„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. gegužės 15 d., Nr.5 (186)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Prasidėjo šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą

Tarnybos vietos

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė įsakymą, kuriuo nustatė, kad šiais metais šaukimo į nuolatinę privalomąją karo tarnybą pradžia yra gegužės 11-oji. Tą dieną, stebint visuomenės atstovams, buvo sudaromi šių metų karo prievolininkų sąrašai ir jiems pradėti siųsti šaukimo pranešimai į nuolatinę privalomąją karo tarnybą. Šiais metais planuojama pašaukti 3 tūkst. jaunuolių – dalis jų atėjo savo noru, dalis buvo pašaukta. Iš viso regioniniu principu yra sudaryti šeši sąrašai. Į juos pateko  visi asmenys, pareiškę savo norą atlikti devynių mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą ir atsitiktine elektronine atrankos sistema atrinkti 36 825 karo prievolininkai.

Į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia buvo šaukiti jaunuoliai, kurie patys pareiškė norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusių atlikti karo tarnybą, toliau privaloma tvarka buvo pašaukiti karo prievolininkai vaikinai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai). Šauktinių sąrašas buvo sudaromas atsitiktine tvarka naudojantis kompiuterių programa. Karo prievolininkai, gavę šaukimo pranešimus, privalo per nurodytą laiką kreiptis į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Į kokį skyrių karo prievolininkas privalės atvykti, bus nurodyta šaukimo pranešime. Vėliau pašauktieji bus siunčiami sveikatos patikrinimui į Karo medicinos tarnybą. Savo noru atlikti privalomąją karo tarnybą gali ir 18–38 metų asmenys (vyrai ir moterys). Tie, kurie užsirašė tarnybą atlikti savo noru, turės pirmenybę pasirinkti norimą tarnybos vietą, gaus 25 proc. padidintas kaupiamąsias išmokas nei tie jaunuoliai, kurie buvo pašaukti privalomai. Į šią padidintą kaupiamąją išmoką galės pretenduoti tie asmenys, kurie norą atlikti privalomąją tarnybą buvo pareiškę iki šaukimo pradžios (gegužės 11 d.). Po to siūlomais privalumais pasinaudoti galės pretenduoti tik tie jaunuoliai, kurie nebus įtraukti į 2015 metų šauktinių sąrašus.

Siekiant užtikrinti, kad karo prievolininkų sąrašų sudarymo metu būtų laikomasi skaidrumo, objektyvumo ir nešališkumo principų, šį procesą stebės speciali visuomenės atstovų komisija. Šią visuomenės atstovų atranką Krašto apsaugos ministerija surengė, siekdama užtikrinti, kad šaukimo procedūra būtų maksimaliai skaidri, objektyvi ir vieša.

Teisę stebėti sąrašų sudarymą turi Lietuvoje įregistruotų asociacijų, kurių veikla susijusi su krašto apsaugos sistemos stiprinimu ir visuomenės parengimu gynybai, jaunimo ugdymu ir pilietiniu, patriotiniu auklėjimu, žmogaus teisių gynimu, nariai. Stebėti šaukimo procedūros savo atstovus delegavo septynios Lietuvos visuomeninės organizacijos: Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyrius, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Lietuvos atsargos karininkų sąjunga, Asociacija Lietuvos skautija, Atsargos karininkų sąjunga, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija ir Lietuvos šaulių sąjunga.

Šių metų karo prievolininkų šaukimo sąrašai skelbiami viešai Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainėse sauktiniai.kam.lt. Išsamesnė informacija apie  šaukimo tvarką ir eigą nuolat atnaujinama interneto svetainėse www.kam.lt  (skyriuje „Aktualu šauktiniams“) ir www.karys.lt, teikiama tel. 8 800 12340 ir atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius.

Šaukimo pranešimai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pradėti siųsti iš karto po to, kai bus paskelbti šių metų karo prievolininkų sąrašai. Karo prievolininkai, gavę šaukimo pranešimus, privalės per šaukime nurodytą laiką kreiptis į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Į kokį skyrių karo prievolininkas privalės atvykti, bus nurodyta šaukimo pranešime. Vėliau jie bus siunčiami sveikatos patikrinimui į Karo medicinos tarnybą. Karo prievolininkai, esantys karo prievolininkų šaukimo sąrašuose, bet negavę šaukimo pranešimų, per 20 darbo dienų nuo karo prievolininkų šaukimo sąrašų paskelbimo dienos privalo susisiekti arba atvykti į artimiausią Karo prievolės ir komplektavimo skyrių.

Planuojama, kad rugpjūtį ir rugsėjį karo prievolininkai nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus šaukiami LDK Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione (Tauragės r). ir kituose Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ padaliniuose Rukloje (Jonavos r.), LDK Butigeidžio dragūnų batalione (Klaipėdoje), J. Vitkaus inžinerijos batalione (Kaune) ir Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione (Marijampolėje). Ketvirtąjį šių metų ketvirtį (lapkritį ir gruodį) šauktinius į tarnybą priims Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas (Rukloje, Jonavos r.), Karaliaus Mindaugo husarų batalionas (Panevėžyje), Generolo R. Giedraičio artilerijos batalionas (Rukloje, Jonavos r.), Sausumos pajėgų štabo ryšių kuopa (Vilniuje), Oro gynybos batalionas (Radviliškyje), Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas (Marijampolėje) ir Karinės jūrų pajėgos (Klaipėdoje).

Pradėjus šaukti į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, šaukimas į bazinius karinius mokymus jau nebus vykdomas. Šiuo metu bazinius karinius mokymus pradėję jaunuoliai ir jaunuolės juos pabaigs ir nauji baziniai kariniai mokymai šiais metais nebebus organizuojami.

Šiais metais ir toliau vyks šaukimas į jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kaip į dar vieną būdą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Jų dalyvių šiais metais planuojama pakviesti 160.

„Lietuvos kariuomenė deda visas pastangas, kad būtų kuo geriau pasiruošta priimti, aprūpinti ir parengti nustatytą šauktinių skaičių. Reikia pripažinti, kad per vieną šių metų ketvirtį priimti 3000 šauktinių, kai ateinančiais ir vėlesniais metais tiek priimti planuojama per metus, bus nemažas iššūkis. Be to, kai kuriems infrastruktūros atnaujinimo ir plėtros darbams, reikiamoms priemonėms įsigyti reikia daugiau laiko nei turime, todėl kai kurias pirmiesiems šaukimams skirtas priemones sutelksime perskirstydami turimus resursus “, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. Pasak generolo, įgyti individualių ir veikimo padalinyje įgūdžių šie kariuomenės laukiantys iššūkiai šauktiniams tikrai nesukliudys.

Iš šiemet pašauktų 3 tūkst. karo prievolininkų Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose tarnaus 2368, Logistikos valdyboje ir jai pavaldžiuose vienetuose – 304, Mokymo ir doktrinų valdybos padaliniuose – 153, Karinėse oro pajėgose – 51, Karinėse jūrų pajėgose – 52, LDK Gedimino štabo batalione – 72.

Šaukimas vyks dviem etapais. Rugpjūtį ir rugsėjį tarnybą kariniuose daliniuose pradės 1 155, lapkritį ir gruodį – 1 845 karo prievolininkai. Rugpjūtį ir rugsėjį karo prievolininkai bus kviečiami į tarnybą LDK kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione (Klaipėdoje), LDK Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione (Tauragės r.), LDK Gedimino štabo batalione (Vilniuje), LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione (Kazlų Rūdoje) ir LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione (Marijampolėje).

Lapkritį ir gruodį šauktinius į tarnybą priims Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas (Rukloje, Jonavos r.), J. Vitkaus inžinerijos batalionas (Kaune), Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ padaliniai, Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas, Gen. R. Giedraičio artilerijos batalionas (Rukloje, Jonavos r.), Karaliaus Mindaugo husarų batalionas (Pajuostyje, Panevėžio r.), Sausumos pajėgų štabo Ryšių kuopa (Vilniuje), Oro gynybos batalionas (Radviliškyje), Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas (Marijampolėje), Karinių jūrų pajėgų padaliniai (Klaipėdoje), Gen. S. Žukausko poligonas (Pabradėje, Švenčionių r.) ir LDK Gedimino štabo batalionas (Vilniuje).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija