simonavičių. Jie pagiedojo Punsko krašto giesmę ir dvi liaudies dainas. Aišku, žiūrovai būtų norėję jų klausytis dar bent dukart ilgiau...

Dalyvių buvo daug. Koncertas su pertrauka vyko šešias valandas! Tikrai nenusivylė tie žiūrovai, kurie išklausė ir antrąją dalį, nes išgirdo įdomių debiutų (leista save išbandyti visiems, pareiškusiems norą). Antrąją festivalio dalį pradėjo Lietuvoje gerai žinomas dainuojamosios poezijos kūrėjas Domantas Razauskas, po jo savo dainomis mus džiugino Dainius Žiūra ir Gabrielė Pukelytė, šilti buvo ir vietinių, pivašiūniškių, dainininkių pasirodymai – Margaritos Navickaitės, Akvilės Sabaliauskaitės, Donatos Bankauskaitės; Aušros Leškevičiūtės su mama Lina; savo kūrybos dainas atliko eičiūniškis Andrius Kulikauskas; maloniai nustebino Makniūnų daugiafunkcinio centro moksleiviai; Povilas Koruža atliko savo kūrybos repą; pasirodė sesės Rimgailė ir Ieva Anušauskaitės, Jurgita Rudėnaitė su draugais, ateitininkai ir jų draugai, „Eičiūnų kaimo bernai“, Eičiūnų folkloro ansambliai „Vieversa“ ir „Žolynai“. Naujas atradimas Eičiūnų folkloro ansambliui „Žolynai“ – kantičkinės giesmės (vieną iš jų sugiedojome). Antroje festivalio dalyje meilės dainas traukė Generolo Jono Žemaičio karo akademijos kariūnas Juozas Šutas, o renginį pabaigė festivalio sumanytoja ir  organizatorė Akvilė Vervečkaitė su Ignu Rubiku (grupė „Riva“).

Nuostabiausias šio festivalio bruožas – tai, kad daug gerų žmonių prisidėjo savo uoliu darbu ir materialiomis gėrybėmis. Net 35 Eičiūnų kaimo gyventojai paaukojo lėšas tam, kad šis festivalis įvyktų. Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapija suteikė festivaliui erdvias ir šiltas patalpas, Eičiūnų laisvalaikio salė leido dalyviams prisiglausti nakvynei, kepyklėlė „Rixa“ parėmė sausainiais, Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis dovanojo gėlių. Šventei dekoracijas paruošė scenografas Nerijus Kisielius ir kaimo vaikinai. Apšvietimu ir garsu rūpinosi Žygimantas Stonkus ir Aivaras Povilauskas iš Pasvalio, jų meistriškas darbas vertas ypatingo pagyrimo.

Dar du įdomūs šios šventės bruožai: vaišinami visi ir po dainų prasidedantys naktišokiai. Mokantys blaiviai linksmintis dainuodami, šokdami, grodami, Vilniaus ir Varėnos jaunuoliai kelerius metus buvo gražiu pavyzdžiu kaimo „vieversiukams“ (ansamblio „Vieversa“ dalyviams), kurie per savo koncertines išvykas į Lenkiją ir Vokietiją patyrė, kaip šiltai žiūrovų priimami liaudiški šokiai ir dainos. Taip ansambliečiai ėmė mokytis šokių, o vėliau ir kitus mokyti bei linksminti (kad ir per didžiuosius Lietuvos skautijos renginius). Ne vienas senolis yra pasakęs, kad anas tinkamas ir prie tanciaus, ir prie rožanciaus. Taip pagirdavę šaunų jaunikaitį ar mergaitę.

Gali atrodyti keista, kad į mažytį Lietuvos užkampį susirinko per du šimtus šaunaus, blaiviai besilinksminančio jaunimo, kuris kuria dainas, jas atlieka, puoselėja liaudies tradicijas, perdainuoja savo senelių pamėgtas dainas. Tas jaunimėlis ne šiaip sau – šoko ir dainavo iki pat ryto.

Juk stebuklas, kad festivalio koncerte dalyvavo daug skirtingas vertybes puoselėjančių skirtingo amžiaus ir stiliaus kūrėjų ir atlikėjų. Tad dalinamės šiuo stebuklu ir su jumis! Kviečiame peržiūrėti festivalio vaizdo įrašą šio kaimo internetinėje televizijoje: http://www.internetinetv.lt/ .

Ieva Anušauskaitė ir Danutė Vervečkienė

Alytaus rajonas
Audronės Anušauskienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija