„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. kovo 13 d., Nr.3 (184)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šv. Kazimieras vaikų darbeliuose

Benjaminas ŽULYS

Grupė Dailės akcijos – projekto
„Šv. Kazimieras lietuvių liaudies
kūryboje“ – dalyvių

Kauno Maironio gimnazijos jaunosios
menininkės su mokytoju Sauliumi Petroniu

Mokytojas A. Augustis su savo mokiniais

Akcijos metu sukurtų darbų fragmentai

Įspūdinga jaunimo šventė buvo surengta Kauno rotušėje. Jau tryliktą kartą vykdoma dailės akcija – projektas „Šv. Kazimieras – lietuvių jaunimo globėjas“. Šiuokart renginio tema buvo „Šv. Kazimieras lietuvių liaudies kūryboje“. Ji skirta Etnografinių regionų metams. Akcijoje dalyvavo 24 Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklų 5–12 klasių mokinių grupės, jų pedagogai, iš viso apie 150 dalyvių. Renginį organizavo Kauno miesto švietimo ir ugdymo skyrius, miesto dailės mokytojų metodinis būrelis, Vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmai. Projektą parėmė Šv. Kazimiero ordino Kauno komtūrija. Pagrindinį organizacinį darbą atliko Šv. Kazimiero ordino riteris Šv. Kazimiero pagrindinės, Kauno Juozo Grušo meno mokyklų mokytojas ekspertas Aidas Augustis. Jis susirinkusiems jauniesiems menininkams, kazimieriečiams, svečiams papasakojo, kad toks renginys turi gilias šaknis. Anksčiau dailės akcijos vykdavo Kauno arkivyskupijos Jaunimo centre. Vėlesnės akcijos buvo surengtos Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos ), Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčiose, Kauno rotušėje. Temos buvo įvairios – „Karūna Kazimierui“, „Laiškas Šv. Kazimierui“ ir kitos. Mokiniai savo darbuose atspindėjo karalaičio Kazimiero simbolikos temą.

Šios akcijos tikslai – skatinti įvairiomis meninėmis priemonėmis sakralumo gyvastingumą ir aktualumą šiandieniniame gyvenime, ugdyti mokinių vertybines nuostatas, kūrybinę iniciatyvą, estetinį suvokimą, leisti atsiskleisti mokinių individualybei, skatinti jaunųjų kūrėjų sąlytį su sakraliniu menu.

Darbų technika buvo įvairi – karpiniai, koliažas, fotokoliažas, vitražas, aplikacija.

Šventėje savo mintimis pasidalijo Šv. Kazimiero ordino riteris Kazimieras Kęstutis Ignatavičius, tarpusavyje bendravo ordino riteris Ričardas Kliučinskas, jo žmona (ordino dama) Gertrūda, Kauno Jėzuitų gimnazijos kapelionas kun. Aldonas Gudaitis SJ priminė trumpą, bet labai šviesų ir garbingą šv. Kazimiero gyvenimą, jo taurius darbus, siekius padėti vargšams, juos globoti. Jis uoliai lankė ligonius, pasiaukojamai mylėjo Dievą, gerbė tiesą.

Akcijoje su savo darbeliais jau antrą kartą dalyvavo Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos penktos klasės mokinės Milana Bubnytė, Gintarė Karelytė, Simona Šiugždaitė. Jas į renginį atlydėjo mokytoja metodininkė Serena Pečiūnaitytė.

Savo darbelius akcijoje pristatė Kauno Jėzuitų gimnazijos mokinės Guoda Kliučinskaitė, Emilija Samuolaitytė, Vaiva Vasiliauskaitė, Emilija Brilūtė, su jomis buvo mokytoja Rasa Aitmanienė. Šv. Kazimiero pagrindinės mokyklos auklėtines Eriką Grėbliauskaitę, Klaudiją Kareckaitę, Rūtą Sabaitytę meno paslapčių moko A. Augustis.

Ir visi dalyviai (dauguma jų buvo mergaitės) ėmėsi darbo – derino spalvas, popieriaus lakštus, iškarpas, kitą meninę medžiagą, kad tik būtų gražiau, išraiškingiau, žavėtų akį ir sielą. Beje, konkurso išaiškinti geriausiems darbeliams nebuvo. Anot A. Augusčio, nenorėta išskirti ypatingesnių darbų, kitus tarsi paliekant antrame plane. Visi darbeliai yra gražūs, atlikti nuoširdžiai, o tai yra svarbiausia.

Negalima nepaminėti įspūdingos meninės dalies. Susirinkusiesiems koncertavo Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų Klasikinio akordeono ansamblio atlikėjai Eglė Ieva Kazakevičiūtė ir Emilis Čepulis. Beje, Eglė – ne eilinė atlikėja. Neseniai ji respublikiniame akordeonistų konkurse Šiauliuose laimėjo pirmą vietą, o tarptautiniame konkurse Vienoje – trečią vietą. Mergaitė mokosi Kauno „Ąžuolyno“ vidurinėje mokykloje ir Miko Petrausko muzikos mokykloje. Patinka jai ir piešimas, bet rimčiau juo užsiimti nėra laiko. Užtat šioje akcijoje ji su įdomumu stebėjo, kaip piešia, tapo jos bendraamžės. Eglutę į renginį atlydėjo jos senelė Irena Rimkūnienė, kuri irgi nepraleido progos stebėti, kaip piešia vaikai. „Gal ne vienas jų taps žymiu menininku“, – samprotavo moteris.

Visi akcijos dalyviai tradiciškai buvo apdovanoti Šv. Kazimiero atvirukais, mokinių sukurtais ankstesnėse akcijose.

Ši paroda Rotušėje ilgai neužsibus. Po kurio laiko ji persikels į Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčią, kitas miesto vietas.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija