„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. liepos 10 d., Nr.7 (188)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Įprasmino arkivyskupo atminimą

Piligriminis Zarasų jaunimo žygis Madagaskaras–Antalieptė

Grupė jaunimo žygio dalyvių

Birželio 10 dieną įspūdingas pulkas puikiai nusiteikusių jaunuolių iš Zarasų, Dusetų, Antazavės, Salako mokyklų rinkosi arkivyskupo Mečislovo Reinio tėviškėje, Madagaskaro vienkiemyje. Prie Zarasų dekanato jaunimo prisijungė jaunimo grupelės iš Rokiškio su kun. Mindaugu Šakiniu ir Panevėžio parapijų bei nepakeičiama ir nepakartojama, turinti piligrimystės kelionių patirtį Panevėžio vyskupijos jaunimo centro grupė su vadovais Andriumi ir Monika. Žygyje dalyvavo ir trys kunigai: Aivaras Kecorius (Zarasai), Egidijus Vijeikis (Salakas) ir Mindaugas Šakinis (Rokiškis). Susirinko per 120 jaunųjų žygeivių, norinčių daugiau sužinoti apie iškilią arkivyskupo asmenybę, pagerbti jo atminimą malda, giesme ir šv. Mišiomis. Piligriminės kelionės sumanytojai – mokytoja Aurelija Jakutienė, Zarasų parapijos vikaras kun. A. Kecorius ir žygio koordinatorius Zarasų dekanato dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas – nuo ankstyvo ryto rūpinosi žygio dalyvių priėmimu. Dekanas šiltai pasveikino susirinkusius į arkivysk. M. Reinio gimtinę ir palinkėjo ištvermės bei puikos nuotaikos kelionėje. Apie arkivyskupo gyvenimą ir veiklą trumpai papasakojo Antalieptės bendruomenės narė Olga Raugienė.

Žygis prasidėjo malda prie kryžiaus, esančio prie kelio Daugailiai–Antalieptė. Vikaras Aivaras papasakojo apie piligriminių žygių prasmę, kelionės tikslą. Visas mūsų gyvenimas yra kelionė. Šventojo Rašto ištraukomis kūrybingai pasirūpino mokytoja Aurelija Jakutienė. Antalieptės savanorių, Olgos Raugienės ir seniūno Arvydo Sauliaus rūpesčio dėka pėsčiųjų patogumui buvo įžvalgiai parinktas maršrutas, pasirūpinta maitinimu.

Saugiai išsirikiavę vorele, jaunuoliai su giesme patraukė link Antalieptės. Kelionės maršrutas vedė keliukais, takais, pievomis, mišku. Saulė, nuostabi gamta, paukščių giesmelės, gaivus vėjelis lydėjo žvaliai žygiuojančius ir giesme Viešpatį šlovinančius jaunuolius. Nepastebimai lengvai atkeliavę prie Šavašos tako pradžioje esančios „Zuikių akademijos“, maldininkai nuščiuvo iš džiaugsmo... Jų laukė kalnas blynų, kuriuos kepė geriausios Antalieptės gaspadinės. Pietus reikėjo užsidirbti, atliekant kelionės užduotis iš „Sandoros skrynios“. Žygio dalyviai susirado draugų ir užduotis įveikė be didelių sunkumų.

Po skanių pietų dalyviai žygiavo Šavašos taku, o pirmą kartą dalyvaujančius piligriminiame žygyje „pakrikštijo“ jo organizatoriai. Trumpomis atokvėpio valandėlėmis mokiniai turėjo galimybę parodyti, kokių žinių gavo tikybos pamokose. Už tai jie gaudavo taškus.

Prie Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios piligrimus pasitiko Dusetų ir Antalieptės klebonas kan. Stanislovas Krumpliauskas, Antazavės Dievo Apvaizdos parapijos klebonas kun. Stanislovas Tamulionis bei būrelis antalieptiškių. Išgražėjusi po ilgo remonto bažnyčia, svetingai sutiko kelionės dalyvius. Prieš šv. Mišias dr. Aldona Vasiliauskienė papasakojo apie arkivysk. M. Reinio gyvenimą, veiklą, nuoširdžiai pasidžiaugė gausiu jaunuolių dalyvavimu ir ryžtu pagerbti ir kuo daugiau sužinoti apie arkivyskupo nueitą kelią vardan tikėjimo, meilės tėvynei ir Dievui. Šv. Mišias aukojo Zarasų klebonas ir dekanas kun. R. Kavaliauskas ir kiti Zarasų dekanato bei žygyje dalyvavę kunigai. Po šviesių ir jaudinančių šv. Mišių Zarasų dekanas nuoširdžiai padėkojo visiems padėjusiems rengti piligriminį žygį ir įteikė Padėkos raštus. Į susirinkusius šventovėje kreipėsi Antalieptės parapijos klebonas kan. S. Krumpliauskas, ragindamas visuomet būti Jėzaus draugais.

Antalieptės vienuolyno kieme jau laukė grupė iš Kauno „Chebra“. Po nepakartojamo gardumo vaišių ir žaidimų jaunieji piligrimai klausėsi grupės narių liudijimų apie savo kelią į tikėjimą ir dainų apie gyvenimą, Dievą, kelią į savęs atradimą. Nepastebimai artėjo vakaras, o skirstytis labai nesinorėjo, nes mokiniai susidraugavo, atrado daug naujo savyje, patyrė įspūdžių, kurie pagilino jų savojo kelio ieškojimo prasmę.

Nijolė Ragauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija